hirdetés

MTB bringa - a megfelelő vázméret kiválasztásának trükkjei

Amikor kerékpárvásárlás előtt állunk, kezdőként talán összezavarodhatunk, hogyan, milyen adatok alapján kell döntenünk. Jó példa erre a vázméret meghatározása is. Szerencsére ma már vannak olyan hasznos táblázatok, amelyek segítségünkre lehetnek ebben. A következő cikkben néhány konkrét tippek kaphatsz a témában, hogy biztosan jó döntést hozhass.
hirdetés

Első lépés – kerékpár azonosítása

Mivel ma már számtalan típusú bringa létezik, azért az első teendő, hogy azonosítsd a bringa típusát. A folyamat során fontos tisztában lenned azzal, hogy a kerékméret nem egyenlő a vázmérettel. A vázméret ugyanis teljesen független a kerékmérettől. Ez az ülés nagyságát és a bringa hosszát adja meg. 

Alapvetően a testmagasság figyelembevételével határozhatjuk meg leghatékonyabban a vázméretet. Ehhez a legtöbb bringás weboldalon találsz mérettáblázatot, de néhány konkrét példát is hoztunk neked. Például 155-165 cm-es testmagassághoz az ideális vázméret MTB esetében 14”-15" coll, míg trekking esetében 42-46 cm. Míg 195-200 cm-es magassághoz a megfelelő vázméret MTB esetében 21”-22” coll, míg trekking esetében 58-62 cm.

Bringatípusok és vázméretek

De vegyük át szép sorban az egyes típusokat. Az MTB csoportjába gyakorlatilag minden vastag kerekű kerékpár beletartozik, de a 26"/27.5"/29" kerékméretű bringák szintén lehetnek MTB-k. Összteleszkópos bringák esetében ajánlott még hozzáadni egy coll-t a táblázat értékéhez. A vázméretet betű vagy szám jelöli, legtöbbször collban van megadva. 

A trekking kerékpárok mind-mind vékony kerekűek, amelyek apró mintás vagy sima felületűek is lehetnek. A vázméretet betű vagy szám jelöli, legtöbbször cm-ben van megadva.

A gyerekkerékpárokhoz tartoznak az alábbi kerékméretek; 12"-16"-18"-20"-24", amelyekhez általában mindig egy fix vázméretet társítanak a gyártók. Így esetükben a kerékméret meghatározása a legfontosabb. 

Nos, ha még magát a bringa típusát sem választottad ki, akkor a MaxBike minőségi kerékpárjai között ezt is megteheted, aztán szabadon élvezheted a kétkerekű kalandokat! 

Mi a helyzet a belső lábhosszal?

Ha a belső lábhosszad megszorzod 0,226-tal, akkor megkapod a megfelelő vázméretet collban. Egy coll egyenlő 2,54 cm-rel. Az MTB kerékpárok általában coll méretezéssel vannak ellátva; például 17 vagy 19 vagy 21. Ha a kapott szám két érték közé esik, akkor a sportos bringázók a kisebb méretet, a túrakerékpárosok pedig a nagyobb méretet válasszák! 

A belső lábhossz nem mást, mint az álló helyzetben lévő láb belső hossza. Megmérheted vízmértékkel, mérőszalaggal, de egy nagyobb könyvvel is. Zárd össze a lábaid, állj meg egy sík terepen mezítláb! Szorítsd a könyvet a két combod közé, majd mérd meg a felső vége és a föld közötti távolságot! Lényegében ez a belső lábhossz.

Látod? Nem is olyan bonyolult ez a “méretezés!” Remélem, a cikk neked is segít majd megtalálni a tökéletes bringát!

hirdetés

Véleményvezér

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Az értelmetlen dúlás háborújává fajul az orosz-ukrán konfliktus

Egy víztároló gátja pusztult el Ukrajnában, aminek következményeként 10 Balatonnyi víznek kell pár óra alatt lefolynia a Dnyiprón.
Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ciki, ekkorát még nem bukott a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Közel 300 millió forintos pert vesztett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a Ryanairrel szemben. Az ítélet jogerős.
Elszabadultak a lángosárak

Elszabadultak a lángosárak

A nyaralás kedvenc népi eledelének ára elképesztő magasságokba emelkedett.
Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Elrettentő példaként került Magyarország óriásplakátra Lengyelországban

Rettenetes nagyot fordult a magyar külpolitika az elmúlt években. Az Orbán-kormány egykori csúcsteljesítménye a Visegrádi Négyek együttműködésben ma már kakukktojásnak számítunk.
Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Ugrált-e Juhász Péter meztelenül a Bazilika kilátóteraszán?

Megosztotta a közvéleményt az a kormányelképzelés, hogy kiveszik a Btk-ból a közéleti diskurzusban elkövetett rágalmazást, becsületsértést. Sokan politikai okokat sejtenek.
Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

Zárul a nagy magyar urnafalépítő korszak

2021 májusáig lehetett pályázni az önkormányzatoknak a Magyar Falu Program keretén belül temetők infrastrukturális fejlesztésére. A megvalósításra 18 hónapot kaptak a pályázat odaítélését követően.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo