Drónposta és robotautók – már nem a jövő

2014. március 23. vasárnap - 07:30 / Kriston László
  •    

Elemzők, stratégák tucatjai próbálják megmondani előre az év meghatározó trendjeit. A listák között van átfedés: adatok és robotok fogják fémjelezni az évet, de a magánszféra újraértelmezése is felbukkan. Érdemes követni, hogy merre megy a világ, különösen, ha új üzleten törjük a fejünket.

Kép: TouchBionics

2014 bizonyos értelemben épp ellentéte lesz 2013-nak az amerikai Frog stratégiai tanácsadó és dizájncég szerint. 

Ha pesszimistán nézzük, tavaly realitássá vált az a jövő, amellyel korábban fenyegetőztek, és amelytől többen óva intették az emberiséget. Kiderült, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA képes minden szavunkat lehallgatni, a Google átütő újításával mindenkinek kamera és mikrofon kerülhet a fejére, az Amazon a UPS helyett automata drónokkal küldené ki az online áruházban vevőre talált cuccokat, az embereket pedig robotvezérelt autók repítenék egyik helyről a másikra, megoldva ezzel a zsúfolt városok parkolási gondját.

A Frog szerint 2014-ben a technológia visszaüt: a magánszféra lesz a meghatározó divat. Persze a már valósággá vált sci-fi árnyékában, amely örökre megváltoztatja a világunkat. A jövendőmondók egy-egy fejlesztésből, megvalósult szolgáltatásból indulnak ki. Vannak, amelyek könnyen beláthatók, míg más jóslatok túlzottan földönkívülinek tűnnek. Igaz, a nyolcvanas években a sofőr nélkül is működő, számtalan fantasztikus tulajdonsággal rendelkező autó is csak a Knight Rider című sorozatban létezett. Kitt viszont ma már valóság.

A Frog elemzői 15 techtrendet vázoltak fel.

Az anonimitás a legfőbb erény

Lehet, hogy vége lesz a mindent mindenkinek látni engedünk a közösségi oldalakon korszaknak? 2013-ban megtanultuk: bármi kiszivároghat, a privát bebukhat, a digitális életünk átgázol a magánügyeinken. A válasz: SnapChat. Az üzenetküldő már a hazai tinik körében is népszerű; „legfőbb erénye”, hogy nem tárol semmit. Az elküldött képet és a néhány karakteres szöveget – többet nem enged – törli néhány percre rá, hogy a címzett átvette. Az új közösségi platformot megálmodó Evan Spiegel visszautasította a Facebook hárommilliárd dolláros vételi ajánlatát, a bizniszt négymilliárdra értékelték. John Leonard, Adam Silver és Carlos Elena-Lenz, a Frog elemzői szerint a megfontoltság kulcsszerepet játszik a jövőben a digitális arculatunk kialakításakor. 2014-ben azok a platformok lesznek népszerűek, amelyek a digitális élményt anonimitással és különleges biztonsággal párosítják. Vagyis hódítanak majd a minimális digitális nyomot hagyó SnapChat-félék.

Az irányt képviselő innovátorok: Gryphn, Heml, SnapChat, Wickr

● Drónok mindenhol

Nem újak, ám rohamosan terjednek a robotautók és a miniatűr repülő tárgyak. A robotikában elért eredmények hatására az égbolt lassan innovációs színtérré változik, és mindenféle szerepben jönnek a drónok. A hatás hatalmas, hisz nemcsak a számítógéppel vezérelt repülő tárgyakról van szó, hanem az azokat kiszolgáló ökoszisztémáról is, véli Adam Pruden, Eric Boam és Carlos Elena-Lenz.

Az irányt képviselő innovátorok: 3D Robotics, Spiri

Várható trendek a JWTIntelligence szerint
Néhányuk érthetetlennek tűnik, de a közeljövő talán eloszlatja tudatlanságunkat…

3D-nyomtatott áruk boltja

AwesomenessTV a You Tube-on

A bitcoin riválisai

Űrturizmus, brandek az űrben, űrdivat

A kínai Xiaomi mobilkészülékei

X-Box programozás

Ehető csomagolás

Kínai borok

Közutálat az ételszínezékek iránt

Válás utáni buli

Isten nélküli felekezetek

Marihuánapiaci boom

mFoglalkoztatás (mobilon keresztül)

Digitális titkosítást nyújtó szolgáltatások

Elektromos cigarettát szívóknak való helyiségek (vaping lounge)

Csúnya zöldségek

Alga

Vegyszerérzékenységre szabott éttermi menü

Drónrakéták törvényi szabályozása

Google-szemüveg-etikett

Gombnagyságú hordható szenzorok

Orvosi telediagnosztika

Koktélcsap a vízcsap helyett

Önjáró autók

Érintéses technológiák (haptics)

Vizuális installációk az iskolai oktatásban

Jumia (Afrika válasza az Amazon.com-ra)

Tű nélküli injekciózás

Okos kávé- és szendvicsgépek

Virtuális realitásba vivő headsetek

● Kapcsolat nélküliség a modern, digitális világban

Belépünk egy könyvtárba, és lekapcsolódunk a világhálóról. A nézőtér elcsendesedik, és okostelefonunk GPS-e kikapcsol. Otthon a webmentes, sötét sarokban belesüppedünk a fotelbe, és elmélkedünk. A kapcsolat nélküli zóna kialakítása Timothy Morey, a Frog stratégája szerint 2014 divatja lesz. Hódítanak majd a „vissza a természethez!” típusú vakációk, amelyek a „mindig elérhető vagyok” állapot átlépését kínálják.

Az irányt képviselő innovátor: Camp Graunded

● Hódít a kínai internetóriás

2014-ben felfedezzük a WeChatet, véli Steve Boswell a Frognál. Háromszázmilliós felhasználói tábora és innovatív szolgáltatásai – azonnali üzenetküldés, csoportos chat, tartalommegosztás, fizetési módok és e-kereskedelmi platform – segítségével a WeChat egyszerű üzenetküldési alkalmazásból integrált mobilinternet-platformmá nőtte ki magát. Nemcsak a Facebookot fogja kiütni a nyeregből, hanem érezhetően beleszól majd a vállalati kommunikációba, a pénzügyi szolgáltatások piacába és a kiskereskedelembe is.

Az irányt képviselő innovátorok: Tencent

● Agykontroll

Ha valaki az 1500-as évekből betoppanna a mába, és látná, hogy a technológia ma mi mindenre tesz képessé bennünket, azt gondolná, mi vagyunk a Supermanek. A java azonban csak most jön Kenji Huang szerint. Kézzelfogható közelségbe került például, hogy az agyunkkal irányítsunk tárgyakat, miután néhány kutatás révén valósággá vált, hogy az agyunkból áramló elektronikus jelek közvetlenül hasznosuljanak.

Az irányt képviselő innovátorok: EPOC, Melon

● Tágul a valóság

Egy új irányzat az élettani funkcióinkkal kapcsolja össze a digitális eszközöket: meghekkeljük a testünket és az érzékeinket. Terjednek az első generációs hordható technológiák, mint a Google Glass, amelyek gyökerestől felforgatják azt a szerepet, amelyet korábban a technikai fejlesztések játszottak az életünkben. Mindez azonban csak a kezdet! Antonio De Pasquale szerint jönnek a bionikus karok, lábak és szemek, valamint a rendszer mozgatta kitinvázak.

Az irányt képviselő innovátorok: BioM, Honda, Touchbionics

● Önjáró autók

Járműveink felhajtanak az autópályára, vagy precízen beparkolnak a garázsba, függetlenül a vezetőjüktől. A jövő járművei kommunikálnak egymással és az őket körülvevő környezettel. Biztonságosabbá teszik a közlekedést, megoldják a nagyvárosi közlekedési gondokat, és óvják a környezetet. Hibridek és okosak, és még csak sofőr sem kell hozzájuk.

Az irányt képviselő innovátorok: Ford, Google

Kommunikációs technológia a művészetben

Körülöttünk minden okosodik. Az internetképes dolgok térnyerésével az okostechnológiák már nem csupán a praktikus világban hódítanak, hanem megjelennek a művészetekben is. A smart technológia hozzájárul egy előzenei koncerthez például.

Az irányt képviselő innovátor: ITP at Tisch School of the Arts

● Digitális kipufogás

Az egyre okosabbá váló és egymással kommunikáló termékek szédületes mértékben megnövelik a minket körülvevő adathalmazt; a digitális kipufogásnak már milliom formája létezik. 2014-ben a minősége és a mélysége finomodik az adatoknak, és a valaha látott legtökéletesebb halmaz jön létre Patrick Kalaher szerint.

Az irányt képviselő innovátorok: Etilize, Icecat

● Újraértelmezett kézművesség

Abban a korszakban élünk, amikor minden új technika vagy szolgáltatás nagy valószínűséggel egy app vagy valamilyen digitális entitás, még a kézzel fogható tárgyak is. A Nike legújabb innovációja a 3D nyomtatást és a high-tech anyagot gyúrja össze. Idén minden bizonnyal új értelmezést nyer, ahogyan a tömegtermékekről gondolkodunk. Az érzelemvezérelt egyénre szabottság és a stilizált tökéletlenségek fognak hódítani Mark Wheedon szerint.

Az irányt képviselő innovátor: Nike

5 közösségimédia-trend, ami „annyira 2014″
2013-ban előretörtek a fényképek: hódított az Instagram és a Pinterest. 2014-ben máshogy blogolunk, és még több selfit posztolunk. Jönnek a privát hálózatok, és mindent visz az AirBnb. Részletek itt.

● Határtalan árazás

Évekig elfogadott volt az a tézis, hogy valószínűleg senki nem fog leperkálni 100 dollárnál többet egy fejhallgatóért. Azután megjelent a Beats by Dre, és újraszabta az iparágat. Megmutatták a világnak, hogy az emberek a prémiumdizájnért képtelen összegeket is hajlandók fizetni. Egyre több iparág jön erre rá, és gyárt különleges prémiumtermékeket: a kiváló dizájnt társítva az extra felhasználói élménnyel. Amelyik cégnek sikerül, határ a csillagos ég, állítja Cormac Eubanks.

Az irányt képviselő innovátor: Apple

● Szolgáltatások azonnal

Egy San Franciscó-i startup cég, az Uber forradalmasította a személyszállítást: egy klikk, és egy perccel később megérkezik a személyi sofőr, a fizetés a színfalak mögött történik. A „rendelek” modell éve lesz az idei a személyi szolgáltatásokban a takarítónőtől a kutyasétáltatóig. Gázszerelő kell? Az eszközöd azt mondja, három perc múlva érkezik, jósolja Michael Robertson.

Az irányt képviselő innovátorok: ClubLocal, HandyBook

A fogyasztóké az adat

A Google, a Facebook vagy a Twitter gyakorlatilag a felhasználók által generált adatokból csinál dollármilliárdokat. A válaszreakció Annie Hsu szerint: a felhasználó által kontrollált adatfelhasználás, sőt tudni akarják majd azt is, hogy mennyit ér az általuk, „belőlük” generált adathalmaz.

Az irányt képviselő innovátor: Personal.com

● Adathalmazzá vált munkatársak

2014-ben már a munkahelyi életünk is automatikusan mérhető adat lesz, állítja Clint Rule. Kimutatás készül arról, hogy mennyi időt töltünk egy-egy projekttel, és pontosan mit csinálunk, amikor dolgozunk. Számszerűsíthetővé és mérhetővé válik minden irodai mozdulatunk akár anélkül, hogy tudatában lennénk. Az adatok pedig azonnal megjelennek a táblázatokban, a projektmenedzsment-szoftverekben és az elemzőfelületeken. A technológia használata csatákat hozhat a személyiségi jogok terén.

Az irányt képviselő innovátor: Peak

A PC-k újrafelfedezése

Az eszközgyártók fejlesztéseinek irányát főleg a lendületesen bővülő mobilpiac és a dinamikusan növekvő okostelefon- és tableteladások irányítják. Ám a termelékenységet nem ezek az eszközök fokozzák, ebből a szempontból nem megfelelő helyettesítői az asztali gépeknek, amelyek jövőjével mostanában mintha kevesebbet törődtünk volna. Tjeerd Hoek szerint az idei lesz az az év, amikor újra a számítástechnikai eszközökre terelődik a figyelem.

Az irányt képviselő innovátor: Apple