Pénzszerzés cikkek

hirdetés

Fontos, indul a 12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatás kis- és középvállalkozásoknak

Fontos, indul a 12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatás kis- és középvállalkozásoknak

Hétfőtől lehet pályázni a 12 milliárd forintos energiahatékonysági támogatásra.
Mit tett a Covid: nemcsak az idősek, a fiatal családosok is készítenek végrendeletet

Mit tett a Covid: nemcsak az idősek, a fiatal családosok is készítenek végrendeletet

Tavaly ötödével többen tettek végintézkedést közjegyző közreműködésével, mint egy évvel korábban. Egyre gyakoribb a végrendeletek karbantartása is az anyagi vagy családi helyzet megváltozása miatt, mert komoly problémákat okozhat, ha a végrendelet nem a tényleges állapotokat tükrözi. A közjegyzők tapasztalata szerint, amennyiben több végrendelet is előkerül a hagyaték eljárásban, abból szinte mindig vita és pereskedés lesz. Ezért készítőjének a korábbiakat érdemes visszavonni.
Felértékelődtek a magán egészségpénztárak - itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Felértékelődtek a magán egészségpénztárak - itt vannak a legfontosabb tudnivalók

Az egészség megtartása és helyreállítása egyre inkább termék, mely az életszínvonal fontos része, és amelyet különböző árkategóriákban tudunk megvásárolni az egyes szolgáltatóknál. Április 7-e az egészség világnapja 1950 óta. 
A hazai gazdaságok majd ötöde kapott vidékfejlesztési támogatást

A hazai gazdaságok majd ötöde kapott vidékfejlesztési támogatást

A hazai gazdaságok 18 százaléka, összesen 42 ezer részesült vidékfejlesztési támogatásban 2018 és 2020 között. A támogatott gazdaságok használták az ország teljes mezőgazdasági területének 70, és tartották a teljes állatállomány 72 százalékát. Arányuk Vas, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal, az Agrárcenzus 2020 végleges eredményeit ismertető sorozatának most megjelent, Vidékfejlesztés című kiadványában.
Magyarországon először egy nap alatt érkezhet hitel úgy az igénylő számlájára, hogy csak ül egy számítógépnél

Magyarországon először egy nap alatt érkezhet hitel úgy az igénylő számlájára, hogy csak ül egy számítógépnél

Már bankfióki látogatás nélkül is vehetnek fel hitelt a CIB Bank egyes kisvállalati ügyfelei, miután számukra is elérhető a teljesen online igénylés lehetősége bizonyos hiteltermékek esetén. A Magyarországon eddig egyedülálló szolgáltatás révén az ügyfelek akár egy nap alatt az egyedi igényeikhez igazodó finanszírozáshoz juthatnak, kedvező kondíciók mellett.
hirdetés
A magyaroknak csak 7 százaléka tudja, mi az egészségpénztár, hogy akár lakáshitelt is törleszthet vele

A magyaroknak csak 7 százaléka tudja, mi az egészségpénztár, hogy akár lakáshitelt is törleszthet vele

Az OTP Bank legfrissebb Öngondoskodási Index kutatásának eredményei szerint bár a lakosság 84 százaléka hallott már az egészségpénztári megtakarításokról, csak 7 százalék gondolja, hogy jól ismeri. Így nem meglepő, hogy sokan nem tudják, hogy lakáshitel törlesztésre vagy a gyerek születésével, gondozásával, nevelésével kapcsolatos kiadásokra is fordíthatják a pénztárban gyűjtött megtakarításokat.
Mi lesz az állami családtámogatásokkal a választás után?

Mi lesz az állami családtámogatásokkal a választás után?

