A Hai Nam Pho Bistro az ázsiai konyha kedvelői körében az egyik legjobb budapesti vietnami étteremnek számított. A bisztró népszerűségét jellemzi, hogy a fórumokon többnyire pozitív kritikákkal illették. A törzsvendégek megszokták, hogy asztalt foglalni nem lehet, és ha valaki betér, számítania kell rá, hogy nem tudják azonnal leültetni. A tulajdonosok több éves sikeres működés után a vendégteret egybenyitották a szomszédos üzlethelyiséggel, így a várakozási idő mérséklődött.
Szeptemberben viszont kiderült, hogy "a takarásban" mégsem volt minden rendben az étteremben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei olyan hiányosságokat fedeztek fel egy ellenőrzés során, hogy az addigi körülmények között nem engedélyezhették tovább a vendéglő üzemelését. Az is kiderült, hogy a vendégek közül 38-an Hepatitis-fertőzést kaptak.
Megbocsátanak a vendégek?
Vo Vaw Loi, a Hai Nam tulajdonosa lapunknak elmondta, milliós nagyságrendű összeget költöttek a feltárt hibák kijavítására. A konyhába új berendezéseket is vásároltak, illetve felújították az konyha és a kiszolgálópult közötti átadóablakot.
- Nem tudom megjósolni, mi lesz a sorsunk. Csak remélni tudom, hogy a régi vendégeink nem pártolnak el tőlünk – mondta a magyarok által Lalinak szólított üzletember. Hozzátette: egyelőre nem szeretné az éttermét komolyabban reklámozni, inkább kivárja a betérő vendégek reakcióját. A dolgozóktól megtudtuk: mindenki maradt a helyén, senki sem mondott fel.
- Amíg az étterem zárva volt, néhányszor bejöttünk takarítani és segíteni – mondta egyikük. Az vendéglő ajtaján egyébként hirdetik, hogy különféle munkakörökre embereket keresnek.
A bisztró Facebook-oldalán a nyitás óta folyamatosan jelennek meg az új hozzászólások. Az étterem fogadtatása vegyes, bár a megnyilvánulások többsége pozitív - és több mint 500 lájkot kapott az újranyitás híre.
Az egyik egykori törzsvendég ezt írta: "Örülünk ... de azért egy jó nagy adag bocsánatkéréssel meg úgy gondolom tartoztok! Nem csak azok felé akik megbetegedtek, hanem mindenkinek!Ne beszéljetek mellé kérlek, csak legyetek őszinték és lássátok be, hogy ezt elszúrtátok… Sok sikert az újrakezdéshez!!!"
- Van, aki csak beköszön, miközben elmegy az üzlet előtt – magyarázta a vállalkozó. Ezt mi is megtapasztaltuk.
A Hai Nam az újranyitással egy időben áremelést is bejelentett. Indoklásuk szerint az elmúlt időszakban szükséges kiadásaik tették a lépést szükségessé.
A büntetés
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága a Piac & Profitot úgy tájékoztatta, hogy a jelenlegi hazai jogrend szerint véglegesen csak akkor lehet bármilyen élelmiszer-előállító vagy forgalmazó helyet bezárni, ha ott olyan súlyos strukturális hiányosságok vannak, amik ésszerű határidőre nem javíthatók ki, vagy ha az ügyfél nem tudja, vagy akarja azokat határidőre megszüntetni. Minden más esetben a hibák megszüntetése után (helyszíni szemle alapján) újra kell engedélyezni a működést.
Tehát, ha élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent, tevékenysége és termékei megfelelnek a vonatkozó előírásoknak, nem tartható zárva.
A Hai Nam tulajdonosai egészen biztosak lehetnek abban, hogy a közeljövőben gyakrabban bekopogtatnak hozzájuk a NÉBEH ellenőrei. Általánosságban elmondható – tehát nem csak a vendéglátó egységek esetében igaz –, hogy a kockázatértékelés alapján összeállított éves ellenőrzési terv elkészítésekor a szabálysértést elkövető előállítók, forgalmazók stb. magasabb kockázati besorolásba esnek, így azok nagyobb valószínűséggel, illetve számban számíthatnak ellenőrzése.
A Pho bisztróval kapcsolatban az igazgatóság illetékese elmondta, hogy a szemle idejében a helyszínen tapasztalat élelmiszerbiztonsági szabálytalanságok (nem nyomon követhető, jelöletlen alapanyagok, közöttük húsok tárolása; udvari alapanyag tárolás; rendetlenség és zsúfoltság; egészségügyi vizsgálatok hiánya; HACCP rendszer hiánya; személyi higiénés szabályok megszegése) tették indokolttá az étterem bezárását.
Az eljárás lezárult. A laboratóriumi vizsgálatok az élelmiszer-és higiéniai törlet minták nagyfokú szennyezettségét mutatták, de a 40 fő megbetegedését okozó Hepatitis A vírus a mintákból nem volt kimutatható. A vírus hosszú lappangási ideje miatt a megbetegedések észlelésekor a fertőző forrást már nem lehetett felderíteni.
Az feltárt élelmiszerbiztonsági hibák, hiányosságok miatt a Hai Nam Pho étterem 600. 000 Ft élelmiszerlánc-felügyeleti bírságot kapott. Az már csak a jövőben derül ki, hogy a szeptemberig igen népszerű étterem túléli-e a közel két hónapos szünetelés miatti bevétel-elmaradást, illetve vissza tudja-e csábítani a valóban széles vendégkörét.
K.