Házasság-menedzsment lenne a boldogság titka?

2016. február 14. vasárnap - 18:20 / piacesprofit.hu
  •    

Mi az a szeretet-hordó, és félig teli van vagy félig üres? Milyen az Ön otthoni veszekedés-mintázata és kipróbálna-e másikat? Szakértőnk szerint a magánélet esetében sem szabad kihagyni a racionális elemzés menetét.

Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan – mondja a Kisherceg, de én Én azt gondolom, hogy szerencsés, ha a józan, racionális megfontolásnak is helyt adunk olyan, alapvetően az érzelmi élet területéhez tartotó jelenségek esetében is, mint a párkapcsolatok.

Kezdjük egy megfontolásra érdemes történettel.

A házassági tanácsadó már a második alkalommal találkozik a házaspárral, akik segítségért jöttek hozzá, mikor is a szakértő komor arccal feléjük fordul, és jelentőségteljesen azt mondja: Nézzék, úgy döntöttem, hogy valamit mindenképpen el kell mondanom Önöknek. Tulajdonképpen egy vallomással tartozom rólam és a családomról. A pár az elhangzottaknak megfelelő komolysággal, kissé megilletődötten hallgat. Tehát arról van szó…- mondja a párkapcsolati tanácsadó – hogy nekem nem működik a házasságom! Néhány pillanat jól hallható csend… A macska rúgja meg, fut át a feleség fejében, jó helyre jöttünk! Nem működik, hanem én működtetem meg a feleségem! Egy házasság sem működik! – mondja energikusan a szakértő.

– Személyes és majd egy évtizedes szakmai tapasztalataim ugyanabba az irányba mutatnak. Egy jó házasságba ugyan úgy sok energiát és munkát kell fektetni, mint minden másba, amiből valami értéket akarunk kivenni. A házasságokat működtetni kell! Semmi kétségem nincs e felől – meséli már a párkapcsolati coaching képzés megalkotója, Dr. Mészáros Ádám párkapcsolati mediátor, tanácsadó.

nő és férfi egymással szemben

Kép:Pexels

– Én úgy tekintem, hogy házasságunk csak azon a napon van, amikor teszünk azért, hogy legyen. Azokon a napokon, amikor nem fejezzük ki a szeretetünket a társunk felé, a viszonyunk ugyanolyan vele, mint a szomszédunkkal, vagy a japán miniszterelnökkel – olyan, mint egy vadidegennel! A házasságot működtetni kell! Minden nap tenni kell érte, csak akkor fogjuk úgy érezni, hogy működik! – mondja a fiatal szakértő, aki számos családon segített már. Többek között az érzelmi hordóink töltögetésének modelljével.

A töltés paradoxon
Az érzelmi hordók töltésének van egy paradoxnak tetsző használati utasítása: tartsuk a töltési szándékot és aktivitást magasan akkor is, ha úgy érezzük, mi éppen nem kapunk viszonzást. A szakértők szerint ugyanis az ember alapvetően reaktív módban működik – vagyis csak el kellene kezdeni a „jó szokást”, hogy hasonlókat kapjunk vissza.

Jó szimbólum az érzelmi-hordó képe annak kifejezésére, hogy mennyire érezzük szeretve magunkat a kapcsolatainkban.

– Nem az a legfőbb probléma, hogy nem töltenénk egymás hordóit, hanem az, hogy nem elég jól. Gyakran azt adjuk a párunknak, amit mi szeretnénk kapni, amitől mi azt éreznénk, hogy szeretnek bennünket. Pedig a megoldás, ha úgy töltjük azt a hordót, ahogy az a tulajdonosának jó. Amitől ő érzi magát komfortosan és boldogan, aminek ö örül, amiből azt érzi, hogy szereti a társa. És ennek kiderítésére az a legjobb, legrövidebb út, ha megkérdezzük tőle, mitől, miből érzi azt, hogy szeretjük őt – mondja a szakértő.

A fodrász megkérdezi, a párunk nem?

A fodrászunk is megkérdezi, hogy mik az igényeink, mit szeretnénk, a szeretteinket mégsem kérdezzük meg, hogy mit tehetnénk a mindennapi boldogságuk érdekében. Persze, valamikor kérdés nélkül is tudtuk, hogy minek örül a másik, azt, hogy mi teszi boldoggá. Az is lehet, hogy volt idő, amikor sok energiát fektettünk abba, hogy szerelmünk minden vágya, amennyire csak lehetséges, megvalósuljon. Lehet, hogy sok víz lefolyt a Dunán az óta. Változunk mi magunk is, a körülmények is. Máshogy érzünk, mást gondolunk. Lehet, hogy más tenne bennünket elégedetté és boldoggá, mint tegnap vagy tegnapelőtt.

Hasznos tehát, időről-időre kitenni az asztalra, hogy mi van. Segítünk magunknak is, a párunknak is átgondolni, tudatosítani és világosan, tisztán megfogalmazni az igényeinket, hogy számunkra mitől lenne jobb az élet. Messzebbre jutunk így, mint a ködös, sokszor megfogalmazatlan vagy csak vádaskodásként megfogalmazott rossz érzéseinkkel. Próbálják ki!

Új kapcsolat helyett új mintázat
Fontos tudatosítani, hogyan rombolják a kapcsolatokat azok a perpatvarok, amelyek egy perc alatt rátalálnak a már unásig ismert, megszokott vágányokra.(Te mindig, te soha…) A leghasznosabb dolgok egyike, amit házasságunk érdekében tehetünk, hogy egy felkészült szakember segítségével elfogulatlanul ránézünk azokra a mintázatokra, melyek fogva tartanak bennünket a konfliktusaink során. Megvizsgáljuk őket, feltárjuk a mozgatórugóikat, működésüket. Jól megfontolt érdekünk, változtatási szándékunk és józan eszünk segítségével új forgatókönyvet írhatunk a régi helyett. Nem feltétlenül igaz, csak jól hangzik, hogy új műsorhoz új férfi kell. Új műsorhoz inkább új forgatókönyv kell! Viszont új forgatókönyv nélkül, hiába várunk változást.

Héjja Csaba
coach

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor