Profitáljunk a kicsik innovativitásából

2015. augusztus 19. szerda - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Céges bankszámlánk kapcsán ne feledkezzünk meg a kisebb bankokról sem! Ezek sokszor jóval innovatívabbak, a betétbiztosítás pedig éppúgy kiterjed rájuk is, mint a nagyokra. Körülnéztünk, mi az, amit csak a kicsik nyújtanak ma Magyarországon.

Kép: Pixabay

Az elmúlt időszak sorozatos takarékszövetkezeti és bankbotrányai a cégeket is óvatosságra intik, és esetleg több vezetőnek azt sugallják, hogy a kisebb pénzintézeteknél kevésbé van biztonságban a vállalati számla vagy megtakarítás.

A napi pénzügyekben ez azonban egyáltalán nincs így. Ahogy a magánszemélyek, úgy a cégek esetében is bankonként és betétesenként 100 ezer eurónak – jelenleg körülbelül 30 millió forintnak – megfelelő összegig védi a betétbiztosítás a számlatulajdonos pénzét az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) jóvoltából. A 100 százalékos védelem érdekében a vállalkozásnak érdemes egyenlő részekre bontania a pénzét, és annyi banknál tartani, ahányszor 100 ezer eurónak megfelelő tőkével rendelkezik.

Fontos tudni azt is, hogy a betétbiztosítás csak a cégek folyószámlájára és egyes betétjeire vonatkozik, a befektetéseikre nem.

AXA: az egyik legolcsóbb céges számlavezetés

A vállalkozói bankszámlával foglalkozó oldalán az AXA hosszan sorolja azokat a szolgáltatásokat, amelyekért nem kér pénzt céges ügyfeleitől. Azt viszont nem írja le, hogy a fiókjaiban nem lehet készpénzt befizetni és felvenni, továbbá a céges bankszámláról nem lehet külföldre utalni. Olcsó nemzetközi átutalási lehetőséget az elsősorban a lakosság körében népszerű TransferWise rendszeren keresztül kínál – a pénzt a szolgáltató belföldi számlájára kell utalni.

Az AXA-nál egy belföldi utalás az interneten mindössze 99 forinttal kerül többe, mint a bank által a költségvetés felé kötelezően fizetendő 0,3 százalék, maximum 6000 forintos pénzügyi tranzakciós illeték. E mellett – miképp a kisbankoknál általában – mérsékelt összegért (385 forintért plusz a felvett összeg 0,7 százalékáért) lehet az ország bármely ATM-jéből készpénzt felvenni, hiszen saját bankjegyautomata-hálózattal az AXA nem rendelkezik.

Hol éri meg bankszámlát nyitni kezdő vállalkozóként?
A frissen céget alapító vállalkozónak bárhogy ragyog is a szeme a tettrekészségtől, céges bankszámlára mindenképpen szüksége lesz. A BankRáció.hu kigyűjtötte azokat az ajánlatokat, melyekkel egy startupnak érdemes kezdenie.

Az első évben ingyenes bankkártyához ráadásul 25 millió forint értékű külföldi utasbiztosítás tartozik, amely szolgáltatás egy év után is díjmentes.

KDB Bank: virtuális limit a bankkártyákra

A magyar piacon egyedülálló módon védi céges ügyfelei pénzét a dél-koreai tulajdonú, a régióban magyarországi központtal rendelkező KDB Bank. A hitelintézet, ahogy a lakossági, úgy a céges bankkártyáit is külön limittel látta el az internetes vásárlásokra vonatkozóan. A 24 órán belüli, legfeljebb 3 vásárlásból összeálló, maximum 75 ezer forintos alapértelmezett limit megnövelhető legfeljebb 10 vásárlásra és maximum 400 ezer forintra. A megoldás azonban előnyös azoknak is, akik nem, vagy csak igen korlátozottan használnák az interneten kártyájukat, ők ugyanis 0 forintra is levihetik ezt a limitet, hogy a kártyaszám eltulajdonítása esetén se legyen kockázatuk, és ne kelljen „lekapargatni” az internetes vásárláshoz szükséges háromjegyű, úgynevezett CVV2 kódot sem a kártya hátulján.

Az évi 13 500 forintba kerülő VISA Business bankkártya összes tranzakciójáról értesítést küldő biztonsági SMS szolgáltatás díját a kártyadíj már tartalmazza.

MagNet Bank: a közösségben gondolkodók bankja

A MagNet Banknál nem a szolgáltatások különlegesek, hanem a profit elosztása. Az ügyfelek meghatározhatják, hogy a betétben elhelyezett pénzüket a bank milyen célú hitelezésre használhatja fel, illetve láthatják, hogy mekkora összeget keresett rajtuk a bank. A Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében arról is dönthetnek, hogy a bank profitja 10 százalékának rájuk eső részét mely alapítvány kapja meg az egészségügy, a környezetvédelem vagy a kultúra területén. A KAP Kártyaprogramban az üzleti kártyás vásárlásaik három ezreléke felett is dönthetnek – a támogatásokat a bank a saját pénzéből fizeti a kedvezményezetteknek.

A banknál a legolcsóbb céges számlacsomag a Mars, amelynek a havi díja 499 forint. Az internetes belföldi eseti átutalás 0,44 százalék plusz 179 forintba kerül, a havi kártyadíj 400 forint, egy készpénzfelvétel pedig bármely belföldi bankjegy-automatában 0,9 százalék plusz 300 forint.

Gergely Péter
hitelszakértő
BankRáció.hu

Megéri külföldre vinni a bankszámlát?
Milyen szempontokat vegyünk figyelembe, mit gondoljunk át, ha a kínálkozó külföldi üzleti lehetőségek vagy éppen a szűk belföldi kereslet, esetleg spórolás céljából külföldi bankszámla-nyitásban gondolkodunk? Összegyűjtöttünk – a teljesség igénye nélkül –pár hasznos gyakorlati tudnivalót néhány, a nemzetközi piacokon, ezen belül is a környező országokban aktív pénzintézet megkérdezésével.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek