Gyúlékony jég lehet a földgáz helyettesítője

2013. március 30. szombat - 10:22 / klímablog
  •  
  • Előfizetés

Szenzációsnak ígérkező áttörésről tett bejelentést Japán: sikerült gázt kinyerni a tengerfenék alatt fekvő metán-hidrátból, amelyet egy ideje a földgáz lehetséges kiváltójának tippelt a szakirodalom. Becslések szerint annyi energia lapul a tenger mélyén, ami legalább a duplája a szárazföldi kőolaj-készleteknek!

A köznyelvben ”égő jégként” is emlegetett, gázt tartalmazó matéria nem ismeretlen a tévénézők előtt. A Dallas című sorozat tavaly sugárzott új évadjában Bobby Ewing fia is metán-hidrátot kereső fúrásokkal próbált vagyonra szert tenni. Az egyik epizódban meg is gyújtja az anyagot a golfklub éttermében, hogy demonstrálja a potenciális befektetőknek, miként működik az energiaforrás.

Óriási mennyiség

Az eladósodott, s öregedő lakossága miatt hatalmas egészségbiztosítási és nyugdíj-költségeket nyögő Japánnak jól jönne az új energiaforrás. A szigetország atomerőművekre és cseppfolyósított földgáz behozatalára van utalva, hogy ellássa energiával lakosságát és iparát. (Az energiaigények 20%-át széntüzelésű erőművek elégítik ki.)

Kép:sxc

A japán Gazdasági Minisztérium bejelentése szerint a Chikyu fúróhajónak sikerült kinyernie és felszínre hoznia a gázt a tengerfenék alatt 300 méterrel fekvő metán-hidrát rétegből. A kormány több százmillió dollárt fektetett a fúrásokba az elmúlt évtizedben. A hajó január óta végez kitermelési műveleteket a tengerfenék alatt mintegy 1000 méteres mélységben.

A gáz kivonásához a metán és a jég szétválasztása szükséges. Energiaipari vállalatok már sikerrel bányásztak ki szárazföldi metán-hidrátot, de az óceán alatti fúrások mindeddig kudarcot vallottak.

Emisszió: Pandora szelencéje?

A tudósok azonban figyelmeztetnek: keveset tudunk erről az energiaforrásról. Környezeti hatásának és emissziójának pontos értékelése rendkívül fontos, hiszen a metán az egyik legerősebb légszennyező. Üvegházgázhatása hússzor nagyobb, mint a széndioxidé. A metángáz kitermelés során fellépő ipari balesetek elképesztő mennyiségű levegőszennyezéssel járhatnak.

A japán kormány 5 éven belül kereskedelmi forgalomba szeretné hozni a metán-hidrátból kinyert gázt. A ”megfúrt” terület becslések szerint 1100 milliárd köbméternyi gázt tartalmaz, amely Japán fogyasztását 11 évig lenne képes fedezni. A japán Ipartudományi és Technológiai Intézet kalkulációja azonban 7000 milliárd köbmétert emleget. Ez akár 70 évig is elegendő lenne az ország számára.

Piros lánggal ég
  • A megfúrt matéria tulajdonképpen jégbe zárt metángáz a föld alatt. Alakja és állaga a jéghez hasonló, de amikor meggyújtják, minden nehézség nélkül fellobban.
  • A legújabb kutatások szerint metán-hidrát több helyen is található a világon. A főbb lelőhelyek közé tartozik az Atlanti-óceán észak-karolinai és dél-karolinai partszakasza, Kanada, Kína és Norvégia vizei, de megtalálható a sarkköri jégben, a tundra fagyott talajában is. Kanadának és Kínának már sikerült gázt kivonnia e területek fagyott talajából (permafrost), míg az Egyesült Államokban elsősorban Alaszkában folynak ilyen jellegű kísérletek.