Van, aki Szenteste is a téglát faragja karácsonyfa helyett

2018. december 12. szerda - 12:02 / piacesprofit.hu
  •    

Az építőipari szakemberek fele tervezi, hogy szabadságra megy az év végén. Addig viszont még hétvégén is dolgozik többségük, sokan még szenteste és szilveszterkor is – derül ki 300 szakember, a Mapei Kft. körkérdésére adott válaszából.

Az építőipari szakemberek 14%-a még a héten, december 16-ig befejezi a munkát, ám a többség (77%) december 23-a vasárnapig dolgozik. A válaszadók 60%-a úgy tervezi, hogy az ünnepek előtt hétvégenként is dolgozni fog, 9% pedig még szenteste napján is a téglát faragja a karácsonyfa helyett.

„Pedig egy ilyen feszített tempójú év után mindenkinek szüksége van a pihenésre. Sokkal többet nyerünk azzal, ha pihenten, feltöltődve kezdődik a munka januárban, mintha dolgoznánk a két ünnep között. Mi például évek óta bezárunk az ünnepek alatt és a két ünnep között. Ez az idő a pihenésről szól és nem csak az irodában dolgozóknak, hanem természetesen a gyári dolgozóinknak is” – mondta Markovich Béla, a vállalat ügyvezetője.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A körkérdésre választ adó szakemberek pontosan fele tervezi, hogy szabadságra megy az év végén. 34 százalékuk szeretne, de nem tud szabadságra menni, 16% pedig egyáltalán nem fog pihenni az ünnepek alatt.

Akik szabadságra mennek, azok 46%-a karácsonytól az év végéig tervezi a pihenést. 26% a két ünnep között, 11% pedig január első hetében lesz szabadságon.

Már az újév első napján dolgozik a válaszadók 4 százaléka. A szakemberek többsége (64%) azonban az első héten kezdi a munkát, 31% pedig január 7-én hétfőn.

Közeleg az év vége – mi legyen a kiadatlan szabadság sorsa?
Előfordul, hogy az adott évben kiadandó összes szabadságnak csak egy része kerül ténylegesen kiadásra a munkavállalóknak. Ez esetben mi történjen a kiadatlan szabadsággal, átvihető-e a következő naptári évre, és ha igen, milyen esetekben? Mit tartalmaz erre vonatkozóan a Munka Törvénykönyve? Szakértőnk segít!

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek