Hogy készül a legfinomabb kávé?

Aki szereti a kávét, és rendszeresen is fogyasztja, az bizonyára már maga is megtapasztalta, hogy teljesen más íze van egy otthoni gépben lefőzött kávénak, mint amit egy vendéglátóhelyen iszik. Akárcsak az éttermi finomságokat, az ízletes kávét is sokan szeretnék “leutánozni” otthon, azonban hiába az igyekezet, a végeredmény legtöbbször elmarad a várttól. De mi lehet a kávéházi kávék titka?

Az illúziók vége – a racionalitás kezdete –
úgy tűnik el az ESG, hogy velünk marad?

Klasszis Fenntarthatóság 2025 konferencia

2025. november 4., Budapest

Jelentkezzen most!

Mitől espresso az espresso?

Ha valaki betér valahová egy csésze finom feketére, nagy valószínűséggel egy “presszókávét” fog kérni. Te tudod, honnan ered, és mit takar ez az elnevezés? Nos, az espresso hazája természetesen nem más, mint a gasztronómiájáról híres Olaszország, ahol először alkalmazták ezt a fajta főzési módszert. A lényege, hogy a frissen őrölt és összetömörített kávén forró vizet préselnek át, igen magas (minimum 9-10 bar) nyomással. Ebből a technikából ered e kávétípus neve is, hiszen a “nyomás” szó olaszul “pressione”. 

Hazánkban azonban inkább a presszókávé elnevezés terjedt el, melyet ma már nem csak a presszó nevű helyeken, hanem kávéházakban, cukrászdákban, éttermekben egyaránt lehet fogyasztani. 

Miért finomabb a vendéglői kávé?

Az ételek esetében már megszoktuk, hogy a finom ízekhez nem csak jó alapanyagok szükségesek, hanem megfelelő elkészítés is. Tulajdonképpen nincs ez másképp a kávék esetében sem. A vendéglátóhelyeken ugyanis nem egyszerű, otthoni használatra szánt kávégépeket használnak, hanem olyan nagy teljesítményű ipari berendezéseket, mint amiket a Gasztronagyker webáruház is kínál. 

Ezek a gépek többnyire frissen őrlik meg a szemes kávét, ami máris egy hatalmas különbség, hiszen így az aromák sokkal intenzívebbek, mint az őrölten kapható kávé esetében. Ezenkívül a professzionális kávéfőzők nagy nyomással dolgoznak, hiszen külön szivattyú is található bennük. Az otthoni kávéfőzőknél viszont a víz segítség nélkül, csak a saját nyomásával préselődik át a kávéőrleményen, így az ízanyagok is kevésbé oldódnak ki. 

Csak hogy érzékeltessük a különbséget: egy otthoni, középkategóriás kávéfőző körülbelül 1-2 bar nyomással dolgozik, míg egy ipari gép akár 18-19 bar nyomással is üzemelhet. Nem nehéz elképzelni, hogy ekkora eltérésnél mennyiben változhat a végeredmény.

Otthon is lehet presszókávét készíteni?

Természetesen lehet - viszont nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni érte. A megfelelő kávégép nélkül ugyanis nem fogsz tudni olyan eszpresszót készíteni, mint amilyet a vendéglátóhelyeken felszolgálnak. Az igazi presszókávét készítő gépek egyszerre csak 1-2 adagot főznek le, és kiöntőedény sincs hozzájuk, hanem a csészét kell behelyezni a kifolyó alá. A 4-5 adagos kávéfőzők nem presszógépek. 

De mennyi az annyi? Míg egy középkategóriás otthoni kávégépet már pár tízezer forintért lehet kapni, addig egy professzionális gép ára alsó hangon többszázezres kategória, ezért csak annak éri meg befektetnie rá, aki valóban ki is használja.

Véleményvezér

Neves kormánypárti újságírók ellen rendelt el nyomozást a bíróság

Neves kormánypárti újságírók ellen rendelt el nyomozást a bíróság 

Pornóval vádoltak egy katolikus teológust.
Hivatalos, tényleg vannak zebrák az Orbán Viktorhoz köthető birtokon

Hivatalos, tényleg vannak zebrák az Orbán Viktorhoz köthető birtokon 

A kormány honlapja szerint összesen négy zebra érkezett Magyarországra.
A Tisza párt nyerte a számháborút

A Tisza párt nyerte a számháborút 

Ki fizeti a masírozókat?
Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett

Provokatív légtérsértést követtek el az oroszok Litvánia felett 

Súlyos orosz légtérsértés történt Litvánia felett.
Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője

Orbán Viktor barátjához menekült Magyarország egyik legkeresettebb, körözött bűnözője 

Nagy kérdés, miként sikerülhetett elmenekülnie a magyar maffiafőnöknek?


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo