Mit kell tudni az elektronikus számlázásról?

Mit nevezünk elektronikus számlának? Miben különbözik a hagyományos változattól? Milyen előnyökkel rendelkezik? Hogyan lehet kiállítani az e-számlát? Cikkünkből mindent megtudhatsz az elektronikus számlázással kapcsolatban. Az áfa törvény értelmében az e-számla egy olyan dokumentum, mely elektronikus formában kerül kiállításra és befogadásra. Továbbá fontos kritérium az olvashatósága, valamint, hogy a tartalma sértetlen és az eredete pedig hiteles legyen.

Hagyományos vs. elektronikus számla

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend az e-számla, és lassan kiszorítja a hagyományos számlákat a vállalkozók életéből. A papíralapú, vagyis hagyományos számlát nyomtatott formában kell eljuttatni a befogadó számára, vagy ha e-mailen kapja meg, a vevőnek szükséges kinyomtatnia. Ezzel ellenben elektronikus számla csakis

Milyen adatok kerüljenek az elektronikus számlára? Ugyanazokat az adatokat kell feltüntetni, mint a hagyományos számlák esetében. Azonban a kötelező adatok mellett az elektronikus számlák esetében arra is ügyelni kell, hogy a már említett törvényi követelmények teljesüljenek.

Meddig szükséges megőrizni az elektronikus számlákat?

Ugyanazok a szabályok érvényesek ebben az esetben az elektronikus számlákra, mint a hagyományos változatokra. A számviteli törvény szerint 8 évig, az adózás rendjéről szóló törvény értelmében pedig 5 éven keresztül kell megőrizni a számlákat. Elektronikus számla számlázó programmal állítható ki, azonban körültekintőnek kell lenni, hiszen nem minden számlázó programban kiállított számla minősül e-számlának.

Olyan számlázó programot érdemes választani, mely rendelkezik elektronikus számlázás funkcióval. Fontos, hogy a program olyan számlákat állítson ki, melyek a törvényben foglalt összes követelménynek maradéktalanul megfelelnek. Amennyiben épp megbízható számlázó programot keresel, tekintsd meg a Billingo nyújtotta lehetőségeket!

Milyen előnyökkel rendelkezik az e-számla?

Az elektronikus számlákkal csökkenthető az adminisztrációra fordított idő, és pénz is spórolható vele, hiszen nem kell nyomtatásra és postai költségekre költeni. Egyszerűen, gyorsan és biztonságosan továbbíthatóak az e-számlák elektronikus úton. Nincs szükség helyigényes tárolásra, egyszerűen kereshetőek és nyomon követhetőek a kiállított bizonylatok. Az elektronikus számlák esetében nincs szükség többé a bizonylatok szkennelésére és a könyvelési anyagok összeállítására, hiszen digitális formában egyszerűen továbbíthatóak a számlák a könyvelő felé.

Továbbá az időbélyegnek, vagyis a digitális dátumbélyegzőnek köszönhetően egyszerűen ellenőrizhető, hogy a számlát ki, mikor és kinek a részére állította ki. A digitális aláírásnak köszönhetően pedig egyszerűen igazolható, hogy a bizonylat valóban az azon feltüntetett kibocsátótól származik.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo