Középiskolák rangsora: egy veszprémi suli az első helyen

2018. október 08. hétfő - 19:18 / piacesprofit.hu
  •    

A korábban közzétett gimnáziumi rangsorok után most itt a teljes középiskolai ranglista, ami azoknak a szülőknek is segítséget nyújt, akik 6 vagy 8 osztályos gimnáziumba, szakgimnáziumba, szakiskolába vagy éppenséggel szakközépiskolába szeretnék járatni gyermeküket. A legjobbiskola.hu portál ugyanis rangsorolta az összes hazai középiskolát.

A friss rangsor alapján a legjobb magyar középiskola a négyéves képzést adó veszprémi Lovassy László Gimnázium lett. A második helyezett a 8 osztályos Deák Téri Evangélikus Gimnázium, a bronzérmet pedig ugyanezen intézmény 4 évfolyamos képzési formája szerezte meg. A hagyományos, 4 évfolyamos gimnáziumokat tekintve az első két helyezett természetesen az összetett listát is vezető Lovassy Gimnázium, illetve a Deák Téri Evangélikus Gimnázium lett. A harmadik helyen ugyanakkor az V. kerületi Eötvös József Gimnázium végzett.

Az 1000 intézmény 1700 képzési formáját tartalmazó lista elérhető a kozepiskolairangsor.hu internetes oldalon.

A szakközépiskolák rangsorát a Győri Szolgáltatási Centrum Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája vezeti. A második helyen a Szombathelyi Szolgáltatási Szolgáltatási Centrum Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma végzett, míg a harmadik ebben a kategóriában a Győri Műszaki Szolgáltatási Centrum Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma lett. (Egy friss felmérés szerint egyébként szakács, vagy focista lenne a legtöbb pályaválasztás előtt álló kisdiák!)

iskola_tanul_pixabay

A rangsor készítésénél a legfontosabb szempontunk a stabilitás volt, azaz mindenképpen szerettük volna kiküszöbölni a hullámzó teljesítményt. Ezért a rangsorunk összeállításánál a más listáknál szokásos egy év helyett öt év érettségi és kompetenciafelmérési eredményeit átlagoltuk, így egy-egy jó vagy rossz év nem torzítja az eredményeket, hanem egységes képet kaphatunk az egyes középiskolák teljesítményéről – hangsúlyozta Palotás Ádám.

Alig készít fel a munkára az iskola
A magyarok mintegy fele szerint alig készít fel az iskola a felnőtt életre, a munkahelyen használt tudás több mint felét munka közben sajátították el.

A rangsor jóval több egy egyszerű felsorolásnál. Minden iskolánál külön kiemelésre kerülnek a legsikeresebb érettségi tantárgyak. A lista készítői ugyanis minden érettségi tantárgyból meghatározzák az országos átlagot és ehhez viszonyítják, hogy egy-egy iskolában mennyivel lett jobb vagy rosszabb az érettségi eredmény. Így az a diák, amelyik tudja, milyen tárgyból szeretne felvételizni, könnyen kiválaszthatja, melyik középiskolában van esélye a legjobb eredményt elérni.

A rangsor alkalmas arra is, hogy városok vagy képzési formák szerint is összehasonlíthassuk a középiskolákat. Így könnyebben eldönthető például, hogy az adott gimnáziumban 6 vagy 8 osztályos képzési formát érdemes-e választani. Illetve kiválasztható például melyik szakközépiskolában képzik a legjobb gépészeket az érettségi eredmények alapján! A keresési szempontok széles körben kombinálhatóak. Az egy-egy iskolára külön is kíváncsi szülők és diákok a legjobbiskola.hu portálon felkereshetik a kiszemelt intézmény saját oldalát, ahol megtalálható a TOP10 érettségi tárgyuk, valamint az összes érettségi eredmény és létszámadat is.