A Tesla egy egész szigetet lát el napenergiával

2017. január 03. kedd - 19:21 / KlimaBlogger
  •    

A Tesla november közepén hivatalosan is megvette a SolarCityt, mely ma már egy egész szigetet s annak 600 lakosát látja el napenergiával. A cég másutt is hasonló projekteket indít.

A Ta’u nevű sziget Amerikai Szamoán található, az USA nyugati partjától 6400 kilométerre. Itt üzemeltet a Tesla 1,4 megawattos szolárenergia-kapacitást. A “mikrohálózat” 5328 napkollektorból áll. Az ezek által begyűjtött energiát 60 darab 52 MWh-s Tesla Powerpack tárolja, ezért már mindössze 7 órányi napsütéssel teljesen feltöltődik a rendszer.

A Tesla Powerpack a cég nemrég piacra dobott akkuja, amitől Elon Musk, a Tesla feje a megújuló energia terjedésének felgyorsulását várja, mivel az eszköz demokratizálja a hozzáférést a napenergiához és az elosztást is: az akkumulátor napközben felszívja a napsugarakból az energiát, este pedig tárolja. Ez utóbbi számít legnagyobb piaci előnyének a többi szoláreszközzel szemben. És ott van még a Tesla/SolarCity tarsolyában a Powerwall 2 nevű akku, mely házi alkalmazásra lett kitalálva. A háztetőn vagy a kertben lévő napkollektorokkal begyűjtött energiát tárolja a háztartási eszközök ellátására.

Kép: E-ON

Kép: E-ON

A projekt az amerikai belügyminisztérium (DoI), a környezetvédelmi hivatal (EPA) és az American Samoa Economic Development Authority együttműködésével jött létre. A beruházás kivitelezése egy évbe telt. A szigeten korábban dízelmeghajtású generátorokkal voltak kénytelen előállítani a villamos energiát, s amikor viharos időszak köszöntött a régióra, a helyiek egy ízben 2 hónapig sem tudtak kimozdulni a szigetről, hogy behozzák a megélhetésükhöz szükséges üzemanyagot. A Tesla 2 milliárd dollárért vette meg a SolarCity-t. Musk mindkettőben tulajdonos volt már korábban is.

A Tesla és a SolarCity már a cégegyesülés előtt eldöntötte, hogy Powerpackekkel látja el az egyik hawaii szigetet: Kaua’i-n 12 MW kapacitású szolárfarm létesül. Szeptemberben a Tesla nyerte meg a pályázatot, hogy napenergiával lássa el a Southern California Edison cég Mira Loma alállomását. Ez a 20 MW kapacitású bázis lesz a világ legnagyobb lítium-ion-akkumulátoros telephelye.

Forrás: SolarCity blog

Soros az Arab-félszigeten is nyomul
Hiába favorizálja Trump a fosszilis iparágakat, a progresszívabb milliárdosok zöld energiákba fektetnek. Soros, Gates, Zuckerberg, Branson, Al-valid herceg és az aliBabás Jack Ma megújuló energiás vállalkozásokba invesztál. Az innovációt szeretnék elősegíteni.