A kormánypárt és az ellenzék is a családtámogatások folytatását ígéri. A jelenlegi inflációs és gazdasági helyzetben azonban felmerül a programok átalakításának a kényszere. A Bank360.hu összesítette, mi a tét a családtámogatásokban, amelyek közül sok az idén magától le is zárulna. 
Lakáshitelek a kamatstop után: ennyivel nőhet a törlesztő

Lakáshitelek a kamatstop után: ennyivel nőhet a törlesztő

A kamatstop június 30-ig megvédi a változó kamatozású lakáshitelek törlesztőit a tavaly októberi szintnél magasabb kamatemeléstől, de onnantól fixálás nélkül izzasztó törlesztőrészletek jönnek. A Bank360.hu kiszámolta, mekkora az emelkedés kamatstoppal és anélkül.
Figyelem, giga változás a piacon, teljesen újraírták a befektetési forgatókönyveket

Figyelem, giga változás a piacon, teljesen újraírták a befektetési forgatókönyveket

Az Ukrajnában zajló katonai konfliktus és az Oroszországgal szemben érvénybe léptetett szankciók nagy felfordulást okoztak a piacokon, többi között a nyersanyagoknál is. A K&H alapok kezelőjének szakértője szerint tartósan magasban maradhatnak az árak, drága maradhat például az olaj. Európa orosz energiafüggőségének csökkentése érdekében tett lépések miatt komoly lehetőségek lesznek befektetési szempontból a zöld és fenntartható megoldásokban.
Egyéni vállalkozóknak hitelek, állami támogatások egy helyen

Egyéni vállalkozóknak hitelek, állami támogatások egy helyen

A vállalkozások igényeinek megfelelően új funkcióval bővült a VALI, a Vállalkozói Információs portál. A legújabb fejlesztés eredményeként a társas vállalkozások mellett mától már az egyéni vállalkozók számára is elérhetőek a személyre szabott információk a honlapon.
hirdetés

Aszálykárra ment a legtöbb támogatás

Idén mintegy 5800 termelő részesült összesen 11,3 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban.

Az orosz–ukrán háború megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát

Az orosz–ukrán háború következményei, valamint több évtizedes mélyrepülése megkérdőjelezheti a dollár biztonságos menedékvaluta-státuszát.

A kamatemelések miatt több tízezer forinttal is drágulhatnak a hitelek havi törlesztői

Az MNB folyamatosan emeli a kamatokat, hogy a nyárra tetőző inflációt csökkenteni tudja. Ennek hatására viszont egyre többe kerül a hitelfelvétel is. A Bank360.hu kiszámolta, mennyit drágult mostanáig egy 10 milliós lakáskölcsön, és meddig emelkedhetnek még a törlesztőrészletek a közeljövőben.

Ismét drágult Magyarország számára a hitel

A meghirdetett mennyiségnél 4 milliárd forinttal kisebb összegben, 36 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 20 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Egyre drágábban veszik csak meg a magyar diszkont kincstárjegyeket

Hozamemelkedés mellett értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatást kapnak

Az Európai Bizottság végre meghallotta a tagállamok kérését és uniós válságkezelési intézkedésekre tett javaslatot. Ennek keretében rendkívüli pénzügyi támogatást kaphatnak a legnagyobb bajban lévő ágazatok, valamint ideiglenes jelleggel a meglévő zöldítési szabályok is enyhítésre kerülnek – mondta Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

Óvatosak lettek a cégek - így választanak hitelt

Jellemzően saját kapcsolattartójukon keresztül és személyesen tájékozódnak hitelfelvételkor a cégek, derül ki a K&H kkv bizalmi index legfrissebb eredményeiből. Több pénzintézetnél is érdeklődnek: tízből alig egy vállalkozás igényel kölcsönt úgy, hogy csak egy banktól kér be ajánlatot.

Kevesebb a hiteligénylő - nem tudnak nagyot emelni a bankok

A jegybanki irányadó kamat ismét felgyorsuló emelkedését a bankok nem tudják lekövetni, hiszen egyre több potenciális hitelfelvevőt rettentenek el még a moderáltan emelkedő kamatszintek is. A money.hu kamattükre arra is rámutat, hogy a magas infláció a fogyasztási hitelek keresletét is érezhetően visszafogja, ezért itt újra akciózni kényszerülnek a bankok.

Nőnek hétfőtől az állampapírok kamatai, most érdemes figyelni

Március 21-től a rövid, 1-2 éves futamidejű lakossági állampapírok kamata érdemben emelkedni fog. Évi 1-1,25 százalékkal magasabb kamatot fizet az állam. Ez az emelkedés egyáltalán nem elhanyagolható, joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez a változás milyen módon rendezi át a lakossági állampapírpiacot. Az már előzetesen is jól látszik, hogy a korábbi "szupersztárnak", a Magyar Állampapír Plusznak leáldozóban a csillagzata.

Idén is lesz Legyél te is pénzügyi junior klasszis! verseny - még lehet jelentkezni

Idén immár negyedik alkalommal hirdet pénzügyi versenyt, ezúttal gimnazistáknak, Legyél te is pénzügyi junior klasszis! címmel laptársunk, a Privátbankár.hu Kft. a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány támogatásával; a versenyre még tíz napig, március 28-ig délig várják a 14-19 éves diákok jelentkezését - közölték a szervezők sajtótájékoztatón.

Ezek most a legkeresettebb szakmák

51. alkalommal rendezik meg a Műegyetemi Állásbörzét, itt villamosmérnököt és gépészmérnököt keresnek a legtöbben.

Mennyire jött be, hogy élelmiszert is vehetünk SZÉP-kártyával?

Február óta él az a rendelkezés, miszerint a SZÉP-kártyára kapott pénzből élelmiszert is vásárolhatunk.

Nagyot drágultak a lakáshitelek - mikor érdemes így kölcsönt felvenni?

A fokozott jegybanki kamatemelések várhatóan még tovább drágítják a lakáskölcsönöket. Az állami kedvezményes hitelek azonban nem drágulnak, ezért egyre vonzóbbak. Az ingatlanárak mozgása is befolyásolhatja, hogy érdemes-e kölcsönt felvenni, és ha igen, mikor.

Pénzcunami érkezik: itt vannak a legfontosabb pályázatok

A Via Credit pályázati tanácsadó összesítése szerint több mint 350 milliárd forint vállalati támogatásra számíthatnak a cégek most tavasszal. Idén a GINOP Plusz program fog dominálni, beindul a DIMOP Plusz program, ami az informatika területén kínál támogatásokat, illetve várjuk az NKFIH hiánypótló KKV START Innováció kiírását.

78 ezer forint segély 3 hónapig, engedély nélküli munkavállalás - segítséget kapnak az ukrajnai menekültek Csehországban

Több mint 209 ezer ukrán munkás dolgozik az országban, számuk várhatóan tovább fog nőni.

Nagyon nem mindegy, hova tesszük a pénzünket a nyugdíjas évekre

A Magyar Nemzeti Bank összesítése szerint nagyok voltak a különbségek a nyugdíjpénztári hozamok között tavaly.

Ömlött a vállalatok pénze a bankokba

Meredeken emelkedett ősz a vállalatok bankban tartott pénze. Decemberben valósággal felrobbantak a céges betétek. Ez ugyan januárban visszaállt, de még így is tízezer milliárd forintnál nagyobb az állomány. A cégeknek a bankok hajlandóak magasabb kamatot fizetni, mint a lakosságnak, így aztán a lekötött betétek összege is szépen hízik.

Jó hírt kaptak a beruházni vágyó vállalkozások

Könnyebben és szélesebb körben juthatnak idén állami támogatáshoz a magyarországi vállalkozások.  Idehaza egyre népszerűbbek a fejlesztési kedvezmények, amelyek hatékony felhasználásához a cégeknek érdemes már a beruházás megkezdése előtt jelezni a támogatási igényüket.

Rengeteg magyar cégnek kell új forrásokat találnia a háború miatt

A háborús konfliktus miatt Oroszországra kivetett uniós és egyéb szankciók miatt körülbelül 200-300, több milliárd forintos éves forgalommal rendelkező magyar cégnek kell új lehetséges vevőket és beszerzési forrásokat keresniük. Ez közvetve százezer magyar család megélhetését érinti.

Külföldre kacsintanak a magyar dolgozók

2021-ben átlagosan 107 nap alatt pörgött ki egy álláshirdetés, míg minden harmadik dolgozó külföldön is keresett állást. A Jófogás a HR-szolgáltató Trenkwalderrel közösen tekintette át a magyar munkaerő mobilitásával kapcsolatos érdekességeket a tavalyi évre vonatkozóan. A munkavállalók 25 százaléka egyébként évente munkahelyet vált és minden második dolgozó munkahelyváltáson gondolkozik.

Ingyenes képzés az ukrajnai menekülteknek

A 2-6 hónapos, online is elvégezhető képzések résztvevői minimum bruttó 400 ezer forintot kereshetnek kezdőként.

Elkezdték a kártalanítások kifizetését a Sberbank-ügyfeleknek

A betétesek számlájára hamarosan megérkeznek a jóváírások. 

Pesszimisták a magyarok: kitolódhat a nyugdíj

Bár egyre több 35 év alatti fiatal kezd el takarékoskodni önkéntes nyugdíjpénztár segítségével, kifejezetten a nyugdíjas évekre összességében még mindig kevesen tesznek félre. A nyugdíjcélú megtakarítási hajlandóság logikus módon a nyugdíj előtt állóknál a legmagasabb. A magyarok a nyugdíjkorhatár emelésével számolnak, a legpesszimistább fiatalok szerint ők 73-74 évesen mehetnek majd nyugdíjba.

Egy bank ideiglenesen kiszállt a lakáshitel piacból

Minden lakáshitel termékének forgalmazását beszüntette a Budapest Bankkal fúzióra készülő MKB Bank.

Még mindig kevesebbet keresnek a nők, mint a férfiak

16 százalékkal marad el a férfiakétól a nők fizetése.

Startupok figyelem! Indul az OTP nemzetközi programja

Az OTP Bank az innováció elkötelezett támogatójaként ötödik alkalommal indítja el nemzetközi startup együttműködési programját, az OTP Startup Booster Programot. A program keretében a bank az üzleti igények feltérképezésétől egészen a megoldás éles bevezetéséig kíséri a startupokat. Az OTP Bank a Csoport különböző területeit bevonva ezúttal is célorientált, üzleti fókuszú együttműködést, pilot projekteket tervez megvalósítani a sikeres pályázókkal. A már validált termékkel rendelkező, vagy intenzív növekedési (scaleup) fázisban lévő startupok jelentkezését március 7-től április 11-ig várja a hitelintézet.

Uniós pályázatok: most erre is pénzt szerezhetnek a vállalkozások

A magyar vállalkozások, közigazgatási szervezetek előtt is megnyíltak a Digitális Európa Programhoz kapcsolódó újabb közvetlen uniós pályázatok.

A zaciba tett értekek kiváltására is jutott az adóvisszatérítésből

Megugrott a zálogtárgyak kiváltása az szja-visszatérítés hatására.

Milyen hatásai lesznek az Ukrajna elleni háborúnak? Íme a lehetséges forgatókönyvek

Az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus eszkalációja jelentős gazdasági és pénzügyi következményekkel jár, amely három fő területen, az energiaárakban és ellátásban, a kereskedelemben és a pénzügyi szektorban érezteti majd leginkább a hatását. A helyzet értékelésének kulcsa, hogy Oroszország ma sokkal erősebb pozícióban van akarata érvényesítéséhez, mint 2014-ben a Krím elfoglalásakor – állítják az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research elemzői az ukrajnai konfliktus gazdasági hatásait vizsgáló elemzésükben.

Mitől érezhetjük magunkat jobban munka közben?

Bár a vírushelyzet alatt bevezetett korlátozások már valamelyest enyhültek, számos munkahely megtartotta az otthoni munkavégzés lehetőségét. A jelenlegi állás szerint a home office bizony hosszú távon is velünk maradhat, és mivel könnyen megtörténhet, hogy mindig más környezetben kell majd dolgoznunk, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen feltételek mellett fogjuk valóban jól érezni magunkat.

Egyre pofátlanabbak a csalók - így húznak le a netes oldalak

Erőfeszítés nélküli, szupergyors gyógyulással, fogyással vagy nyelvtanulással kecsegtetnek a csodát ígérő termékeket árusító, tisztességtelen weboldalak.

3 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás otthonfelújításra év végéig – igyekezni kell

A gyermeket nevelők legfeljebb 3 millió forintos, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatást vehetnek igénybe otthonfelújításra. Összege a számlával igazolt felújítási költségek 50 százaléka lehet, vagyis legalább 6 millió forintos felújításhoz tudja valaki maximálisan kihasználni.

Társasházak pályázhatnak vissza nem térítendő támogatásért

Más országokhoz hasonlóan Magyarországon is a lakóingatlanokhoz köthető az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős része, és az otthonok energiahatékonysága is alacsony. Ezen is segíthet némileg az OTP Business Társasházi Pályázata, amelyben összesen 15 millió forint vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak a lakóközösségek. A társasházak és lakásszövetkezetek lakói a „Zöldebb lakókörnyezet" és a „Fenntarthatóbb otthonok" kategóriákban nyújthatják be a pályázatokat május 15-ig.

Nyolcmillió forintot kaphatnak vállalkozó szellemű fiatalok

Megnyílt a jelentkezés a Start ösztöndíjprogramra, amely a fiatalok startup vállalkozásának létrehozását támogatja, a program során a pénzügyi támogatás mellett intenzív képzés és mentorálás is vár a legkreatívabb ötletgazdákra - közölte a Nemzeti Tehetség Központ.

2 tényező, amit a kezdő cégek már nem hagyhatnak figyelmen kívül

A most induló vagy nemrégen alapított vállalkozások fejlődésében már hatalmas szerepet játszik a fenntarthatóság és a digitalizáció, legalább egy fenntarthatósági szempontot is figyelembe vesznek működésük során.

Digitalizációval és orvoslással foglalkozó vállalatokba érdemes fektetni

A vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) összértéke Magyarországon tavaly 1,67 milliárd dollárt (520,8 milliárd forintot) tett ki, ami közel 50 százalékkal haladta meg a 2020-as adatot - ismertette Sahin-Tóth Balázs, a budapesti Allen & Overy Kádár Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje a globálisan működő társaság jelentése alapján online sajtótájékoztatón.

Belehúztak a bankok: brutális mértékben drágultak a személyi kölcsönök

A kamatemelés eddig jórészt elkerülte a személyi kölcsönöket, februárban azonban bepótolták a bankok az elmaradást. 8 banknál is drágábban lehet elérni a személyi hiteleket februártól, a kamatemelés mértéke átlagosan 2,35 százalék, de akadt olyan bank is, amelynél 4,99 százalékkal emelkedtek a költségek egy hónap alatt.

Több mint 5 millió forinthoz juthatnak kisvállalkozók

Újranyílik a népszerű mezőgazdasági kisüzemek támogatása elnevezésű pályázati kiírás – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
hirdetés
Feliratkozás a Piac & Profit Online magazin hírlevelére
hirdetés
A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

A Garantiqa-val a válság ellen – Investment 2 hitelgarancia

Az orosz-ukrán háború miatt kialakult válság egyre jelentősebb hatást gyakorol a vállalkozókra is.
hirdetés
„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

„A Covid óta trendi lett egészségügybe fektetni” – mondja Straub Fanni, a Foglaljorvost.hu ügyvezetője

Igazi sikertörténet a Foglajorvost.hu, amelyet több, mint egy évtized után adott el az OTP-nek Straub Fanni.

Adózás

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

Orbán Viktor munkahelygyilkos adóemeléstől beszélt

A miniszterelnök szerint a globális minimumadó "munkahelygyilkos adóemelés", ezért a kormány nem járul hozzá, hogy Magyarországon bevezessék.

Cégblog

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

Beárazzák az ESG-készültséget a befektetők

A megkérdezett befektetők nyolcvankét százaléka nyilatkozott úgy, hogy az ESG témaköröket jelenleg is vizsgálják a tranzakciós folyamatok során.

Klímablog

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

Bombabiztos erőművet építenek Bécsben

2040-re klímasemleges lehet a távfűtés Bécsben - épülhet az első geotermikus erőmű.

Infokom

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

Komoly veszélyei lehetnek a munkavállalókra nézve a mesterséges intelligenciának

A hazai vállalatoknál is egyre elterjedtebb mesterséges intelligencia alkalmazásakor érdemes körültekintéssel eljárni, mert a jogszerűtlen adatkezelés jelentős bírsággal járhat.


Magyar Brands, Superbrands, Bisnode, Zero CO2 logo