Egy háznyit spóroltak

2014. május 09. péntek - 20:01 / piacesprofit.hu
  •    

3 hónap alatt annyi energiát, vizet és élelmiszert spóroltak meg az Ökokör programban részt vevők, valamint annyival csökkentették a hulladékukat, amennyi egy társasház 3 havi fogyasztása.

Kép: PP-archív

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) 2010-ben indította el Magyarországon a nemzetközi szinten is sikeres, több mint 10 országban zajló háztartás-zöldítő ÖkoKör programot.

2010 és 2014 között több mint 600 háztartás kapcsolódott be az ÖkoKörbe. A részt vevő háztartások a 3 hónapos program végére átlagosan 24 százalékkal kevesebb élelmiszer-hulladékot és 23 százalékkal  kevesebb vegyes háztartási hulladékot termeltek, 15 százalékkal kevesebb villamos energiát, 31 százalékkal kevesebb földgázt és 13 százalékkal  kevesebb vezetékes ivóvizet használtak (elképesztő mennyiségű ivóvizet pazarolunk el nap mint nap), valamint jó 10 százalékkal  kevesebb vegyszert tartottak otthonaikban, mint korábban.

Az üzletben is tudatosan
Visszaadni valamit a környezetünknek, a körülöttünk élőknek vagy egy értelmes ügyért csatarendbe állítani a kollégákat a céges kultúra egyik alapköve lehet – célt és értelmet ad a munkának, és megerősíti a dolgozókat összetartó kötelékeket. Ahhoz, hogy működjön, a cég munkájának szerves részé kell válnia a felelősségnek.

Itt is bebizonyosodott, hogy sok kicsi sokra megy. A 600 háztartás 3 hónap alatt összesen mintegy

  • 3600 kg ételt mentett meg a hulladékká válástól (egyébként a megtermelt élelmiszer negyede a kukában végzi) – ebből 33 fő élelmiszer-szükségletét lehetett volna fedezni az ÖkoKör 3 hónapja alatt
  • 8500 kg-mal csökkentette a vegyes háztartási hulladék mennyiségét – ez annyi, mint ha 90 fő az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem termelt volna hulladékot (több mint 4000 laptop vagy 240 000 PET palack tömegének felel meg)
  • 61 200 köbméter gázt, 72 000 kilowattóra villamos energiát spórolt meg – ez annyi, mint ha közel 200 háztartás az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem használt volna energiát
  • 140 000 liter vizet spórolt meg – ez annyi, mint ha 11 fő az ÖkoKör 3 hónapja alatt egyáltalán nem használt volna vizet
  • 10 800 darabbal kevesebb vegyszert tartottak otthon – ez felér egy valamirevaló drogéria teljes kínálatával.

Az 5-8 fős ÖkoKörök 3 hónapig járnak össze, 9-9 alkalommal találkozva. A folyamat során a résztvevők az ÖkoKörök kézikönyv s még inkább társaik segítségével hat kiemelt témát dolgoznak fel (fenntartható pénzhasználat, élelmiszerek, vegyi anyagok, energia, víz, hulladék, egészség, közlekedés), amelyekhez kapcsolódóan egyszerű, különösebb anyagi áldozatot nem igénylő, életmódjukba beépíthető, már heti szinten is látványos eredményeket produkáló vállalásokat tesznek, amelyek jobb esetben a gyakorlás után rutinjukká is válnak. A résztvevők életmódjuk legfontosabb jellemzőit (energia- és vízfogyasztás, az otthon tartott vegyi anyagok és a keletkező hulladék, a sportolással töltött idő mennyisége stb.) megmérik mind a program elején, mind a végén. Így számszerűsíthetővé és ténylegesen láthatóvá válik, hogy már kis változtatásokkal is milyen nagymértékű változások érhetőek el.

Tényleg működik

Az ÖkoKörök nemzetközi módszer viselkedésváltoztatással kapcsolatos hatékonyságát korábban kutatók is vizsgálták. Többek között arra a következtetésre jutottak, hogy az ÖkoKörök tagjai a program „hivatalos” lezárulása után is megtartják a kialakított környezettudatos szokásokat, sőt, környezeti hatásukat többen később tovább csökkentik.

Az ÖkoKörök sikerének kulcsa ugyanis az, hogy a hagyományos környezetvédelmi témájú kampányokkal szemben nem elégszik meg a tájékoztatással és információátadással. A program egyben közösségi eszköz is: a résztvevők szemléletét közösségi kontextusba ágyazva, az emberi kapcsolatok erejét kihasználva formálja, folyamatos figyelmet szentelve a motivációnak, visszajelzésnek és megerősítésnek. Egy-egy ÖkoKör tagjaként senki nem érzi már sem magát, sem próbálkozásait elszigeteltnek, így a környezetvédelem magánügy helyett közösségivé válik, s új erővel tölti fel az egyes egyéneket.

Amint az egyik résztvevő jellemezte visszajelzésében: „A legfontosabb élmény az ÖkoKörrel kapcsolatban számomra az, hogy egy olyan közösség jött létre, amelyben sokat tanulhattunk/tanulhatunk egymástól, hasonló gondolkodású emberekkel lehet együtt az ember, amely csak azt bizonyítja újfent számomra, hogy a jövőben – illetve már most! – a közösségek erejével lehet majd változtatni.”