élelmiszerfogyasztás cikkek
Felére csökkenthetnénk a világ élelmiszerfogyasztását
2050-re 9.8 Mrd. ember él majd a Földön. Hogyan jutnak elegendő élelmiszerhez – ezt vizsgálták a davosi Világgazdasági Fórumon. A tanácskozáson elhangzott, hogy minden, élelmiszerre költött dollár 2 dollárjába kerül a társadalomnak, egészségi és környezeti károkban, gazdasági költségekben.
Félmillió ember lakhatna jól az itthon kidobott ételekből
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) kutatói elkészítették és összesítették az első hazai részletes élelmiszerhulladék-felmérés adatait. A kutatás szerint több élelmiszert pazarolunk, mint ami az eddigi adatokból kiderült: az Európai Unió által becsült 39 kilogramm helyett 68 kilogrammot átlagosan egy emberre vetítve. A helyzet javításához a NÉBIH „Maradék nélkül” programjával már rövidtávon is jelentős eredményeket érhetünk el.
Nem csak az lehet gond, ha nincs mit enni
A gazdasági fejlődésnek és növekvő átlagjövedelemnek köszönhetően az éhezés Európában és Közép-Ázsiában szinte teljesen eltűnt. Helyét az életszínvonal emelkedése, a változó vásárlási szokások miatt más egészségügyi problémák veszik át – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) új jelentésében.
Kevesebb élelmiszert kellene elpazarolni
A magyar lakosság közel fele nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen minőségi élelmiszereket fogyasszon a legújabb Eurostat adatok szerint. Bár az éhezést az alultápláltság vagy elégtelen kalóriabevitel értelmében jórészt már felszámolták, aggasztó táplálkozási problémák továbbra is akadnak.
Százezreket szórunk a szemétbe
Magyarországon évente 200 kilogramm élelmiszer hulladék képződik fejenként, amelynek jelentős része bevásárlásaink során keletkezik. Ezt a hulladék mennyiséget könnyen ki tudnánk iktatni az életünkből, csak tudatosabban kell átgondolnunk, mi az, amire valóban szükségünk van, amit ténylegesen használunk, és elfogyasztunk.
Egy háznyit spóroltak
3 hónap alatt annyi energiát, vizet és élelmiszert spóroltak meg az Ökokör programban részt vevők, valamint annyival csökkentették a hulladékukat, amennyi egy társasház 3 havi fogyasztása.
Csökkentené az élelmiszer-pazarlást Bloomberg
Michael R. Bloomberg, New York polgármestere az utóbbi időben a komposztálás mellett kampányol. Tavaly nyáron a város háztartásait biztatta az ételmaradékok komposztálás útján való felhasználására, most pedig az éttermeket vette célba.
Az élelmiszer negyede megy a kukába
Elképesztő méreteket öltött a 21 század elejére a pazarlás: a világ mezőgazdasági területeinek negyedéről a megtermelt élelmiszer egyenesen a szemétbe vándorol, miközben csaknem egymilliárd ember éhezik. A termelés emellett még a klímát is terheli, valamint értékes erőforrásokat, ivóvizet és energiát is fölöslegesen fogyaszt.
Kevesebbet költünk zöldségre és gyümölcsre is
A magyar háztartások éves élelmiszerre fordított kiadásainak közel egytizedét zöldségre és gyümölcsre költik. Bár a vásárlói kör változatlan, az elmúlt évek nehézségei okán ma már e kategóriából is kevesebbet és kevesebbszer vásárolnak a háztartások. Ennek eredményeképpen mindkét kategória forgalma csökkent a GfK Hungária Háztartáspanel adatai szerint. A beszerzést a fogyasztók főként piacokon, őstermelőknél, illetve zöldség-gyümölcs üzletekben intézik.