Több ezren aggódhatnak a megélhetésükért a kormány új ötlete miatt

2014. december 05. péntek - 08:03 / piacesprofit.hu
  •    

Családok százainak megélhetése kerül veszélybe, munkavállalók ezreinek mondhatnak fel a dohánytermék-kiskereskedelem integrációjáról szóló törvénytervezet megszavazása esetén. Az állami trafikellátó felállításával tömeges elbocsátásokra kell számítani a szektorban.

Jön az állami trafikellátó – kép: MTI

A létszámleépítések több mint ezer foglalkoztatottat érintenének, és jelentős kihatással lesznek azok családjainak megélhetésére is – hívja fel a figyelmet a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete. Az érdekképviselet értetlenül áll a törvényjavaslat előtt, mely nyíltan szembemegy a Kormány fő céljaival: a munkahelymegőrzéssel és a családok támogatásával.

A jogszabály-tervezet elfogadásával drasztikus létszámleépítés várható a dohánygyárak értékesítési rendszerében, tekintve, hogy azok működése szükségszerűtlenné válik, ha egy állami nagykereskedőtől vásárolhatnának csak árut a trafikok a jövőben.  A dohányvállalatoknak szinte minden értékesítési hálózatban dolgozót el kellene bocsátania, amely hozzávetőlegesen jóval több mint ezer főt jelenthet. A helyzetre az sem jelentene megoldást, ha a központi elosztó gondoskodna az emberek továbbfoglalkoztatásáról, hiszen az új rendszer előrendeléses alapon venné fel a dohányboltok megrendeléseit, így annak működtetésére jelentősen kevesebb emberre lesz szükség.

(A jövő évi adótörvényekről itt olvashat részletesebben!)

Aggódnak a munkahelyükért

„Naponta kapunk aggódó telefonhívásokat. Az iparág munkavállalói már hosszú ideje élnek teljes bizonytalanságban. A trafikrendszer bevezetésével már megtapasztalták kitettségüket, átélték, hogy a munkájuk egyik napról a másikra teljesen feleslegessé válhat, a központi ellátórendszer megvalósítása esetén pedig most még nagyobb kitettséget éreznek. Több olyan családot is ismerek, ahol mindkét kereső a szektorban dolgozik. Velük mi lesz, rájuk ki gondol?” – fogalmazott Mikó Lajosné, a szakszervezet elnöke. A szakszervezet becslései szerint jelenleg több mint 2000 fő az iparági dolgozók száma, és a központi dohányelosztó felállítása mindebből hozzávetőlegesen 1200 fő állását érintheti, hiszen figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy a területi értékesítésben dolgozók munkáját jelentős raktározási és irodai asszisztencia támogatja, így a trafikellátó következtében az ő tevékenységük is feleslegessé válhat.

„A dohánygyárak az évek során jól működő rendszert fejlesztettek ki termékeik értékesítésére, kiszállítására, és a dolgozóknak törvényesen bejelentett munkahelyet biztosítanak. Ezek elveszítése egyet jelent azzal, hogy nemcsak a dolgozók kerülnének nehéz helyzetbe, de a biztos havi jövedelmek elveszítésével a családjaik is kárát szenvednék. Négytagú családokkal számolva mindez több ezer ember megélhetését nehezítheti meg jelentősen a mai, egyébként sem könnyű megélhetési viszonyok mellett – tette hozzá a szakszervezet elnöke”.

Tovább terjedhet a feketepiac

Az érdekképviselet vezetője nem érti, hogy ha a kormány kiemelt szándékai közé tartozik a munkahelyteremtés, a munkahelymegőrzés, valamint a családok támogatása, akkor miért tárgyal az Országgyűlés egy olyan javaslatról, amely mindezzel teljességgel szembemegy és munkahelyek megszűnését okozza. A szakszervezet közleményben kérte a honatyákat, hogy ne támogassanak olyan törvényjavaslatot, amely több ezer munkavállaló elbocsátásával járhat, családok sokaságának megélhetését veheti el.

Az érdekvédelmi testület hozzátette, hogy a dohányvállalatok esetében bevezetni kívánt egészségügyi hozzájárulás még tovább súlyosbíthat a munkavállalók helyzetén, hiszen a különadó következtében a vállalatok további költségcsökkentő intézkedésekre kényszerülhetnek, melynek szintén kihatása lehet a munkavállalókra is, akár a juttatások megvonása, a bérek befagyasztása vagy akár további elbocsátások formájában. A két törvényjavaslat együttes hatására valószínűleg túlburjánzana a feketepiac, veszélyeztetve a trafikok jövedelmezőségét is.

Csak a csempészek örülhettek a trafiktörvénynek

Tavaly július 1-jén hatályba lépett az új kiskereskedelmi struktúrát, azaz az árusítható helyek számát és helyét is rögzítő dohánytörvény. A szabályozásból kifolyólag a korábban megszokott elárusítóhelyeket felváltották a nemzeti dohányboltok. Ez érdemben átalakította a fogyasztói szokásokat is – egy felmérés szerint. A vásárlások gyakorisága szerint a tendencia egyértelműen azt mutatja, hogy ritkábban, de alkalmanként nagyobb mennyiséget vásárolnak a dohányosok. Az új hálózat kialakításával a törvény egyik legfőbb célja a dohányzás visszaszorítása. A válaszadók 69% gondolja úgy, hogy ezzel a szigorú tiltással nem lehet huzamosabb ideig a fiatalkorúak dohányzását visszaszorítani.

Csak a vásárlás csökkent?

A GfK Hungária a dohányiparági szereplők megbízásából 2013-ban is az Európai Unióban elfogadott módszertan alapján, a legnagyobb hazai városok utcáin, illetve a közterületi szeméttárolókban megtalálható üres cigarettadobozok begyűjtésével mérte fel a cigaretta feketepiacának arányát.