Üzlet az űrben

Bányát nyitni még kies planétánkon sem kis vállalkozás, a világűrben pedig – a sci-fi-hősökön kívül – eddig nem akadt komoly jelentkező, aki űrruhában csákányt ragadott volna. Most mégis pontosan erre adta a fejét néhány jó nevű kutató és mérnök.

Űrbányászatra adná a fejét többek között Peter H. Diamandis, a magánűrrepülést támogató X-díj egyik alapítója, a zseniális mérnök és első magyar származású űrturista, Charles Simonyi, valamint Chris Lewicki, a NASA Mars-küldetéseinek korábbi vezetője vesz részt a Planetary Resources cég vezetésében, amelynek megalakulását idén április végén jelentették be. A vállalat az űrkutatásban és elsősorban az aszteroidákon található nyersanyagok kitermelésében vállalna úttörő szerepet. Az anyagi háttérrel nem lehet probléma, a befektetők között olyan nevek szerepelnek, mint a Google egyik alapítója, Larry Page, a keresőóriás korábbi vezérigazgatója, Eric Schmidt, Ram Shriram, aki jelenleg is a vállalat igazgatóságának tagja, James Cameron filmrendező és Ross Perot Jr., a Perot Group igazgatóságának elnöke.

Hamarosan indulhatnak az űrbe az első felderítő robotok - Kép: EUMETSAT

Ezek az üzletemberek azonban nem forrófejű álmodozók, nem véletlenül csatlakoztak az aszteroidabányászat merésznek tűnő ötletéhez. A Forbes magazinnak nyilatkozó Jeffrey Kargel planetológus 1997-ben kiszámította, hogy egy száz méteres átmérőjű, mintegy négymillió tonnás M-osztályú (metal, fémes) kisbolygó 12 millió unciányi platinacsoportba tartozó nemesfémet (platinát, irídiumot, ozmiumot, palládiumot, ródiumot és ruténiumot), valamint 500 ezer tonnányi nikkelt tartalmazhat. Ezek együttes értéke jelenlegi árfolyamok alapján meghaladhatja a húszmilliárd dollárt, azaz több mint 4,6 ezer milliárd forintot érne a világpiacon.

Persze ezeket a nemesfémeket nem az ékszeriparban használják. A platinacsoport elemei és a nikkel a Földön igen ritka árucikkek, ám a legfontosabb ipari fémek közé tartoznak jó vezető tulajdonságaiknak, keménységüknek, jó ötvöző képességüknek, magas olvadáspontjuknak köszönhetően. Kargel szerint ezekből a fémekből a Földön már eddig felderítettük az összes kitermelhető készlet felét, az évszázad közepére pedig a jelenlegi kitermelés mellett ki is fogyunk belőlük. A planetológus szerint akkor mindenképpen kénytelenek leszünk az űrből pótolni a készleteinket.

Ha ez így lesz, az, aki már rendelkezik a kitermeléshez szükséges technológiával és tapasztalattal, olyan árat szabhat majd a nyersanyagoknak, amilyet csak akar.

Egy mindenkiért
A Föld energiaellátása nem okoz gondot, amióta egy nemzetközi vállalat a Holdon kitermelt hélium3-al képes kielégíteni bolygónk energiaigényének több mint kétharmadát – ez a kiindulópontja Duncan Jones filmrendező Hold című sci-fijének. A holdfelszínt mezőgazdasági munkagépekhez hasonló, teljesen automatizált héliumkombájnok szántják, és a főhős egyes-egyedül – vagyis mindössze a róla gondoskodó Gerty nevű számítógépe társaságában – dolgozik a holdbéli bányában, és küldi a kitermelt erőforrást a Földre, szerződése szerint három éven át. A film az űrbányászat etikai, lelki tényezőit, a hasznos erőforrások embertelen körülmények – a magány, a kommunikáció, a mozgás, impulzusok és egyebek hiánya – közötti kitermelését boncolgatja. A végkövetkeztetés szerint – anélkül, hogy lelőnénk a poént – el kell mondanunk: van olyan munka, ami tényleg nem embernek való.

Véleményvezér

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon

Ezért irtó drága a zöldség és a gyümölcs Magyarországon  

Két ábra mutatja, hogy az európai országokban hogyan változott a zöldségek és gyümölcsök ára 2014 és 2023 között.
Szenzáció a magyar költségvetésben

Szenzáció a magyar költségvetésben 

Meglepő számok a nyugdíj költségvetési sorain.
Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba

Hadházy Ákos szerint állami luxusrepülővel mentek kormánytagok szotyizni Németországba 

A kormánytagok luxusutazásai lassan mindennaposak.
Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban

Immár Bulgária is lehagyott minket az egy főre jutó fogyasztásban 

Az életszínvonal egyik legfontosabb mutatójában mindenki alá értünk Európában.
Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét

Hadházy Ákos kiderítette az óbudai alpolgármester letartóztatásának hátterét 

A magyar nyomozó hatóságokról nem fognak expresszt elnevezni.
Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása

Sokba kerül az Orbán-kormány eladósodása 

Ismét kifogtunk egy utolsó helyet az Európai Unióban.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo