Sztrájknapra ébredünk szerdán

2010. december 14. kedd - 18:29 / MTI
  •    

Szerdán sztrájknap lesz Európában az EU állam-és kormányfőinek csütörtöki csúcstalálkozója előtt: Athéntól Brüsszelig számos városban rendeznek demonstrációkat, tiltakozó megmozdulásokat, sztrájkokat a szakszervezetek az Európa-szerte napirenden lévő megszorító intézkedések miatt.  

"Nemet mondunk a mindenkit érintő megszorításokra és a csak a boldog kiváltságosokat illető prémiumokra" – így szól a demonstrálók fő üzenete. Görögországban már a hetedik 24 órás általános sztrájkot tartják a szakszervezetek, és Belgiumon kívül demonstrációk lesznek még többek között Franciaországban, Luxembourgban, Dániában és Csehországban. Brüsszelben a tüntetők élő láncot vonnak az Európai Bizottságnak helyet adó üvegpalota köré, jelképezve azt a nadrágszíj meghúzást, ami egyebek mellett a bérek csökkenését, a szociális ellátás megnyirbálását eredményezi.

„Az év vége közeledtével csak úgy ömlik a sok prémium, egyre nyilvánvalóbbá téve a kontrasztot az egyéni meggazdagodás és a köz sanyargatása között" – idézte az AFP az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkárát, John Monks-ot.

Az Európai Unió állam-és kormányfői december 16-án és 17-én tartanak csúcstalálkozót Brüsszelben, ahol a fő téma az állandó pénzügyi támogatási mechanizmus lesz.