hirdetés

Kinek és hogyan éri meg napelemet használni?

A napenergiáról és a napelemekről manapság egyre gyakrabban hallani, hiszen egy-egy elektromos autó vagy a tetőkre szerelt napelem már hazánkban sem okoz semmiféle meglepődést. Ön már gondolkodott azon, hogy napelemekkel fejleszti otthonát, vagy akár vállalkozását? Megmutatjuk, mikor érdemes napelemet használni!
hirdetés

Ha az ember lépten-nyomon napelemes házakat lát, ilyen hirdetésekkel találkozik, akkor egy idő után elgondolkodik, hogy érdemes lenne-e neki is belevágni egy napelemes rendszer telepítésébe. De még mielőtt belevágna, érdemes utánajárni, mert nem mindenki jár jól azzal, ha a háztartása, telephelye, irodája villamosenergia-igényét napelemek felszerelésével oldja meg. Ez sok tényezős játék; most megmutatjuk, miket érdemes végiggondolni, azaz:

Kinek és hogyan éri meg napelemet használni?

Aki új ház építésében gondolkodik

Az egyik legideálisabb eset az, ha az ember új házat építhet, hiszen akkor azt az ő saját elképzelései szerint alakíthatja ki. Ebben az esetben nem kell kompromisszumot kötni, hogy hol fussanak a csövek, a vezetékek, hol legyen megfúrva a fal, hiszen már a tervezésnél figyelembe veszik, ha a megrendelő a jövőben napelemek segítségével kívánja fedezni a háztartás elektromos áram szükségletét, vagy legalábbis egy részét.

Azon kívül, hogy ilyenkor a legmodernebb és a legújabb technika szerinti napelem fog beépítésre kerülni, maga a ház maradéktalanul eleget tesz a kor kívánalmainak, mint a nyílászárók szigetelésében, mint pedig a falakéban is, így a fűtésrendszer a napelemmel kombinálva ideális teljesítményű lesz.  Fontos szempont az is, hogy ilyenkor a napelemmel foglalkozó szakembert már a kezdetekkor be lehet vonni a tervezésbe, ő pedig olyan megoldásokkal, javaslatokkal fog előállni, amelyek nagymértékben növelni fogják a rendszer működésének hatékonyságát.

Ha a gondos tervezésnek köszönhetően a napelemek hatékonysága közel lesz a 100%-hoz, akkor azok megtérülése is hamarabb realizálható, mint ha kompromisszumok árán, a meglévő adottságokat figyelembe véve kellene kialakítani a napelemes rendszereket. Természetesen a meglévő házakra telepített napelemekkel is jó eredményeket lehet elérni hatékonysági szempontból, de ott már valószínűleg több időt vesz igénybe a megtérülés.

Aki lakásfelújítást tervez

Azoknak sem kell csüggedni, akik már a meglévő otthonukat szeretnék korszerűsíteni, hiszen a napelemeket bármilyen fajtájú tetőre fel lehet szerelni, csak a háznak és a tetőnek statikailag elég stabilnak kell lenni ahhoz, hogy a napelemek tömegét elbírja - bár egy átlagos cserépfedés súlya is több, mint a napelemé.

A napelemek felszerelése előtt érdemes megvizsgálni a lakás elektromos hálózatát is, hiszen lehet, hogy a kábeleket is ki kell cserélni, vagy ami gyakoribb, hogy a mérőhelyet korszerűsíteni. Amennyiben a villamossági munkák túl nagy extra költséggel járnának, akkor ezt a díjat is a napelemes rendszer árához adják és így a megtérülési idő egy picivel több lesz.

Azonban akkor sem kell lemondani a napelemek adta előnyökről, ha az egyéb felújítási munkálatok miatt a költségek meghaladnák az Ön pénztárcáját, hiszen napelem pályázatokkal is megoldható a háztartás környezetbarát korszerűsítése.

Akinek az áramfogyasztása az átlagnál jóval nagyobb

Ha az Ön otthona (vagy irodája, telephelye, szalonja stb.) az átlagosnál több elektromos áramot fogyaszt, érdemes elgondolkodni a napelemek telepítésén. Ilyenek az otthoni mikrovállalkozások, mint például a fodrászüzletek, pékségek, cukrászdák, otthoni autójavító műhelyek vagy akár a nagy energiafogyasztású kemencéket használó keramikus műhelyek is.

Ilyen esetekben a szolgáltatók a költségek csökkentése miatt vagy alacsonyabb áron tudják kínálni a szolgáltatást, vagy ugyanazon az áron többet tudnak nyújtani, így versenyelőnyhöz jutnak, vagy többletprofitot termelnek.

A vállalkozások ezután még számos pályázaton elindulhatnak, amelyek alapfeltétele valamilyen megújuló energiaforrás használata, ez pedig fellendítheti, és még nagyobb piaci előnyökhöz juttathatja őket. A koronavírus járvány időszakában is jobban járnak azok a mikro- és középvállalkozások, amelyek energiaszükségleteik egy részét vagy egészét megújuló energiaforrásból önmaguk állítják elő, mert nekik most kevesebb kiadással kell számolni, ami életmentő lehet egy alapból már nehezebb, veszteségesebb időszakban.

