Fairtrade aranyat akar Európa

2016. december 20. kedd - 19:19 / piacesprofit.hu
  •    

Megszületett a végső szabályozás a konfliktusos ásványok kapcsán, azzal a céllal, hogy megállítsa azon csoportok pénzelését a fejlődő országokban, amelyeknek ón, tantál, nióbium és arany bányákból származnak bevételeik. Az Európai Bizottság által előterjesztett rendelet célkitűzése, az EU-ba importált ásványok és fémek felelős forrásból származásának biztosítása.

aranyrudak

Kép: PP archív

Nagy lépésnek tartja Cecilia Mamström, az EU kereskedelmi biztosa a szabály meghozatalát, amely alapjául szolgál a bányászatból pénzelt, az alapvető emberi jogok megsértése és a fegyveres konfliktusok elleni erőfeszítéseknek. Már a nyár közepén készen voltak a szabályozás fő elemei, ezt követően az Európai Parlament és a Tanács véglegesítették a rendeletet. A fő eldöntendő kérdés az volt, hogyan és mikortól vezessék be az Európai Uniós importőrök körében.

Az arany ára: emberéletek és környezetszennyezés
A luxuscikkek iparának nagy vétke, hogy a beszállítói lánc végén álló aranykitermelők gyakran jogsértő milíciák Afrikában. Az arany ezért számos esetben „konfliktusásványnak” minősül. A problémáról a Dirty Gold War című film ad képet.

A végleges döntés szerint az importált ón, tantál, nióbium és arany több mint 95%-a felelős forrásból kell, hogy érkezzen az Európai Unióba. A szabályozás 2021. január elsejével lép életbe. Ez idő alatt azon fognak dolgozni, hogy megbizonyosodjanak, minden feltétel adott az uniós szintű végrehajtáshoz.

Kísérő intézkedéseket is bevezetnek, amelyek támogatják az érintett importőröket, főleg a kkv szektorban tevékenykedő vállalatokat. Az intézkedést egy sor fejlesztés támogatja, és olyan külpolitikai lépéseket tesznek, amelyek növelik a szabályozás hatékonyságát.

Magyarországon eddig főleg civil kezdeményezésekkel próbálták elérni a fairtrade minősítésű arany hazai használatának bevezetését. A múlt hónapban indult útjára a Nofilter Gold kampány. A nevéből is kiderül, hogy az aranyról szól kendőzetlenül. A kampány célja, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg és alakuljon ki az igény fair trade tanúsítással rendelkező arany vásárlására. (A kávé, a csokoládé és más termékek esetében a fair trade mozgalom próbál változtatni a mostoha körülményeken. Itt olvashat erről részletesen.)

Fair trade után itt a fair tea
A víz után a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital a világon. 7,2 milliárd ember évente 3 milliárd csészényi hörpint fel belőle. A legtöbbet Kínában. A kávéból csak feleannyi fogy, mint a teából. A gyártók végre kidolgozzák az etikus működés és beszerzés alapelveit.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor