Repülőgépszárnyakat kapnak a turbinák

2018. szeptember 29. szombat - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Kevesebb, mint 10 év alatt a szélenergia lehet Európa legnagyobb áramforrása, jelentette ki a Nemzetközi Energia Ügynökség vezetője. Jelenleg az európai energiatermelésben 11.6 százalék a szélenergia aránya.

Fatih Birol a hamburgi „szélenergia csúcstalálkozón” beszélt erről, hozzátéve: bár az elmúlt két évben valamelyest lassult a szélenergia-termelés bővülése, 2040-re megháromszorozódhat, 1.100 terrawattra nőhet annak jelenlegi termelése. Jelenleg az európai energiatermelésben 11.6 százalék a szélenergia aránya.609543_16859670

A vezető szakember szerint a megújuló energia termelésének növelése annál fontosabb, mivel földünk széndioxid kibocsátása három éves stagnálás után tavaly 1.4 százalékkal emelkedett és 2018 első 8 hónapjában további növekedés volt tapasztalható.

A szélenergia termelésének új szakaszát az egyre nagyobb, hosszabb rotorokkal felszerelt berendezések jellemzik. A skóciai Aberdeen közelében a nyáron szereltek fel két, a dán Vestas cég által gyártott szélturbinát, amelyek egyenként 8.8 MW energia-előállítási kapacitásukkal új világrekordot jelentenek.

Az offshore-berendezések kapacitását mindössze egy évtized alatt sikerült megháromszorozni és a fejlődés folytatódik: a szakma valamennyi vállalata 10 MW, vagy még nagyobb kapacitású berendezéseken dolgozik. A General Electric például jövőre akarja üzembe állítani 12 MW-os szélturbinájának prototípusát, amely akár 16.000 háztartás energia-ellátását tudja biztosítani.

Megabeszerzés: az Apple és három másik cég együtt veszi a zöldáramot
A világvállalatok zömében 20 megawattnál nagyobb kapacitású árambeszerzési ügyleteket kötnek a megújuló energiás szolgáltatókkal. De mi van a többiekkel? Öt megawatt alatt nem nagyon mozdulnak meg a nemzetközi cégek.

A fejlődés legfontosabb tényezője a rotor-szárnyak mérete, hiszen minél nagyobbak azok, annál több energiát lehet velük nyerni. Míg néhány évvel ezelőtt még legfeljebb 60 m hosszú szárnyakat alkalmaztak, az említett skóciai berendezéseknél azok mérete 80 m, ami az A380-as Airbus szárnyméretének felel meg. A GE 12 MW-os turbinája 107 m -es szárnyakat kap, ami akkora, mint egy labdarúgó pálya hossza, s a berendezés 260 m magas lesz. A nagy szárnyak egyébként különösen olyan helyeken célszerűek, ahol kevés a légmozgás.

Gondot okoz a fejlesztőknek, hogy a szárnyak méretének növelésével aránytalanul nő azok súlya. Ezért gyártásuknál az eddig használt üvegszálak mellett könnyebb karbonszálakat is kell alkalmazni. A heves, orkánszerű szelek kárt okozhatnak a berendezésekben, ezért kutatják, hogy lehet – a repülőgépek mozgatható szárnyelemeinek példájára – a rotor-szárnyakon alkalmazott mozgatható részekkel kivédeni ezt a veszélyt.

(Forrás: Die welt, Der Spiegel)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.