Egy lehetőség az energiafogyasztás csökkentésére

2011. május 12. csütörtök - 10:11 / piacprofit.hu
  •    

Az Energiatakarékossági hitelalap az energiafelhasználást csökkentő, környezetvédelmet szolgáló, illetve energiaimport függőséget mérséklő fejlesztések finanszírozására áll rendelkezésre.

A kereskedelmi bankok közül kizárólag a K&H-nál igényelhető az Energiatakarékossági hitelalap, más néven Német Szénsegély Hitel (NSZH). Az egy éven túli, kedvező kamatozású, refinanszírozott hitelhez a K&H hitelbírálatát követően Tárcaközi Bizottság értékeli, hogy a benyújtott pályázat megfelel-e a műszaki, gazdaságossági, környezetvédelmi és pénzügyi szempontoknak. A hitelcél igen széleskörű: az energia-fogyasztás csökkentésétől a kültéri, beltéri, valamint közvilágítási rendszerek korszerűsítésén át az energiatakarékos készülékek és berendezések széleskörű alkalmazásáig igénybe vehető – közölte Németh László, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Az NSZH forinthitelt elsősorban azoknak a vállalkozásoknak és önkormányzatoknak érdemes igénybe venni, amelyek a tevékenységük és/vagy a telephelyek száma miatt jelentős energiamennyiséget használnak fel, hiszen ezzel a konstrukcióval komoly költségeket takaríthatnak meg. Az igénybevételhez 10% önerő szükséges, így a megpályázható hitelösszeg beruházásonként a teljes fejlesztési költség maximum 90%-a, de legfeljebb 200 millió forint lehet, amelynek futamideje legfeljebb 6 év a maximum 2 év türelmi időt is beleértve. A kedvező kamatozású hitel kamata a mindenkori jegybanki alapkamat függvénye.