Aki aktívan szeretne valamit tenni a környezetért

Nap mint nap lehet hallani a klímaváltozás okozta következményekről, mint például a szeszélyesebb időjárásról, a tengerszint emelkedéséről és más, a globális felmelegedéssel összefüggésbe hozható természeti katasztrófákról. A tudatos ember szeretne ez ellen tenni, vagyis legalább csökkenteni a saját ökológiai lábnyomát, melyre kiváló megoldás a napelem. Ez a napsugárzásból fejleszt elektromos áramot, mindenféle károsanyag kibocsátása nélkül, mellyel több tonna szén-dioxidtól tudja megkímélni a környezetét.

A Nap által szolgáltatott energia a legegyszerűbben elérhető megújuló energiaforrás. Nem lehet minden kertben szélturbinát vagy vízerőművet telepíteni, a napelem viszont szinte bárhova felszerelhető.

Ez a befektetés nem csak a jelenről szól, ezzel meg tud alapozni egy tisztább jövőt, amelyben nem kell azon aggódnia, hogy gyermekeinek, unokáinak lesz-e elegendő ivóvíz vagy elég tiszta lesz-e akkor a levegő.

Aki szeretné a háztartás rezsijét csökkenteni

Nem utolsó szempont az sem, hogy a napelemek felszerelésével a háztartás villanyszámlája jelentősen csökken, vagy akár nullára redukálódik. Még ha nem is fogyaszt az átlagosnál nagyobb mennyiségű áramot, még akkor is érdemes a napelemek telepítésében gondolkodni. Egy átlagos négyfős magyar család havi villanyszámlája körülbelül 10 000 forint, ami első hallásra nem tűnik soknak a napelemes rendszerek sokszor milliós költségeihez képest, azonban egy ilyen befektetés a ház értékét is növeli.

Mivel egyre több embernek szempont a ház energetikai tanúsítványa, illetve a környezettudatosság, ezért egy napelemmel felszerelt ház nagyobb értéket képvisel az ingatlanpiacon, mint a hagyományos fűtésű, energiafelhasználású társaik. Így a napelemek telepítése nem csak havi 10.000 forinthoz, hanem sokkal nagyobb előnyhöz fogja juttatni Önt.

Aki önellátóbb szeretne lenni

Az emberek élete a múlt században élt emberekéhez képest jóval könnyebb lett. A technikának és az orvostudománynak köszönhetően már nem pusztít a kanyaró vagy például a gyermekbénulás, a víz nem az utca végi fúrt kútban, hanem a lakásunkban van, és elektromos készülékek hada könnyíti meg a mindennapokat.

Ám ez a sok luxus lemondásokkal is jár, lemondunk például a függetlenségünkről. A kényelmünk a különböző szolgáltatóktól függ, és ha a rendszerben valami fennakadás történik, például pár napos áramkimaradás van, akkor teljesen felborul az életünk.

Egyre többen a kiszolgáltatottság-érzés miatt telepítenek hibrid inverteres napelemes rendszereket otthonaikba, mert ahhoz később akár akkumulátort tudnak csatlakoztatni, hogy függetlenebbek legyenek az energiaszolgáltatóktól, és így még akkor is zavartalanul tudják élni mindennapjaikat, ha az energiaellátás valami miatt akadozna.

Számtalan oka lehet tehát annak, hogy az ember napenergiára váltson; Önnek kell eldönteni, hogy a háztartása, vagy vállalkozása számára megéri-e egy ilyen befektetés. Érdemes ehhez szakember segítségét kérnie, aki elvégzi Önnek a szükséges kalkulációkat!

hirdetés

Véleményvezér

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

Orbán Viktor után Mészáros Lőrincet is feljelentette Hadházy Ákos

A korrupció ellen harcoló független képviselő Orbán Viktort hivatali visszaélés miatt jelentette fel, Mészáros Lőrincet csalásért.
Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Elképesztő adatok érkeznek Horvátországból az euró bevezetése után

Már semmi nem a régi. Korábban az euró bevezetése egy országban komoly inflációt okozott, most viszont Horvátországban meglepetést.
Rekord a 100 éven felüliek számában

Rekord a 100 éven felüliek számában

A világjárványt követően általános jelenség volt, hogy mindenütt csökkent a várható élettartam. Japánban viszont meghaladta a 90 ezret a 100 éven felüliek száma.
Szárnyal a német hadiipar

Szárnyal a német hadiipar

Két vesztes világháborút követően is Európa élén a német gazdaság, hadiiparuk pedig hatalmasat lépett előre.
Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

Putyin körözött bűnöző lett akkor Magyarországon is?

A Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court) körözést adott ki az orosz elnökre, Vlagyimir Putyinra. 
Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Magyarországon bezuhant a születéskor várható élettartam

Megdöbbentően mélyre, 11 évvel ezelőtti szintre süllyedt Magyarországon a várható élettartam.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo