Valamit nagyon elnézett az Apple

2019. május 16. csütörtök - 17:16 / piacesprofit.hu
  •    

Nehéz idők járnak az Apple-re. A múlt év végén és 2019 elején a cég részvényeinek ára jelentősen zuhant annak tükrében, hogy visszaesnek az iPhone-ok eladásai. Az utóbbi mögött pedig a vásárlói várakozások téves felismerése áll.

A fejlemények mögött ott vannak a kínai gazdaság nehézségei, az élesedő verseny a Samsung és a Google mobiljaival, de a fő tényező: Tim Cook és a konszern más vezetői tévesen mérték fel a vásárlói magatartást.

apple iroda, utca

Kép: Pixabay

A fogyasztók, különösen az iPhone-okat vásárlók, érzékenyek a státuszra. Mindig a legújabb, a legnagyobb és legvékonyabb modellt akarják, hogy irigyeljék őket barátaik. Az Apple azonban legutóbbi modelljeinél felvitte ugyan az árakat, de nem szolgált újító dizájnnal. A legfrissebb mobilokat alig lehet megkülönböztetni elődjeiktől – ezért a vásárlók nem haraptak rá azokra úgy, ahogyan azt a cég várta.

A korábbi években az iPhone-eladások jelentették a fő tényezőt a bevételeknél. A tabletek is gyors

Lendületben a Google, az Apple kapaszkodhat
Hardver-offenzíva az Apple ellen: A Google új, Pixel 3a mobilja a legjobb ár-érték arányt kínálja a piacon, miközben az óriáscég továbbhalad a mesterséges intelligencia alkalmazásában, fejleszti „okos otthon” rendszereit.

sikert hoztak, de az eladások gyorsan visszaestek, amikor az óriás mobilok feleslegessé tették azokat. Az Apple Watch sikert hozott ugyan a maga piacán, de áttörést nem – hiszen az nem sokkal nyújt többet, mint a mindenkinél meglévő mobil. Az asztali gépek és a csúcslaptopok ugyan mennek, de az ezekből származó bevétel aprópénz az iPhone-eladásokhoz képest.

Az előbbiek tükrében az Apple csak a mobileladások erőltetésével tudja növelni bevételeit. Ezt elérhette volna úgy, hogy olcsóbb típusokat hoz ki, de Tim Cook ezt ellenezte: úgy gondolta, ezzel aláásnák a drágább készülékek eladásait. Így azt az utat választották, hogy több legyen a haszon egy készüléken, így jöttek sorban a „prémium” modellek. Igaz: emberek milliói készek nagy pénzt kiadni a legújabbra, bár tele a piac kitűnő, de jóval olcsóbb készülékekkel. Van azonban egy lélektani határ: ezer dollár körül és afelett.

(Forrás: Medium)