Már Los Angeles-t is ivóvíz-válság fenyegeti

2019. augusztus 07. szerda - 18:55 / piacesprofit.hu
  •    

Az emberiség negyedét ivóvíz-válság fenyegeti. Az érintett nagyvárosok között nem csak a harmadik világ metropolisai szerepelnek, hanem Los Angeles is.

Indiától Iránon át Botswanáig a világ 17 országában rendkívül kritikus a vízellátás helyzete, tűnik ki a World Resources Institute jelentéséből, amelyet a The New York Times ismertet. A veszélyeztetettek között számos település van, amelyek száraz éghajlata kevés csapadékot jelent, míg vannak olyanok, amelyek elpocsékolják vízkészletüket. Mások túlságosan is támaszkodnak a talajból származó készletekre, ahelyett hogy a vizeket tárolnák a szárazságok idejére.

Los Angeles (PP archív)

Los Angeles
(PP archív)

Az elmúlt időszakban több nagyvárosban lépett fel akut vízhiány. Ezek közé tartozott Sao Paulo, az indiai Chennai és Fokváros. Az utóbbi 2018-ban kis híján kerülte el a helyzetet, hogy egyetlen tárolójában se legyen víz, azt adagolni kellett.

A jelentés figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás növeli a kockázatokat, hiszen kiszámíthatatlanná válik az esőzés. A felmelegedéssel több víz párolog el a tárolókból, miközben a szükséglet nő. Az érintett városokat időnként egyszerre sújtja a két szélsőség: Sao Pauloban egy évvel azután, hogy csaknem kimerültek a vízkészletek, áradások pusztítottak, Chennaiban négy éve árvizek volt, most pedig tárolói szinte üresek.

Mexikóváros olyan ütemben hozza felszínre a talajból vízkészleteit, hogy a város a szó szoros értelmében süllyed.

A bangladesi Dakkában a lakosság és a rengeteg vizet igénylő textilipar szükségleteit már csak többszáz méter mély tárolókból tudják kielégíteni. A kutatók szerint a világ 33, három milliónál nagyobb lakosságú városát, összesen több mint 255 millió embert fenyeget igen súlyos vízhiány, annak egészségi és társadalmi következményeivel.

A tudósok szerint több lehetőség is van a helyzet javítására. A városi vízhálózatok sok helyütt szivárognak, és lehet a vizeket újrahasznosítani. Gyűjteni kell az esővizet, míg a mezőgazdaságban a sok vizet igényló termékek, mint a rizs helyett a kevésbé vízigényes kölest kellene termelni.