Új jövedéki szabályozás, ideje nyilatkozni

2016. október 17. hétfő - 06:19 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Új jövedéki törvény lép életbe januártól, de az adóraktári engedélyekhez már most nyilatkoznia kell a vállalkozásoknak. A változtatás célja az egyszerűsítés, az egységesítés, a gazdálkodók adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint az adóbeszedés hatékonyságának növelése.

Az új jövedéki törvény 2017. január 1-jén lép életbe, azonban a törvény hatálya alá tartozó tevékenységet folytató gazdálkodóknak korlátozott idő áll rendelkezésükre a változásokra való felkészülésre. Tevékenységük áttekintése mellett rendkívül fontos határidők következnek a hatálybalépésig – hívta fel a figyelmet Falcsik István, az RSM Hungary vám-, jövedéki és termékdíj tanácsadás üzletágának vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

változhat a ptk

Kép: Pixabay

Adóraktári engedélyhez kapcsolódó határidők

Azon adóraktári, bejegyzett kereskedői, bejegyzett feladói, felhasználói, illetve jövedéki engedéllyel rendelkező gazdálkodóknak, akik 2016. december 31. után is folytatni kívánják tevékenységüket, 2016. november 30-ig nyilatkozniuk kell:

  • a jövőbeni tevékenységük formájáról,
  • az adatszolgáltatási kötelezettségük teljesítésére használt kommunikációs csatornáról,
  • a jövedéki biztosíték számításáról és nyújtásának módjáról, valamint
  • a szabadforgalomba bocsátás adatszolgáltatásáról.
Durva változások a jövedéki adózásban
Jövő évtől a jövedéki adó szabályozza majd az energiatermékek adózását is. A több ezer céget érintő változás komoly adminisztrációs és költségtöbbletet jelent a vállalkozásoknak, és a kiszabható büntetések is sokkal magasabbak lesznek.

Az egyszerűsített adóraktári engedélyhez kapcsolódó határidő

Az egyszerűsített adóraktár-engedélyes gazdálkodóknak 2016. december 10-ig kell nyilatkozniuk, hogy tevékenységüket kisüzemi bortermelőként vagy egyszerűsített bor-adóraktárként kívánják folytatni.

Az Országgyűlés által a nyáron elfogadott új jövedéki törvényben (2016. évi LXVIII. törvény) megszabott határidők kiemelten fontosak, mivel elmulasztásuk jogvesztő jellegű. A gazdálkodók által vezetett nyilvántartásokat 2016. december 31-ig le kell zárni, és azok adatait az új szabályozás szerinti nyilvántartásba átvezetni.

A gazdálkodók korábbi engedélyei 2016. december 31-ével hatályukat vesztik, és helyettük új, elektronikus engedélyt kapnak a vámhatóságtól.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek