Pálinkás József: 2000 új kutatásfejlesztési és innovációs projekt indult

2018. február 06. kedd - 13:11 / piacesprofit.hu
  •    

Magyarországi vállalkozások mintegy 300 milliárd forint hazai és uniós támogatásból 2000 új kutatásfejlesztési és innovációs projektet indítottak 2015 óta, idén pedig újabb, összesen 61 milliárdos keretösszeggel jelentek meg pályázati felhívások.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a vállalkozásoknak egy év alatt kifizetett innovációs források 2017-ben a 2015. évihez képest megduplázódtak. „Idén januárban pedig 61 milliárd forintos keretösszeggel új innovációs felhívások jelentek meg az NKFI Alapból, amelyek egyike a magyar mikró- és kisvállalkozások innovációs tevékenységét ösztönzi” – mondta el Pálinkás József február 6-án, az innovációs pályázatokról tájékoztató „KFI Versenypályázati Tükör” című rendezvényen, amelyen jövőbeli pályázók is hasznos információkhoz juthattak a 2018.évi KFI konstrukciók újdonságairól. A rendezvényen az NKFI Hivatal elnöke többféle megközelítésben részletesen elemezte a támogatott projektek szakmai és területi megoszlását, amely alapján felrajzolható Magyarország innovációs kapacitásainak térképe.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az elmúlt három évben több mint 4000 projekt összesen 640 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatásáról született döntés a hazai és uniós finanszírozású innovációs versenypályázatokon. Mintegy 145 milliárd forint támogatáshoz jutottak a vállalatok KFI célú fejlesztéseikre az uniós strukturális alapokból (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, GINOP, Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, VEKOP). A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból (NKFI Alap) közel 56 milliárd forintról született vállalati KFI projekteket támogató döntés. A vállalkozások egyetemekkel és kutatóintézetekkel közösen megvalósuló projektjei a strukturális alapokból több mint 127 milliárd forint támogatást nyertek el. A GINOP felhívások tükörpályázatainak a VEKOP programból és az NKFI Alapból történő meghirdetésével az NKFI Hivatal közel 64 milliárd forinttal ösztönözte az egyetemek, kutatóintézetek és a vállalatok együttműködését Budapesten és Pest megyében is.

Kiegyenlítetten nyertek el forrásokat a versenypályázatokon a kutatóhelyek és az innovatív vállalatok 2015 óta: az egyetemek és a kutatóintézetek nyertes projektjavaslatainak a száma eddig 1895, míg a vállalkozásoké 1981, és mindkét szektor megközelítőleg egyenlő arányban, 300-300 milliárd forint elnyert támogatással gazdálkodhat.

Egész életünket átformálja a blokklánc
Az Európai Bizottság nagyobb láthatóságot kíván biztosítani a blokklánc-szereplők számára, és a meglévő kezdeményezésekre építve célja a szakértelem megszilárdítása, valamint a blokklánc-technológia által lehetővé tett új kihívások kezelése. Ennek érdekében a Bizottság az Európai Parlament támogatásával Uniós Blokklánc Megfigyelőközpontot és Fórumot hozott létre.

Pálinkás József előadásában rámutatott, hogy a kutatás-fejlesztési és innovációs célú források a kis- és középvállalkozások (kkv) által megpályázható forrásoknak csak egy részét képezik. A kkv-k számára 2020-ig elérhető európai uniós pályázati konstrukciók célrendszere szerteágazó és ezek egyötöde, 424 milliárd forint a kutatás-fejlesztési és innovációs célú forrás. Hozzátette, hogy a Hivatal által kezelt NKFI Alap 2015 óta jelentősen megnövekedett keretösszeggel támogatja a vállalkozásokat. Az NKFI Alapból akkor 15 milliárd forint kifizetés ösztönözte a Hivatal a piaci szektor innovatív szereplőit, 2017-re az NKFI Alapból vállalkozásoknak kifizetett összeg közel 34 milliárd forintra nőtt.

A főváros és a megyék uniós és hazai kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázatokon elnyert támogatások alapján kialakult sorrendjének élén a kutató-fejlesztő, egyetemi központok állnak (Budapest, Csongrád megye, Hajdú-Bihar megye, Baranya megye, Pest megye), amelyeket az ipari központok követnek (Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Bács-Kiskun megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye). A sorrend alapján látható, hogy a strukturális alapokból a kevésbé fejlett régiókban elnyerhető forrásokat számottevően ellensúlyozták az NKFI Alapból meghirdetett tükörpályázatok, amelyeken azok a budapesti és Pest megyei vállalkozások nyerhettek támogatást KFI célú fejlesztéseik megvalósításához, akik a GINOP felhívásokra nem pályázhattak.

Már elérhető a nulla százalékos k+f hitel
Februrár utolsó napjától van lehetőség a hiteligénylések benyújtására a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása hitel” című pályázati felhívás keretében. A hitelprogram keretösszege 32 milliárd forint, a vállalkozások nulla százalékos kamattal igényelhetik a hitelt.

Az eddig értékelt pályázatok alapján Pálinkás József szerint az eddigi fordulókban támogatásra nem javasolt projektek vezetőinek a pályázat újabb benyújtásakor megfelelően átgondolt, reális költségtervezésre kell törekedniük, valamint az értékelők által kockázatosnak ítélt megvalósíthatóságot kell meggyőzően ismertetniük. A vállalkozások projektjeinek értékeléseiben rendszeresen megjelenő gazdálkodási szempontok a saját forrás biztosítása, a pénzügyi fenntarthatóság, valamint a tárgyi erőforrások rendelkezésre állása. A pályázatok, a pályázói visszajelzések és az értékelői tapasztalatok elemzése nyomán 2018-ban módosultak a pályázati feltételek, azért, hogy olyan vállalkozások pályázzanak, akik az eddigi értékeléseket elemezve esélyesek a támogatásra. Így az új felhívásokra nem nyújthat be pályázatot az a vállalkozás, amelynél a vállalt saját forrás meghaladja a cég saját tőkéjének felét, illetve a tervezett beszerzésre vonatkozó érvényes piacfelmérés határidő utáni beküldésére („hiánypótlására”) ezentúl nincs lehetőség.

Az NKFI Alap 2018-ban a vállalkozások innovációs, kutatási és fejlesztési tevékenységét összesen 30 milliárd forint, a kutatói-ipari együttműködéseket 31 milliárd forint keretösszegű pályázatokkal támogatja, amely magában foglal öt tematikus programot is a mesterséges intelligencia kutatásától a tiszta ivóvízzel kapcsolatos kutatásokon át a szegedi szuperlézeren végzendő kutatásokig. A hazai mikró- és kisvállalkozások innovatív fejlesztéseit ösztönző, felhívás (2018-1.1.1-MKI) 10 milliárd forintos keretösszegű, a teljes vállalati szektort (tehát a közép-nagyvállalatokat is) innovatív és piacosítható termékek, technológiák kidolgozásában támogató felhívás keretösszege 20 milliárd forint (2018-1.1.2-KFI).

Indul a roham K+F pénzekért
Mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatok egyaránt forráshoz juthatnak innovatív termék- és szolgáltatásfejlesztésük során, ha sikeresen pályáznak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnál. A három pályázatot 2018. január 9-én írták ki és ebben az évben várhatóan ez lesz a legjelentősebb forráshoz jutási lehetőség a vállalati szektorban az innováció területén.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek