Oda lehet az ügyvédi horror honor

2019. október 27. vasárnap - 07:10 / piacesprofit.hu
  •    

Bealkonyulhat a régi rendszernek, hogy ügyvédi irodák magas óradíj alapján számolják el a végzett munkát – akkor is, ha kezdőkkel dolgoznak. Startupok technika, adatbázis segítségével kínálnak olcsóbb munkát vállalati ügyfeleiknek.

A cégek már évek óta panaszolják, hogy az ügyeikkel megbízott amerikai, nyugat-európai ügyvédi irodák horribilis munkadíjakat számolnak fel és a megbízó csak a végén szembesül azzal, mennyit kell fizetnie. Míg a cégek sokallják a magas és kiszámíthatatlan díjazást, az ügyvédek szeretnének ragaszkodni a rendszerhez. Az angolszász országokban általában hat perces szakaszokban számolják munkájukat és napi 7,5 órai munkát vár el tőlük az iroda – írja a Financial Times.

depositphotos.com

depositphotos.com

A megbízók arra panaszkodnak, hogy a díjak aránytalanok: adott esetben elfogadható lehet egy kiemelkedő adózási szakjogász 1.000 brit fontos óradíja – de miért kell 350-450 fontot fizetni egy 25 éves, tapasztalatlan, kezdő jogásznak?

Vannak már nagyvállalatok, amelyek azt igénylik, hogy fix, vagy maximalizált díjakat fizethessenek és vannak példák arra, hogy nem fizetnek bizonyos fajta munkáért. Így például nagy feltűnést keltett, amikor a Deutsche Bank, már 2017-ben közölte: ügyvédjelöltek munkájáért a jövőben nem fizet.

Megjárták a viták már a bíróságot is. Legutóbb a brit Felsőbíróság elfogadhatatlannak ítélt egy 1,47 millió fontos ügyvédi irodai számlát. Abban hat ügyvéd számított fel 700 font feletti óradíjat, a legmagasabb 946 font volt. Emellett 282 fontot számoltak fel óránként ügyvédjelöltjeik tevékenységéért.

A viták ellenére az irodák, elsősorban az amerikaiak, ragaszkodnak az óradíjas elszámoláshoz azzal, hogy sok esetben nem lehet felbecsülni, mennyi ideig tartanak majd hosszú perek. A helyzetre a technológia kínál változást. Az Államokban egyre több startup kínál olcsóbb munkát úgy, hogy az elektronika segítségével percről-percre mérik ügyvédeik munkáját, így azok hatékonyabban tudják kihasználni az időt. Ugyanakkor adatbázisuk alapján fel tudják mérni, mennyi munkát igényelhet bizonyos típusú ügy.

Még tovább megy egy New York-i startup, amely arra vállalkozik, hogy megkeresi az ügyfél számára az optimális ügyvédi irodát, amely a leghatékonyabban és gazdaságosan tudja vállalni az adott ügyet. A közvetítő adatbázisában szereplő irodák közül algoritmus segítségével választja ki a várhatóan legmegfelelőbb jogi képviseletet.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek