Ha a beteg meghal, a gyógyszergyár fizet a biztosítónak

2019. március 13. szerda - 20:05 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Német betegbiztosítók és gyógyszergyár megegyezése: ha a nagyon drága szer alkalmazása ellenére meghal a beteg, a gyártó visszafizeti a gyógyszer árának egy részét.

A sajátos megoldás az új, géntechnikai módszerekkel előállított s így rendkívül drága gyógyszerekre vonatkozik. Adott esetben a Novartis készítményéről van szó, amelyet más gyógymódra már nem reagáló vérrák-betegek kaphatnak. Szervezetükből nyert immunsejteket a laboratóriumban úgy módosítanak, hogy azok visszajuttatva megtámadják a rákos sejteket. Az egyénre szabott terápia 320.000 euróba kerül.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az egyik, a középosztályt kiszolgáló biztosítókat képviselő tömörülés megállapodott a Novartis-szal: amennyiben a kezelés nem hozza a kívánt eredményt és a páciens bizonyos időszakon belül meghal, a gyártó az ár egy részét visszafizeti.

A megállapodás kísérleti jellegű, nyitott kérdésekkel, például arról: meddig kell élnie betegnek a kezelés után?… Egyre több, a génterápián alapuló kezelést ajánlanak a gyártók. Azokat egyelőre kevés betegen próbálták ki, így nincsenek megbízható adatok eredményességükről.

Ugyanakkor az árak, éppen a bevezetés évében a legmagasabbak, amikor még nincsenek megállapodások a biztosítókkal, majd az árak fokozatosan csökkennek. Ezt a különbséget egyenlítenék ki megállapodások, amelyek a terápia hatásosságától tennék függővé az árat.

Szakértők egyébként már évek óta javasolják, hogy legyenek az ár-megállapodások visszamenő jellegűek. Ebben az esetben nem lenne szükség arra, hogy a gyártók az első évben horror árakat kérjenek az újdonságokért.

(Forrás: Der Spiegel)