Új munkatárs? Ne fulladjunk bele a papírmunkába

2017. július 19. szerda - 07:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Onboarding az a folyamat, amely során egy újonnan felvett munkavállaló igazodik a pozíciójához, és megtanulja, hogy hogyan tud hatékonyan működni a szervezeten belül. Sok kihívás rövid idő alatt. Segítünk, hogy ezek a folyamatok zökkenőmentesek legyenek munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt.

A HR munkatársak általában az idejük negyedét az új munkatársak beléptetésével töltik. A Webexpenses, felhő alapú megoldásokat kínáló platform kutatásából az is kiderül, hogy a munkaügyes szakemberek 60 százaléka az eljárás alatti őrült sok papírmunkát érzi a legproblémásabbnak. Íme néhány ok, hogy miért érdemes a hagyományos, manuális felvételi és üdvözlő folyamatokat egyre jobban elfelejteni.

irodai dolgozót borítanak el a papírok

Kép: Freestock

Emberi hiba

Ajánlatok, levelek, szerződéstervezetek jönnek-mennek a folyamat elején. Mind rejthet, és általában rejt is hibalehetőségeket, így plusz köröket futunk vele. Oda-vissza pattognak, többször is, amíg a munkáltató és munkavállaló minden kis apró részletet helyére nem kalapál, mint például a munkába állás időpontja, a fizetés vagy a próbaidő. Ez több szempontból sem hatékony, a vállalat és a munkavállaló is felesleges órákat, napokat tölt és veszít ezzel a pingpong játszmával. A papírmunka, a kézzel vezérelt folyamat így nem költséghatékony, ezért a szakemberek azt javasolják, egyre intenzívebben térjünk át az online, a felhő alapú szolgáltatásokra. (Persze az így egy kaptafára készült munkaszerződések sem feltétlenül üdvösek!)

Így alkalmazhatunk diákmunkást
Diákmunkást alkalmazni sok szempontból megéri a cégeknek. A motivált fiatalokból később akár állandó kolléga is válhat. Lássuk a legfontosabb alkalmazási szabályokat!

Alkalmi munkavállalók

A probléma még súlyosabb lehet azon vállalatok számára, akik szezonálisan alkalmaznak több munkatársat, hiszen ilyenkor minél több ember, annál több hibalehetőség és idő. Ilyen időszak a karácsony, vagy nálunk a nyári, balatoni munka. Minden plusz fő egy újabb munkaszerződés, újabb megállapodási körök. Egy bejáratott, online séma sok mellékutat levághat, időt és pénzt is spórolhatunk.

Papírmunka-áradat

Sok vállalat egyre elkötelezettebb a papírmentes környezet és munka iránt, és megpróbálja elkerülni a dokumentumok felesleges másolását, mégis még sokan papír alapon küldik, adják át a dokumentumokat a beléptetési folyamat során. Pedig a back office tevékenység automatizálásval, digitális vonalra terelésével időt és pénzt is megtakaríthatunk – virtuális valóság nélkül ugyanis ma már a HR sem az igazi.

A jövő záloga
Az a cég, amelyiknek nem mindegy, hogy ki lesz nála új kolléga, nem úszhatja meg, hogy ne foglalkozzon a munkáltatói márkájával. Hogyan hozhat létre egy kisvállalkozás munkáltatói márkát, és találhatja meg azokat a pontokat, amelyekre felépítheti azt?

Első munkanap

Vajon melyik az a dolog, amit a vállalkozások a beléptetéssel kapcsolatban gyakran elfelejtenek, pedig meghatározó lehet a jövőre nézve? Nem készítik fel megfelelően a leendő munkatársat, a szerződéskötés és az első munkanap közötti idő csak üresen ketyeg. Valamennyien átéltük már azt a kellemetlen érzést, mikor az első nap tétován toporgunk. A munkáltatóknál legtöbbször az előzetes felkészülés kimerül abban, hogy előkészítik az asztalt, széket, a laptopot, a telefont. És hajrá! Ettől több kell(ene).

Hiszen a vállalati kultúra, a cég szervezeti rendszere a munkaszerződéssel még nem kúszik az új munkatárs fejébe. De ha például máris egy üdvözlő levéllel indít, automatikusan, a rendszer, amiben minden hasznos, és praktikus információ benne van, máris kellemes lesz az első benyomás. Írjunk a száraz, vállalati tények, szervezeti információk mellé kellemesebb tanácsokat is, hol lehet kávézni, merre találhatóak ebédidőben a jó éttermek, stb. Ezek minden új belépőnek fontosak, és általánosan bárkinek, területtől, munkakörtől függetlenül hasznosak is.

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek