Hogy készül a legfinomabb kávé?

Aki szereti a kávét, és rendszeresen is fogyasztja, az bizonyára már maga is megtapasztalta, hogy teljesen más íze van egy otthoni gépben lefőzött kávénak, mint amit egy vendéglátóhelyen iszik. Akárcsak az éttermi finomságokat, az ízletes kávét is sokan szeretnék “leutánozni” otthon, azonban hiába az igyekezet, a végeredmény legtöbbször elmarad a várttól. De mi lehet a kávéházi kávék titka?

Mitől espresso az espresso?

Ha valaki betér valahová egy csésze finom feketére, nagy valószínűséggel egy “presszókávét” fog kérni. Te tudod, honnan ered, és mit takar ez az elnevezés? Nos, az espresso hazája természetesen nem más, mint a gasztronómiájáról híres Olaszország, ahol először alkalmazták ezt a fajta főzési módszert. A lényege, hogy a frissen őrölt és összetömörített kávén forró vizet préselnek át, igen magas (minimum 9-10 bar) nyomással. Ebből a technikából ered e kávétípus neve is, hiszen a “nyomás” szó olaszul “pressione”. 

Hazánkban azonban inkább a presszókávé elnevezés terjedt el, melyet ma már nem csak a presszó nevű helyeken, hanem kávéházakban, cukrászdákban, éttermekben egyaránt lehet fogyasztani. 

Miért finomabb a vendéglői kávé?

Az ételek esetében már megszoktuk, hogy a finom ízekhez nem csak jó alapanyagok szükségesek, hanem megfelelő elkészítés is. Tulajdonképpen nincs ez másképp a kávék esetében sem. A vendéglátóhelyeken ugyanis nem egyszerű, otthoni használatra szánt kávégépeket használnak, hanem olyan nagy teljesítményű ipari berendezéseket, mint amiket a Gasztronagyker webáruház is kínál. 

Ezek a gépek többnyire frissen őrlik meg a szemes kávét, ami máris egy hatalmas különbség, hiszen így az aromák sokkal intenzívebbek, mint az őrölten kapható kávé esetében. Ezenkívül a professzionális kávéfőzők nagy nyomással dolgoznak, hiszen külön szivattyú is található bennük. Az otthoni kávéfőzőknél viszont a víz segítség nélkül, csak a saját nyomásával préselődik át a kávéőrleményen, így az ízanyagok is kevésbé oldódnak ki. 

Csak hogy érzékeltessük a különbséget: egy otthoni, középkategóriás kávéfőző körülbelül 1-2 bar nyomással dolgozik, míg egy ipari gép akár 18-19 bar nyomással is üzemelhet. Nem nehéz elképzelni, hogy ekkora eltérésnél mennyiben változhat a végeredmény.

Otthon is lehet presszókávét készíteni?

Természetesen lehet - viszont nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni érte. A megfelelő kávégép nélkül ugyanis nem fogsz tudni olyan eszpresszót készíteni, mint amilyet a vendéglátóhelyeken felszolgálnak. Az igazi presszókávét készítő gépek egyszerre csak 1-2 adagot főznek le, és kiöntőedény sincs hozzájuk, hanem a csészét kell behelyezni a kifolyó alá. A 4-5 adagos kávéfőzők nem presszógépek. 

De mennyi az annyi? Míg egy középkategóriás otthoni kávégépet már pár tízezer forintért lehet kapni, addig egy professzionális gép ára alsó hangon többszázezres kategória, ezért csak annak éri meg befektetnie rá, aki valóban ki is használja.

Véleményvezér

Szijjártó Péter fia sem veti meg a luxust

Szijjártó Péter fia sem veti meg a luxust  

Magánrepülővel utazott, amelyről Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztott meg képeket. 
Cenzúrázta magát a köztársasági elnök

Cenzúrázta magát a köztársasági elnök 

Minden idők leggyengébb köztársasági elnöke címre pályázik Sulyok Tamás.
Mészáros Lőrincnek már három éves unokája is földtulajdonos

Mészáros Lőrincnek már három éves unokája is földtulajdonos 

Egyre nő a kapzsiság az oligarcháink világában.
Újabb orbáni illúzió ment füstbe

Újabb orbáni illúzió ment füstbe 

Az orosz békeszándék csak időhúzás.
Friss ketchup volt a tettes a prágai magyar nagykövetség lefestésében

Friss ketchup volt a tettes a prágai magyar nagykövetség lefestésében 

A ketchup ártalmatlannak bizonyult.
Szőlőbirtok szőlő nélkül, hogy kell okosba lenyúlni 89 millió forintot borturizmusra

Szőlőbirtok szőlő nélkül, hogy kell okosba lenyúlni 89 millió forintot borturizmusra 

Páratlan kilátás jár a NER-es birtok mellé.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo