Hét fontos tanács a téli madáretetéshez

2017. december 21. csütörtök - 20:04 / piacesprofit.hu
  •    

A havas, téli hetek beköszöntével elérkezik a madáretetés szezonja. Különösen a kis testű énekesmadaraknak életmentő is lehet az emberektől kapott táplálék. Fontos, hogy aki etetésre adja a fejét, az felelősséggel, egész télen keresztül folytassa is.

Több száz madárfaj él Magyarországon (és egyre kevesebb lesz belőlük!), s ezeknek csak egy kisebb része kerekedik fel ősszel, és költözik melegebb, táplálékban gazdagabb tájakra. A többiek nálunk igyekeznek átvészelni a telet. Sőt, vannak olyan fajok is, amelyek még északabbról költöznek hozzánk telelni. Ilyen például a fenyőpinty, a csonttollú vagy az élénk narancssárga tollazatáról felismerhető süvöltő.

A madarak többsége egy átlagos telet emberi segítség nélkül is át tud vészelni, de az etetés nagy könnyebbséget jelent számukra, és jóval kevesebben pusztulnak el közülük. Az etető köré sereglő madarak megfigyelése pedig nemcsak jó szórakozás, de a természetről is sokat megtudhatunk.

Kép: SEFAG Zrt.

Kép: SEFAG Zrt.

Fontos azonban néhány alapszabályt betartani, ha belefogunk az etetésbe. A Somogy megyei állami erdőket gondozó SEFAG Zrt. szakembereinek első számú tanácsa, hogy aki november–decemberben belekezd az etetésbe, az folyamatosan, legalább a tartós fagyok elmúltáig folytassa is azt.

A mezőgazdaság pusztítja az élőhelyeket
A mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő fajok állapotát leíró Farmland Bird Index 1999 óta 30 százalékkal csökkent Magyarországon. A természetvédelem legnagyobb drámái előttünk zajlanak, és feltartott kézzel állunk. Nyugat-Európában olyan közönséges madárfajok állománya roppant össze totálisan, mint a mezei veréb, a vadgerle, a mezei pacsirta vagy a tövisszúró gébics.

A gyakran csak néhány tíz gramm tömegű állatok akár egy nap alatt is elpusztulhatnak, ha nem találnak a közelben más táplálékot.

  • Magas tápanyagtartalmú, a madarak számára könnyen emészthető eleségeket használjunk. Olajos magvakat, elsősorban napraforgót vagy kölest, de akár diót, tökmagot, mogyorót is kihelyezhetünk, viszont fontos, hogy ne pörkölt és sózott, hanem nyers formában.
  • Sok madárfaj szereti az állati zsiradékot: nem sózott vagy kifőzött szalonnát, faggyút, vajat, hájat vagy a boltokban is kapható ún. cinkegolyót.
  • A harmadik kategória pedig a gyümölcsök, például alma vagy körte. Ezeket feltűzhetjük a fák, bokrok ágaira, de megfelelő helyen a földre is szórhatjuk.
  • Soha ne adjunk a madaraknak kenyérmorzsát, chipset vagy hasonlókat. Ezek ugyanis hamar megsavanyodnak, és akár végzetes hasmenést is okozhatnak az állatoknak.
  • Az eleséget kihelyezhetjük a talajra szórva, tálcán, ablakra szerelt, oszlopra erősített vagy faágról lógó, külön erre a célra készített madáretetőkben.
  • A helyválasztáskor gondoljunk arra is, hogy a ragadozók, például a macskák ne érhessék el egykönnyen.
  • A táplálék mellé tegyünk egy tálcában vizet, és ne feledkezzünk meg a rendszeres takarításról sem.

Ha odafigyelünk rájuk, az énekesmadarak egész télen meghálálják a gondoskodást.

Egyre kevesebb a fecske
Öt év múlva már egy fecske sem csinál nyarat. A Magyarországon nyarukat töltő fecskék létszáma évről évre folyamatosan csökken nemcsak a becslések szerint, hanem már szemmel is látható a változás. Több oka van ennek, például a környezetszennyezés, meggondolatlan hulladékkezelés és az emberi mentalitás.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor