Textiles járműipari beszállítók kerestetnek!

2013. június 01. szombat - 18:13 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület (TMTE) együttműködésének keretében 2013. május 29-én a HITA Beszállítói osztálya járműipari szakmai fórumot szervezett a HITA székházában.

Fellendülhet a textilpiac – Kép: SXC

A fórum résztvevői a műszaki textíliák járműipari alkalmazásában jártas gyártók és felhasználók voltak. Az eseményt a TMTE éves közgyűlésével összevontan rendezték meg, melyen 72 szakember vett részt, köztük neves felsőoktatási intézmények és szakmai szervezetek képviselői. A fórum elősegítette a közvetlen együttműködési lehetőségek feltárását a hazai járműipari fejlesztések és beszállítások terén a műszaki textilgyártó és konfekcionáló vállalkozások bevonásával, valamint gyakorlati tapasztalatcserére adott lehetőséget annak érdekében, hogy a textilipari vállalkozások jobban megfeleljenek az autógyárak és ezek első körös beszállítói magas minőségi elvárásainak.

A Fórumon a járműipari szakemberek megismerhették a HITA beszállítói programját, valamint a TMTE innovációt támogató tevékenységét.

Nagy érdeklődés kísérte a Magyar Suzuki Zrt. előadását a beszállítókkal szembeni elvárásokról. A közelmúlt autóipari kapacitásbővítő beruházásai közül kiemelkedő szerepe van az abroncsgyártásnak, ezért kérték fel a szervezők az Albertfalvi Cérnázó Kft. ügyvezetőit a cég tevékenységének bemutatására. Ezt követte az autóbuszok padlóburkolatát gyártó Graboplast Padlógyártó Kft. előadása.

A járművek üléseit és huzatait gyártó Rába Járműipari Alkatrészgyártó Kft. képviselője beszámolt a beszerzők és a beszállítók közötti rugalmas kapcsolat fontosságáról.

Beszállítói akadémiát indított a HITA
Beszállítói akadémiát szervezett a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA), hogy a hazai kis- és középvállalkozások minél versenyképesebben tudjanak bekapcsolódni a hazánkban gyártókapacitással rendelkező nagyvállalatok beszállítási láncába.

A RÖSCH Kft. az autóipari és ruhaipari konfekciógyártás szinergiáit mutatta be, a J.H. Ziegler Kft. pedig a nemszőtt textíliákból igényre szabott megoldásokat ismertette. Ezután került sor a Meritum Kft. által gyártott járműipari szövetek bemutatására, majd a Magyar Repüléstechnikai Klaszter prezentációját tekinthették meg a résztvevők a repüléstechnika és a textilipar kapcsolódási lehetőségeiről.

A magyar textil- és ruhaipar ágazati termelési adatai (KSH) egyértelműen mutatják, hogy 2010 óta az ágazat jobban teljesít, mint a korábbi években, amikor a textil- és ruhaipar termelése évről évre csaknem mindig két számjegyű visszaesést mutatott. A termelési indexek alapján 2012-ben a textil- és ruhaipari ágazat (105,8%) jobban szerepel, mint a feldolgozóipar (98,4%) egésze. Erre nagyon régóta nem volt példa. A legnagyobb növekedést a textilipari szakágazat innovatív szegmensei produkálták, amelyhez a konfekcionált lakástextilek, nemszőttek és más műszaki textilek tartoznak.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek