Túl vagyunk minden idők legmelegebb évén?

2015. január 04. vasárnap - 16:04 / klímablog
  •    

Miközben a perui Limában folyik a kibocsátáscsökkentést szabályozó egyezmény és a 2015-ös párizsi Klímacsúcs előkészítése, az ENSZ bejelentette: nagyon úgy néz ki, hogy 2014 lesz a meteorológiai mérések történetének legmelegebb esztendeje.

Visszafordíthatatlan a felmelegedés! Vagy mégsem?
50 százalékos azonnali kibocsátás-csökkentéssel lehetne elérni, hogy a globális felmelegedés ne érje el a 2 Celsius fokot, amit tudományos körökben az irreverzibilitás határaként emlegetnek. Ez viszont szinte lehetetlen.

Erősen esélyes, hogy 2014-et a legmelegebb évvé kiáltják ki január 1-jén. A legmelegebb esztendők közé sorolása már biztosan nem kérdéses. A 15 legmelegebb év közül 14 a 21. században volt, jelentette be az ENSZ égisze alá tartozó Világmeteorológiai Szervezet (WMO) a perui konferencián. A korábbi rekorddöntő évek 2010, 2005 és 1998 voltak. Ha szélsőségesen hidegnek bizonyul a december, csak akkor kerülhet le 2014 a hőségtoplista elejéről.

A szervezet vezetője, Michel Jarraud szerint különösen nagy aggodalomra ad okot, hogy idén a hőséget nagy kiterjedésű vízfelületeken is érzékelték: az óceán tavaly rekordhőmérsékleteket döntött, jelentette a Reuters hírügynökség. Vagyis a felmelegedés már nemcsak a szárazföldi életünkben tombol. Persze ott sem elhanyagolható a krízis: Banglades, Anglia, Kína és Kalifornia viszik el a pálmát – vagy stílszerűen szólva: az elszáradt kórót –, ha aszályról van szó.

kép: freeimages.com

Megbízható hőmérsékleti mérésekkel 1850 óta rendelkezik az emberiség. A klímapolitikusok Peruban hangsúlyozták, hogy az új adatok alátámasztják a sürgős cselekvés égető szükségességét.

A globális átlaghőmérséklet 2014 január és október között 0,57 Celsius-fokot emelkedett, míg 1961 és 1990 között ez 14 Celsius volt.

Ugyancsak tavalyi adat, hogy az északi-sarkköri Jeges-tenger jégtakarójának időszakos olvadása a hatodik helyezést érte el a rekordmennyiségű csökkenést mutató évek sorában. Már a következő évtizedekben elérkezhetnek azok a nyarak, amikor a sarkkör teljességgel hajózható lesz, mert a jégtakaró e hónapokra eltűnik.

Furcsa módon a Déli-sarkkör jégtakarója ugyancsak rekordértékkel nőtt, amit a változó szélirányoknak tudnak be a szakemberek. Jó hír továbbá, hogy idén november közepéig csak 72 trópusi vihar tombolt – ezek a felmelegedett tengerekből szerzik energiájukat –, míg a „hosszú távú átlag” évente 89.

2 Celsius-fok
Az eddig kibocsátott (más szóval kumulatív) szén-dioxid-mennyiségnek 3200 gigatonna alatt kellene maradnia, ekkor marad 66 százalékos esélyünk rá, hogy a globális felmelegedés nem haladja meg a 2 Celsius-fokot.
Klimatológusok szerint már feléltük – pontosabban elégettük – a kibocsátható karbon 65 százalékát. A jelenlegi emissziós volument tekintve a fennmaradó karbonmennyiséget 30 év alatt okád(hat)nánk ki a légkörbe. Utána vagy karbonsemlegesek leszünk, vagy végleg elpuskáztuk a lehetőséget a klímaváltozás megfékezésére, amely 2 Celsius-fok felett tulajdonképpen beláthatatlan klimatikus és biológiai folyamatokat indít el.