Újra kéne gondolni a tao-t

2018. június 05. kedd - 15:04 / PP/MTI
  •    

Szükséges a társasági adó (tao) kedvezményrendszerének újraszabályozása és szakmai ellenőrzése - jelentette ki a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke csütörtökön a Music Hungary konferencián Egerben.

Lőrinczy György a témáról rendezett kerekasztal-beszélgetésen úgy fogalmazott: a tao alapvetően jó dolog, ám a pénzek felhasználása szakmai ellenőrzést kívánna a jelenlegi adminisztratív kontroll helyett. Rámutatott arra, hogy egy esetleges szigorúbb szabályozás következtében a jogosultakhoz, így a kulturális szervezetekhez, intézményekhez kevesebb tao forrás folyna be, amelynek kompenzációjához fontos volna az érintettek és a pénzügyi tárca közötti egyeztetés, megállapodás. Szólt arról is: általános probléma, hogy a kultúra “túlságosan benne ragadt” az állami finanszírozásban, mint ahogyan megoldandó feladatként említette a könnyűzene helyzetének tisztázását is a társasági adókedvezmény rendszerében.

A TAO támogatásról – közérthetően
A társasági adóból adható támogatások egyre gyakrabban kerülnek be a hírfolyamba, ezért is fontos, hogy eloszlassuk az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Szakértőnk, Radnai Károly az Orientax Adótanácsadó Zrt. partnerének segítségével bemutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a tao-támogatások rendszeréről.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója a beszélgetés résztvevői közül egyedüliként fogalmazott meg markánsan tao ellenes álláspontot. Véleménye szerint a tao bevezetése a színházi szakmára kártékonyan hatott, miután annak finanszírozásából emiatt vonultak ki az önkormányzatok és a szaktárca. Ezen kívül a társaságiadó-kedvezmény “roncsolja a repertoárt” a kevésbé értékes, ám sok bevételt hozó produkciókat ösztönözve – mondta, megjegyezve: más színházi vezetők véleménye is az, hogy a rendszert meg kellene szüntetni.

Érzékeny téma

Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatója ezzel szemben érzékeny témaként jellemezte a tao-t és hangsúlyozta: amíg a magyar kulturális szféra nem lesz képes átlátható, egységes finanszírozási rendszert kitalálni, addig szükség van rá. Rámutatott arra: a szakmának elsősorban egymással kellene közös nevezőre jutnia a kérdésben, mert az érdekek most gyakran felülírják a morált e témában.

Rosta Mária producer, a Zikkurat Színpadi Ügynökség vezetője emlékeztetett arra, hogy a társasági adókedvezmény nem automatikusan folyik be a kedvezményezettek kasszájába, “kunyerálni, házalni kell értük, mint a szponzorációért”. Jelezte: a megoldást a szabályozás finomításában és a TAO mint kiegészítő finanszírozási forma megőrzésében látja.

A VI. Music Hungary konferencia helyszíne idén is az egri Bolyki Pincészet, ahol csütörtökön és pénteken a könnyűzenei szakma legfontosabb időszerű problémái kerülnek terítékre. Az érdeklődők két nap alatt öt előadáson és kilenc pódiumbeszélgetésen vehetnek rész, valamint négy zenekar koncertjét hallgathatják meg.

Elindult a Piac & Profit Online Akadémia!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek