Szeretne jól kereső nyugdíjas lenni?

2017. május 10. szerda - 15:16 / piacesprofit.hu
  •    

Miből fogok élni nyugdíjas koromban? Kapok majd az államtól annyi nyugdíjat, amivel a jelenlegi életszínvonalamat fenn tudom tartani? A válasz egyértelműen: nem! Hiába a ledolgozott évtizedek, a befizetett járulékok, tudomásul kell vennünk, hogy ha saját magunk nem gondoskodunk a jövőnkről, bizony, nyugdíjas éveinkben komoly nehézségekbe ütközünk majd.

Manapság nagyon kevesen takarékoskodnak tudatosan a nyugdíjas éveikre, pedig szakértők szerint némi pénzügyi tudatossággal könnyedén “jól kereső nyugdíjasokká” válhatnánk.  Tóth György, a Kisbefektetői Klub vezető pénzügyi stratégája szerint a probléma ott rejlik, hogy legtöbbünknek nem tanították az iskolában a pénz kezelését. Sajnos az emberek túlnyomó többségében a mai napig nem tudatosodik, hogy saját magunknak kell gondoskodnunk pénzügyeinkről, idős kori megélhetésünkről.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Takarékoskodni sokféleképpen lehet, de ehhez a gondolkodásmódunkat kell megváltoztatnunk, ami nem könnyű feladat. Ügyeljünk a takarónk hosszára, és ha lehet, ne vegyünk fel hitelt! Szakértők szerint jövedelmünk legalább 10 %-át félre kell(ene) tennünk minden hónapban. Azzal is sokat spórolhatunk, ha takarékoskodunk az energiafelhasználással és felülvizsgáljuk pénzügyi szokásainkat.

Adódik a kérdés, hogy mit tegyünk félretett, megtakarított pénzünkkel? Tóth György szerint a pénzügyi befektetések szimbóluma a háromszög, melynek három csúcsa: a biztonság, a nyereség és a likviditás. A rossz hír az, hogy mind a hármat egyszerre nem lehet megkapni. Bármely kettőt választjuk, az a harmadik rovására történik. A biztonság és a nyereség érdekében például le kell mondanunk a hozzáférhetőségről. A jó hír viszont az, hogy ha elhatározzuk magunkat, hogy például nyugdíj céljára félretesszük a pénzünket, ahhoz nem nyúlunk hozzá, akkor az idő nekünk dolgozik, hiszen az ismert képlet szerint: tőke=pénz*idő. Ez annyit tesz, hogy ha valaki időben kezdi a megtakarításait, akkor idővel elegendő pénz áll a rendelkezésére. Akkor, amikor eljön az ideje, és hozzáférhetővé válik a befektetés, akkor annak tulajdonosa eldöntheti, hogy egy összegben használja fel, vagy havonta rendszeresen járadék formájában (kiegészítve az állami nyugdíját) vagy valamely szerettének adja egy részét, akár az egészét.

„Ha egy megtakarítási programot elindít valaki, kihasználja a jelenleg kapható állami támogatásokat és azt szakértővel közösen, folyamatosan figyelik, akkor az 10 év elteltével két-két és félszerese lesz a tőkének, ha húsz évig rakosgatja pénzét, akkor akár három és félszer, négyszer akkora is lehet a pénze. Tehát jelentős nyereséget lehet elérni, de csak türelemmel, és odafigyeléssel” – mondta Tóth György, a Kisbefektetői Klub vezető pénzügyi stratégája.

Egyértelmű tehát, hogy takarékoskodnunk kell, s ezt minél korábban kell kezdenünk, hogy minél több idő álljon a rendelkezésünkre – hívja fel a közleményben a figyelmet a megtakarítások fontosságára a Kisbefektetői Klub.

Sikeres emberek viszonya a pénzhez: mi a titkuk?
A következetes, hosszú távú szakmai és anyagi felemelkedés során számos pont van, amikor feladhatjuk vagy meginoghatunk elhatározásunkban. Milyen szokások és gondolatminták vezérelték a sikeres embereket, hogy célba érjenek?