Nem akarnak elegen kisadózni

2014. június 03. kedd - 08:05 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány által vártnál kevesebben lettek kisadózók. A KATA 29 milliárddal, a KIVA 4,5 milliárddal veszteségesebb a költségvetés által elvártnál. A szürke zóna is erősödhetett az új adóformák bevezetése miatt.

„Lehet, hogy a vártánál kevesebben léptek be az új kisadók alá, ugyanakkor többen maradtak a klasszikus társasági adó alatt, ezzel tehát valószínűleg nyert a költségvetés” – vélte Baka F. Zoltán a Figyelő szakírója a GazdaságTV-nek adott interjújában. Korábban a kormányzat több százezer vállalkozás átlépését várta az új adónemekbe.

A kisvállalati adó részleteiről itt olvashat részletesebben!

Ugyanakkor kevés adat áll rendelkezésre arról, hogy hány olyan vállalkozás volt korábban a társasági adó hatálya alatt, amelyek a kisadózók közé nem léptek át, de már társasági adó szerint sem adóznak, tehát „átcsúsztak” a szürke zónába. A viszonylag alacsony szám nem okoz nagy meglepetést, figyelembe véve, hogy sok bizonytalanság volt az adónem körül. Az elmúlt években ugyanis többször is módosítottak a szabályozáson annak érdekében, hogy vonzóbbá tegyék.

 

A társasági adó ma már korántsem olyan kedvezőtlen, mivel egy komoly adóalapig 500 millióig – 10 százalékos adókulccsal megúszható. „Ha ezzel szembeállítjuk a kata havi 50 ezer forintos befizetési kötelezettségét – amire még többletköltség rakódik, ha a bevétel meghaladja az évi hatmillió forintot, akkor viszonylag kis különbség van a két adónem között” – vélte a szakember, aki szerint az sem lehetetlen, hogy a vállalkozók még mindig kivárnak az új adónemekkel, hogy megéri-e belépni.

Magyarországon a 200-300 céget magában foglaló nagyvállalati szektor mellett több százezer kisvállalat működik, ebből a szempontból duálisnak mondható a gazdaság. A két vállalati forma között azonban az adózás szempontjából eddig nem tettek különbséget hazánkban annak ellenére, hogy pénzügyi sajátosságaik erősen eltérnek. 2013-tól azonban a kisvállalati adó és a kisadózó vállalkozások tételes adója lehetőséget kínál a kisvállalatoknak és kisadózóknak arra, hogy válasszanak a számukra legkedvezőbb adózási lehetőségek közül.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek