Pénz maradt a cégben? Ebbe fektessük!

2014. április 01. kedd - 17:06 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

A világpiaci trendek kicsit átfazonírozták a megtakarítási lehetőségeket, ez a lakossági és a vállalati szegmensben is tetten érhető. Legalábbis a bankbetétek itthon már nem olyan vonzóak, de az állampapírok és a likviditási alapok még nem vesztettek a népszerűségükből.

„Vállalati körben a legjellemzőbb a kockázatkerülés, így a legnépszerűbb még mindig befektetési eszköz vagy a rövidtávú betét, vagy a befektetési, pénzpiaci alap, illetve a rövid lejáratú, maximum egy-két éves futamidejű állampapír” – mondta a GazdaságTV-nek Pásztor Csaba az MKB Bank Treasury igazgatója, aki szerint a vállalkozások azzal szembesültek, hogy a hagyományos betételhelyezéseken keresztül csak egy-két százalékos kamatot tudnak realizálni.

Íme a legtrendibb befektetési alapok!

„Az egész világon csökkentek a kamatszintek, igaz ez a forintra is, de különösen igaz a dollárra, euróra, vagy a svájci frankra” – hangsúlyozta a szakértő. Pásztor Csaba szerint ugyanakkor az állampapírpiacon még a rövid lejáratú papírokkal is 3-4 százalékos hozammal tudták a vállalatok a cégen belüli megtakarításokat lekötni, miközben az infláció mértéke rendkívül alacsony volt, 1 százalék körül ingadozott.


Forrás: GazdaságTV.hu

A vállalati ügyfelek körében a befektetési alapok is rendkívül népszerűek, mivel ezeken keresztül azonnal hozzájuthatnak a pénzükhöz, ha likviditási gondjuk akadna. „Ugyanakkor ezeknek az alapoknak a hozama alkalmazkodik a pénzpiaci környezethez, így ezekkel az eszközökkel jelenleg 1-2 százalékos hozam elérhető” – hangsúlyozta az MKB Treasury igazgatója.

A pénzügyi szakember kiemelte, hogy a vállalatok is nyithatnak értékpapír számlát, de a kockázatosabb ügyletek nem jellemzőek. „Egy vállalatnak az a feladata, hogy megőrizze a likviditását, nem pedig, hogy magas hozamot érjen el esetleg nagyobb kockázatok árán. Ha a nyereséget már osztalékként kifizették, akkor a tulajdonosok privát számláikon már nyugodtan dönthetnek a kockázatosabb eszközök alkalmazásáról” – mondta Pásztor Csaba.

Hova tegyük a pénzünket? Alapokba!
A hazai befektetési piac legnagyobb riválisa, a bankbetét egyre kevésbé attraktív megtakarítás, ezért nő az alapok népszerűsége. Az első félévben több mint 720 milliárd forint tőke áramlott be, így a kezelt vagyon elérte a 4132 milliárd forintot. Az elmúlt öt év drasztikus termékfejlesztési hullámainak köszönhetően ma széles palettából válogathatunk kockázati étvágyunk és hozamelvárásunk alapján is.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek