Nem jár extra szabadnap az ünnepekre

2018. december 21. péntek - 16:10 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar vállalkozások kevesebb, mint fele tart valamilyen hivatalos karácsonyi eseményt, pedig a munkavállalók többsége szívesen látogat el ezekre, és jó alkalomnak tartja őket a kollégák megismerésére. A felük barátokat is talált már a céges rendezvényeken. A cégek közül csupán 7 százalék ad extra szabadnapot a két ünnep közé, felüknél változatlanul dolgozni kell – derült ki a Profession.hu felméréséből.

A magyar vállalkozások meglepően nagy része, 37 százalék semmilyen formában nem ünnepli a karácsonyt. A legjellemzőbb a céges vacsora (26%) és a céges buli (20%) ilyenkor, minden ötödik helyen karácsonyfát is állítanak. Ha van esemény, oda a dolgozók többsége (69%) szívesen megy, és legtöbben úgy is gondolják, hogy ezek jó alkalmat jelentenek arra, hogy közelebb kerüljenek a kollégáikhoz. Minden huszadik munkavállaló, ha tehetné, teljesen elkerülné a közös ünneplést.

Barátság, szerelem és nézeteltérések

A céges rendezvényre járó válaszadók 60 százaléka legalább egyszer tapasztalta már, hogy a kollégái jelentősen többet ittak a kelleténél, 20 százalékuk komolyabb veszekedést is látott. Véglegesen a viszony csak minden tizedik esetben romlott meg. Az érzelmek más irányban is intenzívebbek lesznek a karácsonyi bulikon: minden második dolgozó kötött új barátságot, és minden harmadik látott már romantikus viszonyt kialakulni a kollégái között.

ember karácsonyi díszben

Kép: Pixabay

Megvesszük a legjobb ajándékot a kollégának

A munkáltatók 13 százaléka ad karácsonyi ajándékot a dolgozóknak, míg összesen csak 9 százalékuknál szokás, hogy a dolgozók sorsolás után egymást ajándékozzák meg. Azokon a helyeken, ahol ez a hagyomány, a többség (62%) szívesen is vesz részt ebben. Kétharmaduk sok energiát tesz a tökéletes meglepetés kiválasztásába, míg kevesebb, mint felük érzi úgy, hogy tényleg jó ajándékot is kapna. A túlnyomó többség (71%) úgy gondolja, hogy ez a szokás pozitív hatással van a munkahelyi kapcsolataikra. A fiatalok körében népszerűtlenebb az ajándékozás, ők kevésbé szeretnek benne részt venni, és nem is nagyon foglalkoznak azzal, hogy mit kap a kihúzott kollégájuk.

Nem jár extra szabadnap az ünnepekre

A cégek közül csupán 7 százalék ad extra szabadnapot a két ünnep közé, felüknél változatlanul dolgozni kell, 28 százalékuknál kötelező kivenni ezeket a napokat szabadságként, 12 százalék pedig ügyeletet szervez az új évig. Az egészségügyben, a vendéglátásban és a vevőszolgálatokon szinte mindenhol kötelezően kell műszakot vállalni, de az építőiparban, illetve a szállítmányozásban dolgozók is nagy eséllyel munkával töltik ezt az időszakot.

Öt szörnyű baki a céges ajándékoknál
Az ajándékozás több mint figyelmes, örömet okozó gesztus, megvan az a ki nem mondott vonása is, hogy kifejezve törődésünket, illetve hálánkat a családtag, rokon, barát vagy üzleti partner iránt, megerősítheti szakmai, üzleti kapcsolatainkat is. De könnyű bakizni vele. Szakértőnk segít, hogy ne legyen gond!

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek