Antibiotikumokkal szennyezettek a folyóink: sok emberéletbe fog ez kerülni

2019. május 28. kedd - 19:01 / Kriston László
  •    

Több száz nagy folyóból vettek mintát tudósok és megdöbbentő képet kaptak azok szennyezettségükről: tele vannak antibiotikumokkal, ráadásul 111 folyóban az egészségre káros mennyiségben. Az antiobiotikumokat tehát megisszuk az ivóvízzel, szervezetünkben a kórokozók hozzászoknak e szerekhez és rezisztenciát alakítanak ki rájuk. Részben emiatt válik egyre több betegség kezelhetetlenné nemzetközi szinten.

Czeizel Endre többször is hangsúlyozta, hogy a fogamzásgátlók és hormonrendszert befolyásoló készítmények a vizelettel bekerülnek a szennyvíz-hálózatba, s szennyvíztisztítás után is maradványaiban a folyókba jutnak, ahonnan újra ivóvízként érnek el a háztartások csapjaihoz, s ajkainkhoz, ezért a férfiak tömeges terméketlenségében szerepe lehet annak, hogy az ivással jutunk női hormonokhoz.

A tudomány most azt kapta fel, hogy az antibiotikumok is ott vannak a folyóinkban. Az angliai Yorki Egyetem két kutatója, Alistair Boxall és John Wilkinson először gyürkőztek neki a probléma feltárásának. Úttörő kutatásuk keretében világszerte 711 helyen vizsgálták a nagy folyókat. A vízminták lefagyasztva érkeztek a világ minden tájáról az egyetemük laboratóriumába.

A két tudós egy finnországi konferencián ismertette a megdöbbentő eredményeket.

  • 72 országban 450 folyóban mértek antibiotikumszennyeződést, vagyis az összes vizsgált 711 helyszín 65 százalékánál.
  • 111 helyen mutattak ki az emberi egészségre ártalmas, túlzottan magas antibiotikum-koncentrációt a vízben.
  • Bangladesben egy folyóban a megengedett szint háromszorosát találták metronidazolból. A metronidazol olyan antibiotikum, amit a bőr- és szájüreg fertőzéseire, medence-tájéki gyulladásra és a vagina elfertőződéseire írnak fel. Terhesség és szoptatás alatt tilos a szedése. Szedése teljesen biztonságos, ha kellő dózisban vesszük be. Túladagolása viszont rohamot, zsibbadást és hasmenést is okozhat.
  • A húgyúti fertőzések kezelésére használt trimetoprim a 711 helyszínből 307-en volt kimutatható.
  • Londonban a Temzében ötfajta antibiotikumot találtak. A klaritromicin koncentrációja például négyszerese annak, ami ajánlott lenne. A klaritromicin hatóanyagú gyógyszereket tüdőgyulladás és hörghurut kezelésére szokták felírni. Túladagolásuk hasi fájdalmat, hányást, szédülést és hasmenést okozhat.
  • A Temzében a Ciprofloxacin az ajánlott mennyiség háromszorosát érte el. A ciprofloxacin alapú készítményeket bőrfelületi és húgyúti megbetegedésekre adják be
  • A legveszélyesebb szennyeződéseket Ázsiában és Afrikában találták.
  • Kenyában egy folyóban olyan sok volt az antibiotikum, hogy a halak megdöglöttek tőle!

Miért ilyen nagy a szennyezettség? Az okok sokrétűek. A szennyvíz-csatornarendszer szivárgása, az emberi és állati eredetű salakanyag, valamint a gyógyszergyárak telephelyeinél az ipari szennyvíz folyókba kerülése okolható a helyzetért.

Európában a 10 országon áthaladó Duna a legszennyezettebb e tekintetben, legalábbis ezt jelzik az Ausztriában mért adatok. A kontinens második legnagyobb folyójában végzett mérések 8 százaléka kártékony szintű antibiotikum-szintet mutatott ki.

budapest-flood-1229982

Szuperkórokozók

Ha túl sokszor kerül szervezetünkbe antibiotikum -ez esetben az ivóvíz részeként-, akkor a testünkben lévő kórokozók rezisztenciát fejlesztenek ki ellene. Ez annyit tesz, hogy a baktérium mutáción megy keresztül, immunrendszerét felerősíti a gyógyszer ellen, s utódaira már továbbörökíti a szóban forgó antiobiotikum elleni rezisztenciát. Erre az új, mutált baktériumfajtára már nem hat a gyógyszer. Így válnak hatástalanná azok az antibiotikumok, melyek évtizedeken át életeket mentettek.

Vannak olyan országok a fejlődő világban, ahol a gonorrhea (tripper, kankó) már majdhogynem gyógyíthatatlan emiatt. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) 2017-ben kiadott jelentése szerint 77 országban már annyira rezisztens a gonorrhoea, hogy csakis cephalosporinokkal irtható ki a szervezetből, de már ez a lehetőség is csökkenőben, ahogy a baktérium folyamatosan rezisztenssé válik.

„Félelmetes” – ezzel a szóval foglalta össze kutatási eredményeit Alistair Boall a The Guardiannek. Az antibiotikum-rezisztencia kialakulása, melyről évek óta ír már tudományos kutatások alapján a sajtó, tehát nemcsak a túlzott adagolásnak köszönhető, vagyis hogy az orvosok folyton antibiotikumokat írnak fel pácienseiknek.

Az ENSZ szerint 2050-re 10 millió ember halálát okozhatja az antibiotikum-rezisztencia.

(Quartz, The Guardian)