Újra magyar győztes az Európai Év Fája versenyen

2019. március 28. csütörtök - 19:12 / piacesprofit.hu
  •    

Három év után ismét magyar fa lett az Európai Év Fája verseny első helyezettje, így a vetélkedő kezdete, 2010 óta már negyedik alkalommal nyerte el hazánk fája a címet (és először azóta, hogy két fára lehet szavazni).

Március 19-én Brüsszelben hirdették ki a Karmenu Vella, a környezetvédelemért, a tengerügyért és a halászatért felelős uniós biztos védnöksége alatt szervezett 2019-es Európai Év Fája verseny eredményeit. Az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepség fővédnöke Pavel POC, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszerbiztonsági bizottságának alelnöke, az est házigazdái Natalie Pauwels és Ladislav Miko voltak az Európai Bizottságtól. Az eseményt nagy érdeklődés övezte mind a nagyközönség, mind a környezetvédelmi ügyekben érintett brüsszeli szakemberek körében.

A pécsi magyar győztes mandulafa

A pécsi magyar győztes mandulafa

Az Európai Év fája verseny ide győztese a pécsi Havi-hegyi mandulafa lett, mely az örök megújulás magyar szimbóluma.  Februárban több mint 310 ezren szavaztak Európa szerte a kedvenc fájukra, ebből a Havi-hegyi mandulafa 45 132 szavazatot szerzett. A második helyet szoros versenyben az orosz Abramtsevói tölgy nyerte el, a harmadik pedig Portugália fája lett – hívta fel a figyelmet az Ökotárs Alapítvány.

De idén is megmérettethetik magukat azok a fák, amelyek fontos szerepet töltenek be a helyi közösség, a környéken élők életében. Március 21-én, a csillagászati tavasz első napján már indult is a jelölés a 2019-es Év Fája versenybe, és a Föld Napjáig, április 22-ig tart. A korábbi évekhez hasonlóan az Év Fája oldalon keresztül lehet beküldeni a nevezéseket, a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet – családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

A nevezett fák illetve facsoportok közül az versenyt szervező Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 12-15 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat majd – itt fog eldőlni, hogy melyik fa nyeri el a címet ebben az évben. Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit a díjátadó ünnepség keretében nyújtunk át a fát jelölőknek (várhatóan novemberben).

2011 óta a zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek, vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnénk – legalább jelképesen – elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében. A verseny döntősei közül partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.