Tőkevédett befektetés: amikor nem veszhet el a pénzed

2018. október 26. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Tőkevédett befektetési alapok védelmét a bennük található állampapírok, bankbetétek kamatai, illetve egyéb, fix kamatozású konzervatív elemek biztosítják. Vraskó Attila befektetési szakértő segítségével elmagyarázzuk, hogyan.

A tőkevédett alapokban található pénzeszközök két csoportra oszthatóak:

  • Kockázatmentes eszközcsoport: állampapírok, bankbetétek, egyéb fix kamatozású konzervatív eszközök. Ezek képezik a nagyobb részt.
  • Magas hozamcélú eszközcsoport: részvények, kötvények, tőzsdei pozíciók stb.

Nézzünk egy leegyszerűsített példát!

Tőkebefektetésekben megbújó jogi szakkifejezések – most lerántjuk a leplet
Kockázati tőkebefektetések során számos olyan jogi szakkifejezéssel találkozhat a tőkét kereső-, a jog világában kevésbé jártas vállalkozó, amely jelentős hatással lehet a szerződéses viszonyára. Ezekkel érdemes már a befektetést megelőző tárgyalások megkezdésekor tisztában lennünk.

Tegyük fel, hogy egy alapkezelő számára a következő lehetőségek adottak:

  • a befektetési alapban 1 milliárd forintot kezel,
  • az alap kockázatmentes eszközcsoport részébe 3 százalékos éves kamatozású állampapírt tud vásárolni vagy jegyezni,
  • eközben a magas hozamcélú eszközcsoport részbe részvényeket vásárol, amelytől 16 százalékos éves növekedést vár,
  • az alapkezelő 5 éves futamidő vállalása esetén biztosítja a tőkevédelmet a befektetők számára.

És az alkímia

Az alapkezelő egy diszkontált számítással kiszámolja, hogy mekkora állampapír-állományra van szüksége ahhoz, hogy az 5 év múlva már az állampapír részből is 100 százalékos biztonsággal rendelkezésre álljon az 1 milliárdos induló tőke. Vagyis azt kalkulálja ki, hogy mekkora állampapír-volumen ér el éppen 1 milliárdos összeget a felhalmozott kamataival együtt 5 év alatt.

A példánk esetében, kerekített számítás után, ez 870 millió forint. Ez az az összeg, amelyből az alapkezelőnek állampapírt kell vásárolnia 5 éves lejárat és 3 százalékos éves állampapírkamat esetén. Így ezekkel a kondíciókkal a 870 millió forint értékű állampapír a kamataival együtt garantáltan eléri az 1 milliárd forintot 5 év alatt.

Az induló 1 milliárdos tőkéből pedig fennmarad 130 millió forintnyi fel nem használt befektethető forrás, amelyből jellemzően magas kockázatú, ugyanakkor magas hozamcélú eszközöket, példánknál maradva, részvényeket vásárol a kezelő.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Milyen eredményünk lehet az 5 éves futamidő végén?

A példa könnyed megértése végett eltekintünk a kamatok és a hozamok tőkésítésétől a számítás során, valamint az befektetési alap által felszámított díjaktól is.

Optimális forgatókönyv szerint

Az 870 millió összegű állampapír éves 3%-os kamattal 5 év alatt összesen 3% x 5 év = 15% kamatot termelt, azaz 870 millió x 15% = 130,5 millió forintot. Az alapban lévő 130 millió forint összegű dinamikus rész 16%-os éves átlaghozammal növekedett. Ez 5 év alatt összesen 16% x 5 év = 80%-os növekedést jelent, amely 130 millió x 80% = 104 millió forint hozamot eredményezett a befektetési alapban.

Tehát 5 év után a befektetési alap lejárati értéke az alábbiak szerint néz ki:

Tokevedett_befektetes_01

azaz 23,45%-os növekedés 5 év alatt.

Az 5 éves 23,45%-os mértékű növekedésből pedig exponenciális számítással számítható ki az évesített hozam mértéke, vagyis hogy mekkora éves kamatú bankbetéttel értem volna el ugyanezt az eredményt (hiszen a bankbetétek esetén évente tudom tőkésíteni a kamatokat).

Az eredmény: 4,30% / év

Legrosszabb forgatókönyv szerint

Az állampapír rész garantált, tehát ez a rész ebben az esetben is ugyanazt az eredményt adja, mint az optimális forgatókönyv során. A legrosszabb, ami történhet, hogy a magas hozamcélú (részvényekből álló) rész teljes mértékben elveszti az értékét.

Tokevedett_befektetes_02

Természetesen ez egy igen szélsőséges forgatókönyv, hiszen például egy részvénypakett kialakítása során ez azt jelentené, hogy a pakettben található összes részvény teljes mértékben bebukott az 5 éves futamidő alatt.

Tehát a tőkevédettség teljesült a magas hozamcélú elemek teljes értékvesztése esetén is. Sajnos ma már nem állnak rendelkezésre az alapkezelők számára 2-3 százalékos kamatozású garantált eszközök, így a tőkevédett alapok ebben az alacsony kamatkörnyezetben létjogosultságukat vesztették.

Ugyanakkor jó hír, hogy egyéni befektetőként bárki összeállíthat magának tőkevédett befektetési portfóliót, mivel magánszemélyek számára továbbra is elérhetőek 2-3 százalékos kamatozású állampapírok.

További érdekességek a befektetésekkel kapcsolatban a szerző blogján olvashatók!

Szerző:

Vraskó Attila

tőzsde-stratéga,

az Alpha Capital Zrt alapító vezérigazgatója

Alpha Capital Zrt

Szerzőnkről:
vrasko-attila-alpha-capitalVraskó Attila tőzsdestratéga, az Alpha Capital Zrt. alapító vezérigazgatója egy kvantitatív eszközökkel dolgozó tőzsdei elemzőcsapatot vezet. Bár háttértudását a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán alapozta meg, szakmai erősségeinek java részét a pénzügyi szektorban aktívan eltöltött mintegy 16 éve alatt szerezte. Pénzügyi pályafutása során már néhány év után felismerte, hogy analitikus gondolkodásmódja a befektetések világához illeszkedik leginkább, így ebben a partícióban immár 12 éve dolgozik, amelyen belül 7 éve fókuszáltan a tőzsdei elemzés területén erősíti a haza szakmai mezőnyt.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek