Pályázna? Erre idén ügyelnie kell

2015. január 19. hétfő - 11:12 / piacesprofit.hu
  •    

Az idén hatályos egyik törvénymódosítás jelentősen kibővíti a kapcsolt vállalkozások körét. Ezt a körülményt pedig azoknak a vállalkozásoknak is figyelembe kell venni, amelyek pályázati pénzek után ácsingóznak.

Kép: PP Archív

2015. január 1-étől az 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és osztalékadóról 4. § 23. pontja az alábbi f) ponttal egészült ki, tehát idéntől kapcsolt vállalkozásnak minősül: „az adózó és más személy, ha köztük az ügyvezetés egyezőségére tekintettel az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg.”

Fentiek alapján, a törvény szerint azon társaságok is kapcsolt vállalkozásnak minősülnek 2015-től, ahol azonos az ügyvezető személye, függetlenül a tulajdonosi jogok meglététől vagy mértékétől. Tehát kapcsolt vállalkozásnak minősülnek azok a cégek is, ahol nincsen tulajdonosi összefonódás, azonban azonos az ügyvezető személye – figyelmeztet a Rolling Consulting Hungary pályázati tanácsadó cég hírlevele.

A módosításról bővebben itt olvashat!

Milyen hatással van mindez az érintett vállalkozásokra pályázati szempontból?

1)      A pályázó vállalkozás minősítésének és átláthatóságának megállapításához a kapcsolt vállalkozások gazdasági és létszám adatait is figyelembe kell venni. Az Európai Uniós pályázatok nagy részére mikro-, kis- és középvállalkozások pályázhatnak, éppen ezért a kapcsolódó vállalkozások köre rendkívüli körültekintéssel kerül vizsgálatra a pályázatok elbírálása során.

2)      Fontos továbbá, hogy adott pályázati kiírásra nem pályázhat az a vállalkozás, akinek partner és/vagy kapcsolt vállalkozása már támogatásban részesült az adott pályázaton.

3)      Végül általános szabály, hogy pályázat keretében nem szerezhetők be műszaki gépek és berendezések, hardverek és szoftverek, immateriális javak és igénybe vett szolgáltatások partner és/vagy kapcsolt vállalkozástól.

A transzferárazás veszélyei és lehetőségei
Mit veszíthetnek a vállalkozások, ha nem rendelkeznek kellő információval a transzferárazás területéről? Vajon milyen buktatókra kell figyelnünk, hogy a bírságokat és a további lehetséges következményeket is el tudjuk kerülni?

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek