Telekocsiban nem csak olcsóbb, biztonságosabb is

2015. május 08. péntek - 20:34 / piacesprofit.hu
  •    

Az utasok jelenlétében körültekintőbbek a sofőrök és biztonságosabb a személyautóval való utazás. A telekocsizó autósok körültekintőbb vezetési szokásokat alakítanak ki, jobban betartják a sebességhatárt, és az utasértékelési rendszer miatt is felelősségteljesebben vezetnek.

Kép: SXC

Hétfőn kezdődött az ENSZ Globális Közlekedésbiztonsági Hete, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a közlekedési balesetek megelőzésének fontosságára és a biztonságos közlekedésre. Az utazást telekocsizással is biztonságosabbá tehetjük, bizonyítja egy, a TNS Sofres független kutatóintézet által a BlaBlaCar megbízásából végzett friss kutatás. Az utasok jelenléte pozitív hatással van a sofőr viselkedésére.

Oszd meg, és utazz!
Miközben beindult a BuBi, Németországban egyre népszerűbb a nagyvárosi közösségi kerékpárkölcsönző rendszerekhez hasonlóan működő autómegosztás. Az úgynevezett „carsharing” használóinak száma tavaly csaknem megduplázódott a Zöld8 összeállítása szerint.

Az autósok úgy érzik, felelősségteljesebben kell vezetniük, ha utasokat szállítanak. A telekocsizók 75 százaléka jelezte, hogy a telekocsizás miatt jobban figyel a közlekedési szabályokra. Az autósok 61 százaléka mondja azt, hogy ha utasokat szállít, rendszeresen megáll pihenni, továbbá 57 százalék nem hajt gyorsan utasok jelenlétében.

Az utasok jelenléte a koncentrálásban is segít. Az autósok 84 százaléka állítja, hogy az utasok jelenléte és a beszélgetés segít teljesen éberen maradni és fenntartani a figyelmet a volánnál. Mivel a fáradtság a közúti balesetek egyik fő oka, a menet közbeni beszélgetés egyfajta megelőző funkciót is betölt.

A különbség a következőkre vezethető vissza: az utasok jelenlétének köszönhetően a telekocsizó autósok jó vezetési szokásokat alakítanak ki, betartják a sebességhatárt, és sokan még a keréknyomást is minden út előtt ellenőrzik. Továbbá, a telekocsis cégek utasértékelési rendszere arra ösztönzi az autósokat, hogy felelősségteljesebbek legyenek, mert tudják, hogy utasaik minden út után értékelik őket. A BlaBlaCar autósok 83 százaléka figyeli gondosan az utasok értékeléseit, és a legtöbben azt állítják, az értékelés ösztönzi őket, hogy felelősségteljesebben vezessenek.

Bár a közlekedés a világon az Európai Unióban a legbiztonságosabb, Magyarország egyelőre elmarad az EU-s átlagtól. A telekocsizás tehát számos előnye mellett – miszerint környezetbarát, költségkímélő, háztól-házig szól, közösségi élményekre ad lehetőséget – még a balesetek számát is csökkentheti és javíthatja a hazai statisztikát.

A telekocsisok igényesebbek
Bár a dráguló üzemanyagárak folyamatosan a közbeszéd részét képzik, amikor útra kelünk, nem szoktuk az autózás teljes költségét figyelembe venni, nem gondolunk a szervizköltségekre, a gépjárműadóra, vagy akár a kötelező biztosítás anyagi vonzatára.