Pénzt hoz a cukorrépa-termelőknek a Mikulás

2015. október 12. hétfő - 17:24 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A cukorrépa-termesztők mintegy 2,5 milliárd forintos, termeléshez kötött támogatásban részesülnek 2015-ben, amelynek kifizetése december elsejétől várható. A támogatási összeg mintegy 160 ezer forint lesz hektáronként.

Kép: Pixabay

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a forrással kapcsolatban kiemelte: a cukorrépa-ágazat helyzete stabil, a termőterület bővüléséhez nagymértékben hozzájárult a közösségi forrásból évi 8 millió euró keretösszegben biztosított termeléshez kötött támogatás meghirdetése. Magyarország 105 420 tonna cukorkvótával rendelkezik, így a teljes kvótát kihasználja a kaposvári gyár. 2015-ben mintegy 15 ezer hektár szerződött területen, 400 gazdálkodó termel cukorrépát – mondta el Czerván György.

A kaposvári cukorgyár fejlesztései is hozzájárulnak a cukorrépa-termesztés stabil piacához. Az Agrana tulajdonában lévő Magyar Cukor Zrt. folyamatos fejlesztései révén 2017 után lehetővé válik a termelés növelése, a gyár képessé válhat évente közel 150 ezer tonna cukor előállítására – hangsúlyozta az államtitkár. Czerván György megerősítette: stratégiai célunk a cukorrépa termesztésének fenntartása, annak érdekében, hogy a kvótarendszer 2017. évi eltörlését követően a termelés a főbb cukorrépa-termesztő körzeteinkben bővíthetővé váljék.

A hazai cukoripar versenyképessége szempontjából döntő kérdés, hogy a cukorkvóta-rendszer 2017. évi eltörlése után várható piaci környezetre és az éleződő piaci versenyre is tekintettel a hazai termelési hatékonyságot tudjuk-e növelni a termékpálya egészén. Mint ismert, 2017. szeptember 30. után az EU-ban megszűnnek a cukorkvóták, ezzel együtt megszűnik a cukorrépa minimálára is (26,29 EUR/t), ugyanakkor a termelést korlátozó más EU-s szabály nem lép életbe. Az európai uniós cukor átlagára jelenleg közelít a világpiaci árhoz, és az előrejelzések szerint a cukorrépa uniós átlagára a jelenlegi minimálár szintjén stabilizálódhat.

A kvótakivezetés után számolnunk kell a termelés növekedésére mind Magyarországon, mind pedig az EU-ban, emellett a termelés földrajzi koncentrációja is várható. Nagyobb hektáronként terméseredményekre, javuló termelési mutatókra, magasabb cukorkihozatalra, illetve a termelési költségek csökkentésére lesz szükség, ha versenyképesek akarunk maradni az unió piacán, illetve a világpiacon is.

65 ezer gazdálkodót ér kellemes meglepetés
Pénteken megkezdődött mintegy 65 ezer termelő számára az uniós krízistartalékból felszabadított 8,4 milliárd forint kifizetése. Azok a termelők részesülnek visszatérítésben, akiknek a 2014. évi közvetlen támogatásaik a 2000 eurót meghaladták, ezért az e feletti részt 1,3 százalékkal csökkentették korábban.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek