Balázs Attila - a Parádsasvári Kastélyszálló ügyvezető igazgatója

A kastély építészeti adottságain természetesen nem tudott változtatni. De a funkciókat már saját szakmai elképzelései, tudása, álmai alapján építette ki. Bejárta Magyarország és Európa számos kastélyszállóját, kijárt minden szükséges szakmai iskolát, továbbképzőt. Közben a romokból egyre erőteljesebben bontakozott ki az a gyönyörűség, amit a Parádsasváron átutazó megcsodálhat. Balázs Attila, a Parádsasvári Kastélyszálló ügyvezető igazgatója számára ez a páratlan létesítmény sokkal többet jelent, mint egy munkahely.

– A Károlyi-kastély romjait 1996-ban mutattam meg a bátyámnak, aki a Baumag Holding Rt.-t vezeti. Először hallani sem akart róla. Végre eljött, megnézte, s ő is meglátta benne azt, amit én. 1996 májusában liciten megvásárolta a Baumag az APEH-tól a kastély romjait és a 2,8 hektáros parkot. A Műemlékvédelmi Felügyelettel szemben elkezdeni, majd befejezni egy építkezést nem könnyű ma Magyarországon. Mire elkezdhettük, s az előírásaikat hatalmas pluszköltségek árán betartottuk, 97 ősze volt. Minden négyzetméter megdolgozásánál ott voltam. Közben megnéztem majdnem minden kastélyszállót itthon, és számosat Európában. A kastély berendezése, a színek, a hangulat, a miliő kialakítása már az én elképzeléseim szerint folyt. Mégsem ez volt a legnehezebb. A kastélyszállók működésének, szolgáltatásainak ugyanis alapvetően különbözniük kell más szállodákétól, legyenek azok akár ötcsillagosak is.

– Miben különbözik egy kastélyszálló a többitől?

– Minden itt dolgozónak el kell felejtenie, hogy ez szálloda. Mert ez életmód. Kötődés nélkül elképzelhetetlen a helytállás. Mindenkinek képesnek kell lennie megadni azt a pluszt, ami ahhoz kell, hogy minden egyes vendég úgy érezze, rá külön figyelnek. A személyre szabott vendéglátást leginkább ahhoz hasonlíthatnám, amikor kedves vendég érkezik a családba. A kastélyszállóba nem aludni jönnek az emberek, hanem azért, hogy jól érezzék magukat. Ezenkívül az épületnek minden részletében korhű hangulatot kell árasztania. Mi a XIX. század vége, XX. század eleje hangulatát, stílusát alakítottuk ki. A személyzet korabeli ruhákban van, nem londiner, hanem komornyik, nem front office manager, hanem szállásmester szolgálja a vendégeket. Nincs ebben modorosság, mert a hangulat megteremtéséhez az utolsó részletig mindenre gondoltunk. Persze a modern ember minden igényének is meg kell felelni: uszoda, szauna, élményfürdő, bowling, nyitott medence, fitnessz stb. is beleépült, mégpedig harmonikusan a kastélyba. A szalonokat, báltermeket korszerű technikával szereltük fel, hogy alkalmasak legyenek szakmai rendezvényekre.

– Van erre ma Magyarországon fizetőképes kereslet?

– Már a tavalyi vendégforgalmi adatok biztatóak voltak. Vendégeink több mint nyolcvan százaléka magyar. Sok rendezvényt befogadunk, de ami szívemnek a legörvendetesebb, családok jönnek hétvégére pihenni. S sokan visszatérnek. 58 szobának kell kitermelnie a szálló hatalmas üzemeltetési költségét, 75 fős személyzet és 5700 négyzetméter beépített terület gondozását. Tudni kell, hogy 50 százalékosnál nagyobb tartós kihasználtság nem kívánatos, mert nagy lenne az állagromlás, valamint erősen veszítene a kastély a személyre szabott figyelem és vendéglátás érzéséből.

– Ön építette, alakította ki munkahelyét, itt lakik, a felesége is éjjel-nappal a kastélyszállóért dolgozik. Gondolom, hasonló azonosulást vár el a dolgozóitól is. Képes ezt elérni?

– Mint ahogyan egy szülő elvárja a rokonaitól, hogy ha kicsit csúnyácska is a gyerek, de mindenki szépnek lássa és dédelgesse, simogassa. Ráadásul az én gyermekem tényleg gyönyörű, páratlan adottságokkal. A személyzet kiválasztását személyesen végzem. A legfontosabbnak ugyanis a kötődést tartom, azt, hogy képes legyen pluszt adni a munkájában. Egy kicsit éljen-haljon a vendégekért, szeresse, életmódja legyen a munkája.

– Sikerül ezt az érzést kialakítani?

– A fiataloknál jobban. Az idősebb, tapasztaltabb szakemberek hozzák magukkal a megszerzett vendéglátói, szállodai szokásokat, s azt elfeledtetni velük nagyon nehéz. A fiatalokat meg lehet tanítani, nagyobb az esélyem arra, hogy motiválni tudom őket. De ez kulcskérdése a sikerünknek. A kastély hírneve áll vagy bukik rajta. Ezért talán a szakmai hibákkal jobban meg tudok békülni, mint az emberiekkel: az érdektelenséggel, lelkiismeretlenséggel, felelőtlenséggel.

– Mit jelent a siker az ön számára?

– Azt csinálhatom, amit szeretek. Az életem a munkám. S folyamatosan jönnek a visszajelzések, hogy a dolgok jól működnek körülöttem. S egyre többször engedhetem meg magamnak, hogy a vendégek között és ne papírokkal töltsem az időmet. Akkor igazi vendéglátónak érzem magam, közvetlenül törődök a vendégek jól-létével. Álmom, hogy túlnyomó részt visszatérő vendégeink legyenek, akik már a következő évre lefoglalják a szobáikat, mert csakis nálunk akarnak pihenni.

Véleményvezér

Túl szemérmetlenül loptunk, lecsapott az OLAF

Túl szemérmetlenül loptunk, lecsapott az OLAF 

Felelőse vélhetően nem a milliárdos csalásnak.
Ukrajna felszólította Orbán Viktort, hogy fejezze be a békemisszónak nevezett trollkodását

Ukrajna felszólította Orbán Viktort, hogy fejezze be a békemisszónak nevezett trollkodását 

A magyar külpolitikát Moszkvában írják az ukránok szerint.
A Visegrádi Négyek közül Magyarország fogadta be a legkevesebb ukrán menekültet

A Visegrádi Négyek közül Magyarország fogadta be a legkevesebb ukrán menekültet 

A magyar humanitárius segítség az ukránoknak minimális.
Mikor van karácsony Orbán Viktor szerint?

Mikor van karácsony Orbán Viktor szerint? 

Az ortodox karácsony januárban van, a nyugati keresztény pedig decemberben.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo