Lakossági összefogással tettek a légszennyezés ellen

2017. április 29. szombat - 10:44 / piacesprofit.hu
  •    

Lakossági összefogással jelentősen csökkenthető a légszennyezés – derült ki a Levegő Munkacsoport tapasztalataiból. A környezetvédelmi civil szervezet több településen sürget összefogást a lakossági illegális hulladékégetés ellen, Verőcét állítva példának, ahol a helyiek mostanra elérték, hogy az önkormányzat és a rendőrség is részt vegyen a hulladékégetés elleni fellépésben.

A szemétégetés nem csupán büntetendő, de súlyosan egészségkárosító hatású is: ez is hozzájárul ahhoz, hogy hazánkban évente több mint 14 000 haláleset köthető a levegőszennyezéshez, míg például közúti balesethez körülbelül 600. A hulladékégetés füstjének belélegzése súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, mint szélütés, szívinfarktus, meddőség, magzatkárosodás, allergia, leukémia, vagy akár idegrendszeri károsodások is.

füstölgó kémény

Kép: Levegő Munkacsoport

A verőcei kezdeményezés légszennyezés szempontjából az év legsúlyosabb időszakában, a téli hónapokban indult, amikor elkeseredett lakosok kérték a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának segítségét. Közösen lakossági fórumot tartottak és felvilágosítási kampányba kezdtek. A munkacsoport szakmai tanácsainak segítségével a kampányt folytató verőceiek 2017 elejére elérték, hogy a lakosság széles körében tudatosultak az illegális hulladékégetés veszélyei, ezáltal jelentős mértékben tisztítva a település levegőjét. Hasonló összefogás jött létre Gödön és Kakucson is.

„Rendkívül fontos lenne ezeknek a jó példáknak az elterjesztése, mert így hatékonyan és jelentősen mérsékelhető a légszennyezettség településeinken, ami sok ember egészségét, életét mentheti meg. Hasonló kezdeményezést országszerte és határainkon túl is szívesen támogatunk, bárkinek a jelentkezését várjuk, aki vállal ebben a témában ismeretterjesztést” – mondta Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője.

Saját füstünket szívjuk vissza
Amit eltüzelünk, a levegőbe jutó füsttel be is lélegezzük. Ezért is komoly gond a házi hulladékégetés. Bár a probléma mögött szociális okok is húzódnak, a HuMusz Szövetség szerint túlzott egyszerűsítés csak a szegénységre hivatkozni. Számtalan olyan esetben is tapasztalható a hulladékégetés, ahol anyagilag nem kényszerülnek rá a háztartások.