Mit tegyünk, ha nem tetszik az ajándék?

2017. november 17. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Látszólag még messze van a karácsony, de az ajándékozási szezon már hetek óta dübörög. Sokakban felmerül, mit tehet az ajándékkal, ha nem tetszik, vagy már van belőle otthon három darab. A terméket mikor köteles cserélni az eladó és mikor van lehetőségünk elsőre elállni a szerződéstől, az adásvételtől. Ezeknek a szabályait részletezi a DAS Jogszerviz.

A kiindulás az, hogy a vásárolt termék hibás-e vagy csak nem tetszik, illetve boltban, vagy például interneten keresztül vásárolja a fogyasztó. Többekben él az a téves felvetés, hogy a boltban vásárolt terméket, ha 3 napon belül visszaviszi, akkor annak árát a kereskedő köteles vissza is fizetni. Ez a jogszabályi előírások alapján nincs így.

karacsony_dobozok_iksz

Kép: IKSZ

Mit jelent a „3 napos szabály”?

A „3 napos szabály” azonban létezik, csak más esetre vonatkozik. Ugyanis a fogyasztóvédelmi szabályok azt teszik lehetővé, hogy:

amennyiben a termék hibás (figyelem: csak akkor, ha hibás) és a vásárlástól számított 3 napon belül a fogyasztó visszaviszi a boltba, akkor a kereskedő köteles minden kommentár nélkül a terméket kicserélni.

Online vásárlásnál simán visszaküldhetjük

Közvetlenül az elállás joga a fogyasztót akkor illeti meg, amikor a szerződés, tehát az adásvétel is távollévő személyek között jött létre. Ilyen, ha interneten vásárolunk valamit. A fogyasztó ekkor a termék átvételétől, kiszállításától számított 14 naptári napon belül, a kereskedőhöz intézett, írásbeli nyilatkozattal gyakorolhatja az elállási jogát. Ebben az esetben nincs indokolási kötelezettsége, sőt ebbe az esetbe az is belefér, ha valaki egyszerűen meggondolja magát a vásárlás kapcsán.

A fogyasztónak ebben az esetben vissza kell küldenie a terméket a kereskedő által megjelölt címre. A fogyasztó köteles a visszaszállítás költségeit viselni, kivéve, ha a kereskedő ezt kifejezetten magára vállalja. Fontos tudnivaló azonban, hogy az internetes vásárlás esetén, amennyiben a vásárló nem kiszállítással veszi át a terméket, hanem az érintett boltban személyesen, akkor a fenti szabályok már nem alkalmazandók.

Tehát nem minősül a továbbiakban távollévők közötti szerződésnek a vásárlás. Természetesen a kereskedők a fogyasztók javára minden esetben eltérhetnek kedvezőbb szabályokkal, azonban, ha jogvita merülne fel, akkor a fenti rendelkezések az irányadók.

Még komolyabb szigor jön a webshopoknál
Az új szabályozásban erősebb jogosítványt kapnak a nemzeti hatóságok a csalások megfékezésére, valamint lehetőség nyílik az összehangolt fellépés a határokon átnyúló eseteknél.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor