Rekordforgalom a budapesti repülőtéren

2017. december 05. kedd - 13:02 / piacesprofit.hu
  •    

Rekordot döntött a Liszt Ferenc Repülőtér forgalma, november végéig 12 milliónál is többen érkeztek és indultak a budapesti repülőtérről. Novemberben egymilliónál többen fordultak meg a ferihegyi terminálokon, amire még sohasem volt példa korábban – közölte a Budapest Airport.

 

A repülőtér történetében még sohasem fordult elő, hogy a novemberi forgalom elérte volna az 1 millió utast. December közepétől pedig elindul a karácsonyi és év végi forgalom, így igen nagy valószínűséggel megjósolható, hogy idén megközelíti vagy meg is haladhatja a 13 millió utast, jócskán meghaladva a tavalyi 11,4 milliós rekordot.

A dinamikus forgalomnövekedés a téli hónapokban sem áll meg, bár az év elején mindig visszaesik a forgalom, de az elmúlt években Budapesten egyre kiegyenlítettebb a repülőtér teljesítménye. Ebben egyebek mellett az is közrejátszik, hogy csak a 2017/18-as téli menetrendben nem kevesebb, mint 14 új járat indul Budapestről, vagy a meglévő útvonalakon növelik a járatszámot, illetve a kapacitást a légitársaságok.

Az idei téli szezonban – egyebek mellett – új járatok indultak az olyan napfényes, tengerparti vagy ahhoz közeli helyekre, mint amilyen a Kanári-szigetek vagy Marokkó. Mind a két utazási célpontra kínál új járatokat a Wizz Air és a Ryanair is, méghozzá elérhető áron. Decembertől pedig visszatér Budapestre madridi járatával a spanyol Iberia a téli időszakban is.

„Nagyon büszkék vagyunk a forgalom növekedésére, ami nemcsak a repülőtér, hanem a magyar gazdaság és az idegenforgalom eredménye is egyben. Budapest változatlanul egyformán vonzó a turisták és az üzleti utazók számára is – jelentette ki Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója, és azt is hozzátette: – Európában egyre kevesebb az ún. fehér folt, ahonnan ne lenne közvetlen légi összeköttetés Budapesttel. A jövő nyáron induló transzatlanti járatok mellett újabb ázsiai összeköttetésekre koncentrálunk, ottani légitársaságokat próbálunk elhozni a magyar fővárosba, hiszen azok a piacok is egyre fontosabbak a számunkra.”

Az Uber-modell meghódítja a légi közlekedést is
Az Uber világszerte megrázkódtatta a taxipiacot. Megtörténhet ez a légi közlekedéssel is? Igen. A kérdés csak az, mikor jön a nagy változás, vagy bekövetkezett-e már?

Különösen fontos eredmény, hogy a forgalom növekedése nem jár a környezeti terhelés növekedésével a repülőtér környékén élők számára, hiszen a néhány évvel ezelőtti visszaesés óta a fel- és leszállások száma lényegesen lassabban növekszik, mint az utasok száma. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a légitársaságok igyekeznek nagyobb kihasználtsággal repülni, vagy nagyobb befogadóképességű repülőgépeket állítanak forgalomba a budapesti járatokon.

A gyorsan növekvő utasforgalom igényeinek kielégítésére rövidesen megnyílik a repülőtéri szálloda, és jövőre átadják a nem schengeni forgalmat bonyolító B oldali utasmólót, ami 10 000 négyzetméterrel bővíti az utasforgalmi területet.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor