Szoros verseny özönvízben a Footgolf TOP Kupán

2015. július 01. szerda - 14:39 / PP
  •    

A Parlament Válogatott, az Olimpikonok/Élsportolók, a Magyar Újságíró Válogatott és az Üzletemberek csapatai ezúttal Kisorosziban találkoztak és mérték össze a tudásukat a Footgolf Top Kupán. A játékosoknak nem csak az ismeretlen sportággal, hanem az időjárással is meg kellett küzdeniük.

Az özönvízzel egy időben szólalt meg az indulást jelző duda Kisorosziban, a Magyar Golf Club pályáján vasárnap, amikor az első alkalommal megrendezett Footgolf Top Kupa bevállalósnak nevezhető játékosai nekivágtak a tizennyolc szakasznak.

A játékosok többségének az első próbálkozása volt ebben a Hollandiából indult sportágban. Fiatal a sportág, de már 2011-ben 11 nemzetközi versenyen közel 800 játékos vett részt. 2012-ben pedig az első világbajnokságot Magyarországon rendezték, amelyen magyar játékosok állhattak fel a dobogó mindhárom fokára. Ezen a megmérettetésen 8 ország – Argentína, Belgium, Hollandia, Görögország, Magyarország, Mexikó, Olaszország, USA – játékosai alkották a mezőnyt.

És, hogy az olvasó is el tudja képzelni ezt a sportágat: a Footgolfot 5-ös méretű focilabdával játsszák, amit minél kevesebb rúgásból kell eljuttatni az elrúgótól a következő, néhol 200-300 méterre lévő 53,5 cm átmérőjű lyukig. A játékszabályok alapvetően az eddig ismert golfszabályokra épülnek.

– A Top Kupának hagyománya van. A Parlament Sportegyesülettel közösen évente kétszer szoktunk megszervezni a TOP Kupa kispályás labdarúgó tornát. Tavaly jött az ötlet, hogy legyen egy footgolf napunk – avatott be a részletekbe Forgács István, a HGS PR ügynökség ügyvezető igazgatója, a Footgolf Top Kupa versenyigazgatója. – A szervezés csak olyan szempontból nehéz, hogy elfoglalt emberek között nehéz tökéletes időpontot találni, de úgy láttam, az időjárás ellenére mindenki jól érezte magát, aki eljött.

Ezt megerősítette Schildkraut Krisztián, hétszeres magyar bajnok röplabdázó is. – Sajnálom, hogy ilyen eső fogadott minket, mert remek emberek közé csöppentem és fantasztikus körülmények fogadtak minket. Szeretek focizni, és nagyon megfogott a footgolf hangulata, itt pedig még ellenfél sincs, és csak sétálni kell a lövések között.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságíró Szövetség elnöke, aki az újságírók kategóriájában második helyen zárt, így összegezte a tapasztalatait: – Nagyon élveztük, csak a saját eredményemmel nem vagyok elégedett, sokkal jobbra lettem volna képes. Nem elég jól rúgni, végig koncentrálni kell. Az elején jobban teljesítettem, a végére sokat rontottam.  Ez a játék az öregedő futball rajongóknak való – fogalmazott sejtelmesen.

A végeredmény nagyon szoros pontkülönbséggel dőlt el: a csapatversenyben mindössze 2,5 pont volt a különbség az elsőként végzett Parlament Válogatott és a második helyezett Magyar Újságíró Válogatott között, míg az egyéni verseny abszolút holtversenyt hozott. 86-86 ponttal teljes pontegyenlőség állt elő, amelyet az utolsó 9 lyukon elért eredmény sem tudott eldönteni, mert az ezeken elért pontok is megegyeztek. Végül az döntött, hogy ki koncentrált jobban az utolsó lyuknál, így 1 pont döntött Sarkadi Gábor javára Nádudvary Zoltánnal szemben. A szoros versenyben már nem is volt meglepő, hogy a harmadik helyezett Szabó Gergely csupán 1 ponttal maradt le a második helyről.

A Footgolf TOP Kupa végeredménye:

Csapatverseny:

  1. Parlament Válogatott
  2. Magyar Újságírók Válogatott
  3. Üzletemberek
  4. Olimpikonok/Élsportolók

Egyéni összetett verseny:

  1. Sarkadi Gábor
  2. Nádudvary Zoltán
  3. Szabó Gergely

A FOOTGOLF TOP Kupa fővédnöke: Dr. Kövér László az Országgyűlés elnöke

védnöke: Dr. Simicskó István az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért és ifjúságért felelős államtitka

Szakmai partner:

Széchényi 2020

Kiemelt támogatók:

E.ON Hungária Zrt.

Szerencsejáték Zrt.

Támogatók:

Porsche Hungária Kft.

Médiatámogatók:

Piac és Profit Üzleti Magazin

Az eseményt a Parlament SE, a HGS PR Ügynökség és a Footgolf Hungary Kft. szervezte.