A jelen elégedettsége

A cafeteria, vagyis a választható béren kívüli juttatások rendszere egyre elterjedtebb Magyarországon. Nem véletlenül: lehetőséget ad ugyanis az élőmunkához kapcsolódó ráfordítások optimalizálására, arra, hogy legkisebb adó- és köztehervonzattal a lehető legnagyobb jövedelemhez juttassa a munkavállalókat. A költséghatékony megoldás versenyelőnyt jelenthet a munkáltatók számára.

A munkavállalók elégedettségét számos módon lehet növelni, erre jelent megoldást például a cafeteriarendszer, amely egy komplett juttatási csomagot takar. Minden ösztönzési rendszernek figyelembe kell vennie a dolgozók motivációit, hiszen mindegyiküknek mások a preferenciái. Érdemes lehetőséget nyújtani számukra, hogy a cég rendelkezésére álló költségkeret terhére maguk választhassák meg a nekik legmegfelelőbb juttatási formát.

A szabadon összeválogatható juttatások éves kerete 400 ezer forintig adómentes. A munkavállaló kaphat iskolakezdési támogatást, vagy munkáltatójának a befizetése önkéntes egészségpénztárban gyarapíthatja a számláját, de idetartozik az étkezési hozzájárulás és a bérlet vásárlása is. A különböző juttatások közötti arány szabadon megválasztható, de lehetőség van arra is, hogy az összeg egészét egyetlen fajtára használják fel. A munkavállalók szempontjából a rendszer népszerűsége az egyedi igények kihasználásának lehetőségével magyarázható.

Ki mit választ?

Folyamatosan bővülő rendszer
A megkérdezett cégek 12 százalékánál van cafeteriarendszer, ez 33 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest (9 százalék), és a megkérdezettek átlagosan 180 ezer forintos éves keretet adnak dolgozóiknak, ami 63 százalékos növekedést mutat, áll a Sodexho Pass Hungária Kft. tanulmányában.
2006-ban a felmérést végző cég által kibocsátott utalványok névértéke összesen 44 milliárd forint volt, és az utalványokat közel 860 ezer munkavállaló használta nap mint nap. A cég ajándékutalványait a tavalyihoz mérten (3 milliárd) idén várhatóan közel 60 százalékkal nagyobb mértékben veszik igénybe, így ezeknek a forgalma előre láthatólag 5 milliárd forint körül alakulhat majd.
A cafeteriarendszer juttatási elemei közül a hidegétkezési hozzájárulás a legelterjedtebb a cégek körében. Ezt követi a melegétkezési hozzájárulás, majd az üdülési csekk. Az idei felhasználási trendek szerint a melegétkezés támogatása a megkérdezett cégek körében jelenleg 65,32 százalék, és ez az arány jelentősen és folyamatosan - a cég becslései szerint akár 40 százalékkal is - nőhet. A felmérés szerint idén a megkérdezett cégek 5 százaléka tervezi a cafeteriarendszer bevezetését.
Az alkalmazottak előszeretettel válogatnak a széleskörűen felhasználható utalványok és egyéb támogatási formák között a cafeteriarendszerben, amelyben többek között megtalálhatók a hideg- és melegétkezési, a kultúra-, az internet- és az ajándékutalványok vagy az iskolakezdési támogatás.

A fiatalabbak jellemzően az otthoni internetet, az egészségpénztári befizetést és az étkezési jegyet választják. A pályakezdők leggyakrabban balesetbiztosítást, illetve kisebb összegű nyugdíjpénztári hozzájárulást igényelnek. A középkorú munkavállalók már életbiztosítást és nagyobb összegű nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást kérnek. A családosak legfőképpen a beiskolázási segélyt, valamint az étkezési jegyeket és az egészségpénztári hozzájárulást részesítik előnyben. A nyugdíjhoz közel állók nagy összegű nyugdíj- és egészségpénztári befizetés mellett teszik le voksukat.

A cafeteriarendszer alsó pénzügyi határa évi 60-70 ezer forint körül mozog a kisvállalkozások esetében, persze ez a cég méretétől és az egyedi döntési folyamatoktól függően szóródik. Közepes méretű cégek esetében az éves átlag elérheti a 150-200 ezer forintot is.

Nem költségesebb a rendszer

Számos munkaadó információ hiányában úgy véli, hogy a cafeteriarendszer költségesebb, mint az egyszerű béren kívüli juttatások, mivel a rendszerben felhasználható egyéni keret bruttó összeget jelent, az egyes juttatások után pedig adózniuk kell a munkavállalóknak. Ezek az elemek törvényileg viszont eltérő adózási kötelezettség alá esnek. A keretből igénybe vett összegből a nettó, kézhez kapott értékén felül az adót is levonják.

Elkerülhetetlen a cafeteria bevezetése előtt a hosszadalmas és precíz előkészítés a munkáltatói oldalon. A cégek tehát azért térnek át a cafetériára, mert jóval költséghatékonyabb, mint a hagyományos juttatási rendszer, ráadásul a rendszer, a hiedelmekkel ellentétben, nem vonz magával jóval több adminisztrációs feladatot.

A cafeteria előnye adózási szempontból, hogy számos olyan elemet tartalmaz, amely a bruttó fizetéssel összehasonlítva kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe. Éppen ezért a munkáltató is jelentős megtakarítást realizál, nem beszélve arról, hogy a cafeteria hatékony eszköze a motiválásnak, a versenyképesség megtartásának vagy a különböző bérrendszerek összehangolásának.

Véleményvezér

Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek

Lázár János hatalmas öngólja, a betiltott vonatinfó helyére egyre újabb verziók születnek 

A betiltás a digitális világban immár mulatság tárgya.
Semmi nem fog Magyar Péteren

Semmi nem fog Magyar Péteren 

Ezúttal komoly kihívóra lelt Orbán Viktor.
Ha valaki féláron szeretne friss gyümölcsöt csak Bécsbe kell kiugrania

Ha valaki féláron szeretne friss gyümölcsöt csak Bécsbe kell kiugrania 

Hol van már Magyarország egykori olcsósága.
A fideszes oligarcháknak már annyi pénzük van, hogy lebegő luxusvillára is jut Tihanyban

A fideszes oligarcháknak már annyi pénzük van, hogy lebegő luxusvillára is jut Tihanyban 

A luxizás magyar császára nagyot villantott.
Gázra lépett a MÁV, pontosság és tisztaság helyett propaganda

Gázra lépett a MÁV, pontosság és tisztaság helyett propaganda 

A MÁV biztosítja a késést, a sző valódi és átvitt értelmében egyaránt.
Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint

Újabb furfangot eszelt ki a kormány a szabad sajtó betiltására Hadházy Ákos szerint 

Csökken a normativitása a magyar társadalomnak.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo