Az influenzavírus mindig előbbre jár, mint a kutatók

2019. március 12. kedd - 20:05 / piacesprofit.hu
  •    

Nem az a kérdés, lesz-e világméretű influenzajárvány, hanem az, hogy mikor – figyelmeztet az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (EVSZ). Nagy erőfeszítéssel dolgoznak a mindenfajta vírus ellen hatékony oltóanyagon, de a problémát még nem oldották meg.

Az elmúlt időszakban igen nagy mértékben növekedtek az anyagi források az általánosan védő oltóanyag kikísérletezésére, és minden korábbinál több nemzetközi munkaközösség dolgozik ezen a feladaton ” mondta Martin Friede, az EVSZ illetékese. A megoldás azonban rendkívül nehéz.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Az oltóanyagokat évente a mindenkor észlelt vírustörzsek alapján állítják össze – ám megjelennek azután más, a kutatók által nem várt vírusfajták is, ennek következtében az adott évadra előkészített oltóanyag kevésbé lesz hatékony. A vírusfajták rendkívül gyorsan változnak, ezért az univerzális védőoltás előállítása igen nehéz.

Miután egy világjárványra fel kell készülni, az EVSZ stratégiája az alábbiakat igényli:

  • További kutatásokat, amelyek segítik az influenza felismerését, kezelését és a védőoltásokat
  • A betegség terjedését rögzítő nemzetközi adatbank felállítása
  • Felvilágosító kampányok szervezése a járványok megelőzése érdekében
  • A nemzeti egészségügyi rendszerek felkészítése a járványok kezelésére.

Az évenkénti influenzajárványok következtében világméretekben eléri a 650 000-et a halálos áldozatok száma. Az idei valamelyest enyhébbnek ígérkezik, mint a múlt évi.

Kötelezővé teheti a védőoltást a munkáltató?
Léteznek olyan munkakörök, munkahelyek, ahol a dolgozók egészsége fokozott veszélynek van kitéve a különböző biológiai kórokozók miatt, és ettől függetlenül is előfordulhat, hogy például járványos időszakban a megbetegedések megelőzése válik szükségessé. Kötelezővé tehető-e ilyen esetekben bizonyos védőoltások beadása a munkavállalóknak? Előírhatja-e a munkáltató bizonyos védőoltások beadatását?

Az EVSZ tanácsai a megelőzésre: közönséges szappannal való alapos, legalább 20 másodperces kézmosás elegendő, nincs szükség antibakteriális szappanra vagy fertőtlenítőszerre. Ugyancsak fontos, hogy mosatlan kézzel ne nyúljunk arcunkhoz, mert a kórokozók az orron vagy a szájon át jutnak a szervezetbe. Segít, ha járvány idején bizonyos távolságot tartunk az emberektől, és lehetőleg mellőzzük a kézfogást.

(Forrás: Der Spiegel)