Jogszerű volt a Szcientológiai Egyháznál tartott házkutatás

2018. május 31. csütörtök - 18:00 / piacesprofit.hu
  •    

A Kúria úgy döntött, törvénysértő volt a nyomozási bírói döntés, amelyben hatályon kívül helyezték a Magyarországi Szcientológiai Egyháznál tartott házkutatást. A döntés alapján új iratokat is lefoglalhatnak.

Az ügy előzménye, hogy Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila 2016 decemberében hatósági eljárást indított a Szcientológia Vallási Egyesület adatkezelése miatt. A NAIH elnöke a hatósági eljárás során beszerzett adatok alapján nem sokkal később ismeretlen tettes ellen feljelentést tett személyes adattal visszaélés, adócsalás, kuruzslás és kiskorú veszélyeztetése miatt, azzal, hogy más bűncselekmények sem zárhatók ki.

A NAIH 2017 októberében lezárta a hatósági eljárást, jogellenes adatkezelés miatt 20 millió forint bírságot szabott ki és átadta a lefoglalt iratokat a Nemzeti Nyomozó Irodának. Az NNI október 17-én elrendelte a házkutatást, motozást és lefoglalást az egyesület Váci úti székházában és ezt másnap végre is hajtották.

Péterfalvi Attila: nem fenyegetésként mondom, de ellenőrizni fogunk
Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke szerint nincs tovább, aki nem felel meg az előírásoknak, az nem számíthat a hatóság jóindulatára.

A vallási egyesület panasza alapján februárban a Budai Központi Kerületi Bíróság jogellenesnek minősítette a házkutatást, ezt a határozatot a Kúria csütörtöki tárgyalásán vonták vissza, vagyis a jogerős ítélet szerint jogszerű volt a házkutatás.

A bíróság szerint mivel feltehetően folyamatos, rendszerszintű volt az egyesületnél az adatgyűjtés- és kezelés, ezért feltehetően a NAIH-vizsgálat óta is keletkeztek adatok, ezeket pedig le kellett foglalni a nyomozáshoz. A bíróság szerint az adatokat máshogyan nem lehetett volna beszerezni, az nem volt elvárható, hogy az egyesület önmaga átadja a bizonyítékokat, így a rendőri intézkedés nem sértette a szükségesség elvét. A Kúria szerint az arányosság elve sem sérült, mivel a házkutatásban nem létezik “kevésbé alapos”, és a vallásgyakorlást sem akadályozta a lefoglalás.